Ako som sa dostal k Powerfood Chef

551466_445892862149307_1908650172_n

Už od malička ma to ťahalo do kuchyne, kde som často majstroval a skúšal rôzne inovačné kombinácie, ktorými ma inšpiroval najmä Jamie Oliver. V čase pred mojimi štátnicami som sa dostal k jeho slávnej prednáške na TED Talks, kde som pochopil, že to celé nemusí byť o len o nejakom obyčajnom varení, ale že hodnota je najmä vo vzdelávaní a vedení ľudí smerom ku kvalitnejšej a zdravšej strave.

Austrália, krajina inšpirácii

dasdaNásledne, počas môjho viac ako ročného pôsobenia v Austrálii, som ostal očarený životným štýlom aktívnych Austrálčanov, ktorí výborne kombinujú fitness s dôrazom na poctivú a chutnú výživu. Zaujali ma najmä tzv. “coffee restaurants”, kde človek nájde nielen výbornú kávu, ale aj zdravé menu zložené prevažne z organických surovín a tak nie je vôbec výnimočné zájsť si tam na plnohodnotné raňajky, či ľahký obed. Snažil som sa navštíviť viacero takýchto miest. Rozprával som sa s miestnymi ľuďmi a zisťoval od nich čo najviac informácií, s ktorými som sa na Slovensku v tom čase vôbec nestretol. Takto som testoval, športoval a experimentoval.

Postupne som zistil, že čím kvalitnejšie sa môžem najesť, tým som spokojnejší a vitálnejší, čo sa priamo odrazilo nielen na výkone, ale aj na motivácii prekonávať prekážky v novom svete. No ten pravý „tipping point“ (rozhodujúci bod zlomu) nastal asi keď mi náš učiteľ Frank (otec 5 detí a veľmi aktívny i vitálny človek), dal na kurze marketingu do pozornosti knihu Tima Ferrisa 4 Hour body, ktorá ma nesmierne zaujala. Tim vďaka tejto knihe dokázal zmeniť životy tisíckam ľudí najmä tým, že im dokázal predať atraktívnu myšlienku plnohodnotného vitálneho života. Ukázal, že pevné zdravie a atraktívny vzhľad nie je o obmedzovaní, ale skôr o vedomostiach, správnych voľbách a disciplíne voči sebe samému. Stotožňujem sa s touto filozofiou, pričom sa v prvom rade snažím neustále pracovať na sebe i keď musím priznať, že mi to často nejde podľa predstáv. Dôležité je však nevzdávať sa, experimentovať a skúšať ďalej.

Tanečné začiatky a športové výzvy

dasdMoja cesta sa začala asi ešte keď som bolo škôlkar a rodičia ma brávali na folklórne cesty po Európe so súborom Laborec. Neskôr som sám 6 rokov tancoval vo folklórnom súbore Zemplín, s ktorým som sa už ako 15 ročný dostal na zájazd do Mexika. Práve pôsobením v Zemplíne som sa tanečne vycibril vďaka čomu som sa potom dostal do Lúčnice, kde som strávil úžasných 5 rokov a podarilo sa mi precestovať skoro polovicu sveta. Samozrejme, že trochu preháňam s „polovicou sveta“, v podstate však ide o to, že som spoznal mnohé svetové kuchyne, národné špeciality a skúšal rôzne výživové prístupy v zmysle optimalizácie mojej výživy pre schopnosť hravo zvládnuť  náročné vystúpenia.

Po skončení môjho pôsobenia v Lúčnici som sa rozhodol vyskúšať život v zahraničí a spolu s priateľkou sme podnikli dobrodružnú cestu do Melbourne, jedného z gastronomických centier sveta, kde sme strávili viac než rok života. Ako som už spomenul, Austrália ma očarila svojou atmosférou a unikátnym prepojením gastronómie a aktívneho športového života. Práve tam mi začala vŕtať v hlave myšlienka, ako by sme aj na Slovensku mohli prepojiť gastronómiu so zdravým životným štýlom.

Späť na Slovensko …

dasfffaPo návrate z Austrálie som sa viac ako pol roka intenzívne venoval triatlonu pod dohľadom Maroša Horínka, pri ktorom som prenikol aj do základov regenerácie a športovej výživy. Zároveň, ako som tak v okolí nášho bytu hľadal miesto, kde by mi pomleli kávu, som v Chefparade naďabil na Milana Zekuciu, ktorý vo mne videl zanietenie a dal mi príležitosť realizovať sa v rámci kurzov varenia. Začal som s jedným skúšobným kurzom thajskej kuchyne a teraz v júli budem spúšťať už svoj 6 kurz, na ktorý som sa školil u Vlada Zlatoša, ktorý je pre mňa veľkým slovenským „nutrition guru“.

ssiSamozrejme netrvalo dlho, kým som v rámci štúdia naďabil na Ondreja Pavláka a Borisa Žbirku  trénerov zo slovenského silového inštitútu, ktorí ma zase nasmerovali do Kanady, kde som absolvoval výnimočný kurz priamo u Charlesa Poliquina, jedného z top svetových kondičných trénerov a expertov na výživu. Získal som tak certifikát na inovatívnu metódu BioSignature, ktorá ide skutočne za hranice merania tukov a potvrdzuje väčšinu tvojich poznatkov, na ktorých zakladáš svoj prístup k optimálnej výžive. V súčasnosti tak pracujem na viacerých projektoch a verím, že tak prispejem k rozšíreniu  povedomia o skutočne zdravej výžive a prispejem tak k zlepšeniu zdravotného stavu a výkonnosti najmä u nastupujúcej generácie. A tak som si vymyslel Powerfood Chef, aby som dal ľudom do rúk silu navariť si zdravo, chutne i s radosťou.

Aká je moja filozofia optimálnej výživy a prečo práve „Powerfood“ ?

Mojim cieľom je pozitívne meniť nevhodné stravovacie návyky a ľudí a ukázať im cestu, že aj zdravé jedlo môže byť chutné ba priam delikátne. Myslím si, že pozitívna motivácia je oveľa vhodnejšie ako zákazy a striktné pravidlá. Často je dôležitejšie zmeniť fókus, odstrániť negatívne spúšťače a zvýšiť objem aktívneho pohybu počas dňa čo i len o 30 minút.

Nemenej dôležité je vzdelávať ľudí, aby spoznali základné princípy fyziológie náśho tela a jeho odpovedi na to čím ho kŕmime.  Powerfoods“ sú z môjho pohľadu najvhodnejšie ingrediencie, ktoré majú veľkú silu, už keď ich začneme používať čo i len malom množstve. Takto sa malými cielenými krokmi vieme prepracovať k veľkým zmenám  ako je napríklad redukcia váhy,  nárast svalovej hmoty, či výrazné posilnenie imunity. Pri tvorbe môjho systémového konceptu ma v prvom rade inšpiroval Tim Ferriss a jeho 4 Hour Body, v ktorom dokázal jednoducho sumarizovať najdôležitejšie princípy pre dlhodobú kontrolu váhy a zrýchlené zvyšovanie výkonu. Spustil tak moje nikdy nekončiace štúdium aktuálneho výskumu  v oblasti zdravia a wellness, spojené s experimentovaním na vlastnej koži.

Ktorý zo súčasných prístupov k výžive považujem za najdôležitejší ?

fafaVďaka neustálemu vzdelávaniu, a spájaniu sa s Top odborníkmi , u nás doma, ale najmä v zahraničí sa mi už podarilo preniknúť pod povrch všeobecných odporúčaní, a začal som sa pozerať na náš organizmus ako na komplexný systém. Tento systém síce funguje na spoločných pravidlách, avšak u každého môžeme nájsť špecifické vplyvy ako sú gény, návyky, spôsob života, intolerancie, ktoré výrazne ovplyvňujú naše fungovanie. Pri riešení takýchto problémov mi pomáha práve metóda BioSignature, pri ktorej na základe inovatívnej diagnostiky, vieme veľmi efektívne prispôsobiť a vyladiť životosprávu a eliminovať  nedostatky vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré nám veľmi chýbajú. Čím ďalej tým viac to vyzerá tak, že tajomstvo je ukryté v manažmente našich hormónov.

V čom sú  recepty Powerfood Chefa výnimočné  ?

Zdravá strava a excelentná gastronómia vraj nejdú dokopy. Aspoň taký názor vo všeobecnosti panuje v našej spoločnosti. Rozhodol som sa  spochybniť túto paradigmu a vyprovokovať všetkých dobrodruhov do spoznania svetových kuchýň.

dafafafaPri mojich kurzoch a konzultáciách sa sústreďujem na  Top jedlá svetových kuchýň, ktoré keď sú pripravené správnymi technikami môžu mať maximálny efekt na vaše zdravie a vitalitu. Dozviete sa aj o rôznych špeciálnych vylepšeniach vašich súčasných receptov a potrebnej zmeny kompozície taniera.  Pre Váš budúci život získate výskumom overené informácie o ktoré sa budete môcť kedykoľvek oprieť a vždy si tak zabezpečiť optimálnu formu a perfektné zdravie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.