Baskicko – Top 7 gastronomických zážitkov pre inšpiráciu

baskicko

Pozrime sa teda na Top 7 gastronomických zážitkov, ktoré nás postretli pri našich cestách regiónom Baskicka, očarili nás svojou atmosférou či nadchli nepoznanou chuťou.

Určite si pričítajte aj prvú časť baskickej gastronómie.

1.Rybárska reštaurácia v prístave Getaria

To, že ryby sú asi tým najlepším a najzdravším jedlom ani nemusíme hovoriť a mnohí z nás, keď sme pri mori sa ich veľmi radi až prejeme, možno aj preto, aby sme si urobili pomyselné zásoby omega-3 mastných kyselín na celý rok. Škoda, že to úplne tak nefunguje, no aj tak si radi dáme rybacie menu zložené z nakladanej Lubiny a grilovaných čerstvých sardiniek privezených rybárskou loďou, ktorá parkuje asi 50 metrov od nás.

baskicko

Žiadne korenia, len morská soľ, olivový olej a petržlen. V jednoduchosti je krása, a tak k sardinkám už ani niet čo dodať…

baskicko

baskicko

Grilované sardinky s petržlenom a morskou soľou.

2. „Pintxo“ Piknik na móle v Mutriku

Mutriku je malé malebné mestečko s historickým centrom, kde sme dostali tie najlepšie informácie a odporúčania pre trávenie času v regióne Guipuzkoa, čo je vlastne druhý okres Baskicka (Alava, Guipozkoa a Bizkaia). Milá teta nás hneď poslala do prístavu, kde sa nachádza aj malebná pláž s mólom, na ktorom sme rozložili náš prvý piknik na štýl baskických „pintxos.“ Musíte uznať, že niekedy stačí pár základných skvelých ingrediencií a človek si aj sám pripraví zážitok, na ktorý bude ešte dlho spomínať, najmä, keď je to ešte aj v krásnom prostredí. V neďalekej mäsiarni ma zaujalo voňavé domáce „chorizo“ (kvalitná papriková sušená salámka), ktoré som si dal nakrájať na teňučko. Chorizo som postupne poukladal na krajec domáceho katalánskeho chleba, preliatého kvalitným olivovým olejom miestnej produkcie. Chlebík som doplnil o čerstvú papriku, paradajku, pár olív a plátok miestneho syra „Tierno de Baca“ (80 / 20 zmes kravského a ovčieho syra ) a vytvoril tak vlastné „Pintxo a la Chorizo“. Prajem „Buen gusto“ – dobrú chuť, o to viac, keď zrátame, že cena takéhoto pikniku na 1 osobu vychádza na približne 3 eurá. U mňa na 5, ale to som trošku pažravý a skúšam pri tom rôzne kombinácie ingrediencií.

baskicko

3. Ochutnávka syrov a domáceho chleba v horskom mestečku Arantzazu

Určite mi dáte za pravdu, že niet lepšieho predjedla ako čerstvý ovčí syr priamo zo salaša. Práve takýto zážitok sme sa vybrali hľadať do baskických hôr, a to konkrétne do mestečka Arantzazu, ktoré je východiskovým bodom úžasnej túry na posvätný vrch Aiskorri, ktorý domáci často nazývajú aj strechou Chuipuzkoa (druhá z piatich provincií Baskicka).

baskicko

baskicko

Hneď ako sme prišli na hlavné námestie, pred kostolom sme zbadali milé babičky, ktoré nám láskavo dali ochutnať skutočne poctivého domáceho ovčieho syra, ktorý sa na rozdiel od nášho slovenského necháva viacej zrieť („curar“) a dosahuje tak výraznú, niekedy až prenikavú chuť. Medzi babičkami však vynikal majster tesár, typický baskický dedko, ktorý nám odrezal z unikátu, ktorým sa rád pochváli každý Bask, a teda syrom Idiazabal. Z tohto zážitku odporúčam každému gurmánovi ochutnať čaro španielskych ovčích syrov, ktoré skutočne vynikajú svojou prenikavosťou.

baskicko

4. Pintxos tour v San Sebastiane

Kto raz navštívil San Sebastián, určite mi dá za pravdu, že je niekedy ťažké uveriť vlastným očiam, koľká krása sa dokáže skĺbiť v jednom meste. Nielenže je to mesto s nádherným zálivom a plážou „Concha“, bohaté kultúrne a historicky, ale navyše prekvitá aj gastronomicky, a to najmä slávnymi barmi, kde pripravujú pintxos na takej úrovni, že by sa aj Master Chef mal čo učiť.

baskicko

Ako najlepšie kúsky vyberám Pintxo del Anchoa, či prekvapujúco delikátny netradičný „pintxo“ dezert v podobe kozieho syra servírovaného na hrianočke s paradajkovým džemom. Nič komplikované, ale efekt maximálny.

baskicko

baskicko

baskicko

baskicko

5. Raňajky na sladký španielsky štýl

Možno si niektorí predstavíte, že ideálne raňajky na dovolenke by mali byť zložené z preplnených švédskych stolov. Pre mňa sú však dovolenkové raňajky úplne o niečom inom, a to najmä o rannej atmosfére, kvalitnom kapučíne a i keď trochu nezdravo, tak aj o chutnom lokálnom pečive. V stredomorskej krajine ako je Španielsko sa tak vždy najviac teším na croissant, madallenas či biscocho. Veď po typickej neskorej večeri sa ani nežiada nič viac ako zrána trošku rozbehnúť metabolizmus ľahkými, hoci aj sladšími raňajkami. Veď na dovolenke si to môžeme dovoliť, keď to potom s radosťou vyplávame vo vlnách Atlantiku.

baskicko

6. Obed na trhu s delikatesami

Ako každý kuchár a správny gurmán som si nemohol odpustiť návštevu lokálneho trhu, kde sa stoly a pulty len prehýbajú pod návalom delikates ako je tradičná sušená šunka Jamón Serano, údeniny z Iberského prasiatka, či syry a ryby od výmyslu sveta. My sme si na odporúčanie milej mäsiarky Maitri vybrali jamón s čerstvými paradajkami, mixom olív z rôznych regiónov Španielska a jemným tvrdším kozím syrom. V jednoduchosti a kvalite produktov sa opäť raz ukázala hodnota, ktorá nás za pár minút výborne zasýtila a opäť sme raz pošteklili všetky naše chuťové poháriky. Čo by ste si na pouličnom obede vybrali vy? Salámku, plnené papričky, ančovičky či čierne olivy?

baskicko

baskicko

7. Ranný vyprošťovák po prefiestovanej noci – Bacalao a la Vizcaina

Ráno – síce bolo už desať hodín, no v Španielsku sa to vždy nazýva ránom – sme sa vybrali na prehliadku “Cazco Viejo“, historického centra Bilbaa. Boli sme zvedaví, ako to tam bude vyzerať po tom, čo tam v noci žúrovali tisícky Španielov (keďže sme boli v Bilbau v čase najväčšej fiesty roka). Ako sa tak túlame, zrazu cítim príjemnú vôňu praženej cibuľky, a tak ma hneď láka zistiť, o čo tu teda na námestí pred katedrálou ide. Vyzvedám a zisťujem, že tu práve začína súťaž v príprave tresky na baskický spôsob, ktorá je akýmsi národným tradičným jedlom, ktoré sa pripravuje dopoludnia po prežúrovanej noci a má tak nakopnúť do nového dňa plného radosti z oslavy tradičnej muziky a tanca.

A tak mám opäť šťastie zistiť tradičný recept a dozvedám sa, ako je dôležité pripravovať Bacalao (tresku) práve v tradičnej keramickej Cazuele a dávať pozor na to, aby sa dusila len 10-12 minút, aby sme predišli rozvareniu. Kuchári mi navyše v dobrej nálade darovali šatku fiesty v Bilbau, lebo že sa vraj vyznám a nech sa mi darí s mojimi cestami za skvelým jedlom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.