Kváskový chlieb – Dobré správy pre všetkých milovníkov pečiva

kváskový chlieb

POZOR, tento obsah je starší. Preto odporúčam klikať na aktuálne  súvisiace články, keďže sa každý deň snažím posúvať  s informáciami vpred!

https://www.dusanplichta.com/blog/je-lepok-skutocne-zly-alebo-je-to-len-vo-vasej-hlave/

https://www.dusanplichta.com/blog/moderne-paleo-idealna-strava-alebo-len-mytus/

https://www.dusanplichta.com/blog/10-najcastejsich-otazok-pre-rychle-chudnutie-do-plaviek/

https://www.dusanplichta.com/blog/4-vyborne-knihy-s-inovativnym-pohladom-na-vyzivu-pre-zdravie-a-vykon/

https://www.dusanplichta.com/blog/preco-vseobecne-odporucania-vsetko-s-mierou-zlyhavaju/

Inšpirujme sa stredomorím a vyberme si správny chlieb, ktorý nám s mierou neuškodí

Určite už máte dosť počúvania o tom, aké nebezpečné sú pre nás sacharidy a ako veľa ľudí vidí najväčší problém v zanechaní tradičného pečiva. Možno to ani netreba pripisovať slabej vôli alebo vašej nedisciplinovanosti, ale skôr to treba spájať s vytvorenými asociáciami, ktoré nám boli vštepované už od ranného detstva. Chlieb je predsa základná surovina. Avšak, nie je to úplne tak. Našťastie, ak nazrieme do minulosti, môžeme nájsť aj riešenie pre našu potrebu chleba.

V čom spočíva problém bežného pečiva?

316707-1280x800Problémy spracovaných chlebov sú najmä v masovej výrobe, pričom sa do nich pridáva droždie a cukor pre nakysnutie cesta a zlepšenie chuti. Tiež nemáme možnosť dohliadnuť na kvalitu múky a podmienky spracovania a sami sme už počuli veľa negatív o súčasnej kvalite pečiva. Obzvlášť, ak je pečivo pripravované pre dopekanie, tak jeme väčšinou trvanlivý produkt ošetrený potrebnými konzervantami. Tu opäť platí, že čím menej zásahov do jedla, tým lepšie. Navyše, drvivá väčšina pečiva je vysokoglykemická kvôli použitiu bielej múky, cukru a škrobu. A my už dobre vieme, že glykemický index a to, čo daná potravina urobí s naším inzulínom, najviac rozhoduje o našom zdraví a vitalite.

Vieme už aj to, že konzumáciou klasického pečiva môžeme spôsobovať prekyslenie organizmu,  narušenie črevnej flóry, pričom často vznikajú tráviace problémy. Naopak, v pravom kváskovom chlebe vznikajú správnou fermentáciou probiotiká, prospešné bielkoviny a aminokyseliny, ktoré naše telo nie je schopné samo produkovať.

Kváskový chlieb – Príprava vtedy a dnes

V minulosti sa tradičný chlieb piekol bez použitia akéhokoľvek droždia. Kvások má vznikať len z múky a vody. Preto je tu dôležitý výber kvalitnej múky (ideálne špaldovej). Múka sa zaleje vodou a postupne sa prirodzeným mliečnym kvasením aktivujú látky, vzniknú plyny a tie nadýchajú výsledný chlieb. Ako som spomenul väčšina súčasného chleba je pripravovaná za použitia droždia, ktoré je súčasťou všetkých pekárenských výrobkov. Vo väčšine pekární však tradičná technológia upadla do zabudnutia. Dôvod je úplne jasný. Pečenie z kvásku je nielen časovo náročné, pretože pre vznik kvásku sú potrebné dni, ale aj veľmi pracné.  Upiecť pravý kváskový chlieb vyžaduje nadšenie, pekárske umenie a trpezlivú prácu.

Výnimka potvrdzuje pravidlo?

Dobrou správou je, že nie všetky koncentrované sacharidy sú zlé a aj v tomto prípade možno nájsť výnimku. Budeme sa orientovať na prípravu skutočného chleba, ktorý môže byť v tej správnej kombinácii so zdravými tukmi vhodnou súčasťou výživy. Áno, opäť hovorím o domácom výrobku, teda o pečive alebo chlebe pripravenom z vlastného kvásku. Tým poteším všetkých milovníkov chleba, že majú zelenú v jeho konzumácii, ale na druhej strane tu prichádzame k problému investície vlastného času do jeho prípravy. Myslím si, že aj tak máme 2 schodné riešenia.

  1. Vlastná pekárnička, plánovanie a príprava 1 chleba na celý týždeň. Myslím si, že úplne stačí, ak 3 raňajky zahrnú adekvátne pečivo, kombinované so zdravými tukmi.
  2. Nájdeme si zdroj, čiže pekáreň, kde si takýto chlieb zakúpime. Tiež stačí jeho kúpa raz týždenne.

;Vlastným kvasením chleba vznikajú žiadané baktérie, ktoré cesto prirodzene pozdvihnú a znižujú dokonca glykemický index, eliminujú anti-nutrienty bežných obilninových produktov, ako je napríklad Phytic Acid (kyselina, ktorá bráni absorpcii minerálov a vitamínov). Ak si navyše pripravíme takýto chlieb zo špaldovej, celozrnnej alebo hladkej múky, tak dostaneme dosť kvalitný sacharid, ktorý sa už nepokladá až za tak rýchly sacharid, a keď ho budeme jesť s poctivým maslom, olivovým olejom, tak dostávame do tela aj dobrú dávku vitamínov B a antioxidačného Éčka.

Inšpirujme sa stredomorskou kultúrou

Nie som zástanca prílišnej konzumácie sacharidov a vopred odporúčam orientovať sa skôr na jedlá princípu delená strava. Avšak, myslím si, že pre zdravého človeka s neporušenou inzulínovou citlivosťou je správne množstvo a kombinácia pečiva a zdravých tukov celkom prípustná. V tomto smere sa vždy inšpirujme Španielmi, Grékmi či Talianmi, ktorý kladú veľký dôraz na kvalitu a čerstvosť ich pečiva, pričom ho vždy pekne máčajú do kvalitného olivového oleja a slúži im len ako doplnok k vybraným jedlám.

Powerfood Chlieb do každej domácnosti (cca 500 gramov)

  • Hladká špaldová múka 250- 300 g
  • Celozrnná špaldová múka 130-150 g
  • Voda 150 – 200 ml
  • Morská soľ 1- 2 ČL
  • Ľanové semiačka 1-2 PL
  • Olivový olej 2 Pl

Ako Powerfood Chef orientujúci sa skôr na jedlá v štýle Paleo nemám extra skúsenosti s prípravou cesta a chleba. Preto Vám tu nebudem písať zaručené postupy a skôr odporúčam využiť kamaráta Google s nápovedou Silvia Horecká :-). 

 Zdroje obrázkov: babble.com, mediterraneandiet.com

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.