Čo je to MCT olej a ako ho najlepšie využiť pre viac energie

C8 MCT

Prečo patria MCT tuky medzi jeden z najefektívnejších zdrojov energie naše telo a mozog? Aký je rozdiel v metabolizme MCT a iných tukov a ako ich správne zakomponovať do výživy? A koľko MCT je vlastne v bežnom kokosovom oleji? Spoznajte najlepšie benefity a eliminujte možné riziká…

Definícia MCT tukov, v súčasnosti jedného z najvyhľadávanejšich doplnkov výživy 

Zrejme sa pýtate, čo vlastne skratka MCT znamená…

„Medium Chain Triglycerides“ v neskrátenej verzii pochádza z angličtiny a jedná sa o špeciálnu formu tukov so stredne dlhým reťazcom. V prírode ich najviac nájdete v kokose, respektíve kokosovom oleji. V ňom je však len max okolo 20% čistých MCT tukov (C-8 + C-10). Zvyšok tvorí kyselina laurová C12 a ďalšie mastné kyseliny C14-C20, ktoré sa už za MCT nepovažujú a metabolicky sa správajú inak. Pokiaľ máte základy anglického jazyka a všimli ste si slovíčka Medium (ako stredná dĺžka reťazca). Z tohto pohľadu v tukoch rozlišujeme 3 druhy podľa dĺžky reťazca.

  1. SCT (short chain – krátke  reťazce): materské mlieko, pravé maslo, ghee, poctivé, ideálne čerstvé a čo najviac tučné ovčie, kozie, ale aj kravské mlieko a vybrané produkty.
  2. MCT (medium chain – stredné reťazce): materské mlieko, kokosový olej, poctivé, ideálne čerstvé a čo najviac tučné ovčie, kozie, ale aj kravské mlieko a vybrané produkty.
  3. LCT (long chain – dlhé reťazce): omega-3,6,9 mastné kyseliny, rastlinné oleje (skoro všetky!), margaríny, stužené tuky na pečenie, majonéza, vlašské orechy, mäsové výrobky a teda tuk v nich

Pozor! V príkladoch som uviedol komplexné potraviny, ktoré stále obsahujú mix makronutrientov a teda len vybrané percento obsahu vybraných tukov (SCT, MCT, LCT). Vo výžive sú potrebné všetky a neznamená to, že ťažšie stráviteľné tuky sú zlé. Avšak je rozdiel či si dáte Omega – 3 sardinky, alebo Omega -6 hranolky v oleji.

MCT ako extrahovaný a destilovaný doplnok výživy, tak však patrí k najrýchlejšej forme tukovej energie s rýchlym trávením.

MCT olej bol prvý krát vyrobený v 50. rokoch minulého storočia farmaceutickým priemyslom pre pacientov, ktorí majú problémy s trávením bežného tuku. V dnešnej dobe je stále používaný v medicíne, ale stal sa tiež populárnym doplnkom výživy pre športovcov a v podpore mentálneho výkonu a výživy mozgu cez produkciu ketónov.

Je zaradený nielen k spaľovačom tukov, ale najmä k exogénnym ketónom a teda doplnkom  podporujúcim nízkosacharidový až ketogenický prístup k životospráve.

Laicky povedané, vďaka MCT sa váš mozog cíti podobne nabitý energiou ako keby ste si dali cukry, avšak nevznikajú vám následné cravings a vplyv na metabolické procesy v organizme sú radikálne odlišné.

MCT olej je vhodný aj do šalátov, zálievok, či na prípravu vlastného pesta

Rozdiel medzi MCT a kokosovým olejom?

Možno ste zachytili v médiach tendenčné správy o škodlivosti kokosového oleja a máte z neho obavy. Nevadí, odporúčam kriticky si preštudovať vysvetlenie toho, kedy vám môže kokosový olej naozaj škodiť, ktoré som spísal do tohto článku. 

Alebo si ho jednoducho nekupujte a preferujte olivový olej, ghee, alebo bravčovú masť. 🙂 Vo výžive vám chýbať nebude, nie je kritický a rovnako to platí aj o MCT oleji.

Avšak pre naozaj dosť seriózne benefity myslím, že práve MCT tuky stojí za to minimálne vyskúšať. Na ich význame pre vylepšenú životosprávu sa dokonca zhodnú vedci a odborníci z rôznych výživových táborov.  MCT sa totiž metabolizujú veľmi rýchlo a bez záťaže trávenia a pankreasu priamo v pečeni, kde následne za vybraných podmienok vedia urýchliť tvorbu ketónov.

Nová štúdia a merania v mozgu cez PET SCAN po užití 15ml MC8 MCT. Zdroj Bulletproof.vom/news

Viac detailov o trávení MCT tukov a rozdiely v porovnaní s kokosovým olejom v tomto článku.

MCT v destilovanej forme majú unikátnu vlastnosť aktivácie tvorby ketónov, vďaka čomu viete efektívnejšie začať spaľovať tuky aj bez potreby dlhšej a náročnej adaptácie na tukový metabolizmus a nízkosacharidovú až ketogenickú stravu. MCT olej sa tak považuje za jeden z najefektívnejších zdrojov energie a doplnok výživy nie len pre telo, ale hlavne pre mozog. Jeho metabolická dráha je veľmi rýchla a bez záťaže žlčníka sa v pečeni konvertujú priamo na ketóny, ktoré za vybraných podmienok dokážu výborne dodať energiu pre mozog.

Zo súčasných nových poznatkov o metabolizme a ketónoch vyplýva, že ketóny sú efektívnejším zdrojom energie pre mozog ako glukóza. (Vid referencie dole)

Nová štúdia a merania v mozgu cez PET SCAN po užití 15ml MC8 MCT. Zdroj Bulletproof.vom/news

Využitie MCT oleja v praxi a na čo si dať pri výbere pozor

Zo všetkých tukov sa najefektívnejšie premieňa na ketóny práve kyselina kaprylová (C8), ktorá tvorí asi iba 6 % kokosového oleja. Väčšina MCT olejov na trhu je zmesou C8 a C10 v rôznych pomeroch, kde sa v tých menej kvalitných nájdu aj zvyšky ostatných tukov, prípadne nejaké zvyšky iných látok (nečistôt) po spracovaní oleja.

Problematické v kvalite sú často najmä práškové formy, ktoré obsahujú aj glukózu a cukry a rôzne dextríny, alebo formy oleja vyrábané z palmového tuku.  V portfóliu Powerlogy, ale nájdete len mnou osobne garantovanú kvalitu vyrabanú z certifikovaného kokosového oleja v Holandsku, Nemecku, alebo Švajčiarsku. Veľmi čistú zmes C8/C10 (70 : 30), ale aj extra silný 100% C8 MCT.

Super na MCT oleji je, že je v chuti úplne neutrálny bez arómy kokosu, alebo čohokoľvek. Má tak naozaj všestranné využitie a môžete ho pridávať do kávy, smoothies, shakov, šalátov, polievok, či domácich dezertov pre znižovanie príjmu cukru a viac kvalitnej energie a podporu flexibilného tukového metabolizmu.  Je ideálny aj do zálievok na šaláty, k sushi, či napríklad do pesta.

MCT olej je nenáročný na skladovanie, nevyžaduje si chladničku len tmavé miesto. V dávkovaní je odporúčaná optimálna dávka pre bežného muža aj ženu 50-80kg bez extrémnej športovej záťaže 10 – 15 ml do nápoja alebo jedla, jeden- až dvakrát denne.

„MCT olej najviac využívajú ľudia pre podporu mentálneho výkonu, náhradu krátkodobej energie z cukrov, pri prechode na low-carb až ketogenickú stravu alebo športovci pre extra energiu a zrýchlenú regeneráciu.“

 

5 hlavných benefitov MCT oleja

  1. 100% kokosový pôvod a čistota zloženia bez chémie a prídavkov
  2. Spoľahlivá a rýchla energia pre mozog bez záťaže trávenia
  3. Extra podpora energie pre šport a vysoký fyzický výkon
  4. Približne až 10 krát väčšia efektívnosť tvorby ketónov v porovnaní s kvalitným kokosovým olejom
  5. Univerzálne všestranné využitie do jedál i nápojov, bez arómy a prídavkov

Extra benefit pre fajnšmekrov: MCT je ako v chuti neutrálny tuk výborným nosičom chute a vie ju dokonca zintenzívniť. Vyskúšajte si škoricu, kakao, vanillku, alebo aj iné korenia ako chilli, či kurkuma rozpustiť v MCT a pridať do jedla.

3 odporúčania ako začať s MCT

Aj keď ste si prečítali všetky najlepšie odporúčania a benefity, tak isto máte svoje návyky a možno stále neviete ako si to máte dať, aby ste vyskúšali, či ten MCT olej naozaj funguje pre mozog ako ten “redbull” Z tohto pohľadu odporúčam jednu z nasledovných možností.

1.    Nahradiť raňajky kávou, kakaom, alebo kurkumou s MCT

Osobne mi prístup k čiastočnému hladovaniu za pomoci rannej kávy s maslom a MCT zmenil produktívny život. Každopádne tak odporúčam preštudovať si tento prístup a vyskúšať zmeniť prístup k raňajkám počas pracovaných dní. Viac detailov v tomto článku a jednoduchý recept tu.

  • Power Coffee čistá káva 200ml
  • pravé kravské maslo 80 % alebo ghee– 15 g (1 PL)
  • MCT olej – 15 ml (1 PL)
  • škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Všetko teplé poriadne rozmixovať tyčovým mixérom do krásneho hustého frappuccina.

2.    Nahradiť raňajky nízkosacharidovým shakom, alebo smoothie s MCT

Ak predsa len potrebujete cítiť, že ste niečo zjedli a žiada sa vám aj proteín, tak odporúčam MCT zakomponovať do ranného proteínového shaku. Alebo aj nejakého vášho obľúbeného smoothie. Pozor len na množstvo cukrov, ovocia a sladidiel aby ste sa držali v princípe Low-Carb pod 20% čistých cukrov v obsahu.

  • Kefír 200ml
  • Collagen– 15 g (1 PL)
  • MCT olej – 15 ml (1 PL)
  • Pravé kakao, alebo škorica – 10 g (1 ČL)
  • Čučoriedky, 1/2 banánu, černice, jahody, alebo domáci džem z nich na dochutenie

3.    Zakomponovať MCT do šalátu bez chleba, ryže a cestovín

Ak si spravíte šalát tak ho viete mať krásne bez zbytočných škrobov, príloh a cukrov. Ak si k olivovému oleju pridáte MCT, alebo dokonca si správíte len šalát s MCT, tak vám môže výborne slúžiť pre okamžitú a stabilnú energiu a zabezpečiť sýtosť.

MCt s pestom Dusan Plichta

AKÉKOĽVEK OTÁZKY NA MCT OLEJ

Ak má byť tento sprievodca MCT olejom kompletný , tak najlepšie bude ak pridáte vaše otázky.

Alebo aj skúsenosti do komentárov, kde pre vzájomné učenie a čo nejlepšie využitie môžeme zdieľať informácie ako napríklad to, či je olej vhodný pre tehotné ženy, dojčiace matky , dôchodcov , či mladých školákov na prvom stupni.

V základe odpoveď na túto otázku je ÁNO s tým, že je to v podstate potravina ako olivový olej. Každopádne individuálne si treba vyladiť adekvátnu dávku, lebo na lačno môže niekomu MCT olej spôsobiť rýchle prečistenie čreva, alebo kŕče. 🙂 Vždy však záleži na dávke a kombinácii a a preto, sa odporúča káva miešať so smotanou, kokosovým liekom, alebo maslom.

Ďakujem za vaše podnety a nech vám MCT slúži pre kultiváciu vašej Human Power každý deň. Mne istým spôsobom výrazne zmenil život a to najmä cez cestu k lepšej výžive mozgu a eliminácii cukru a hladu.

Referencie a vybrané zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900881/

https://www.healthline.com/nutrition/mct-oil-benefits

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130424161110.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29955698/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29914035/

Study Shows How Bulletproof Brain Octane C8 MCT Oil Powers the Brain

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.