Recept “ARROZ AL HORNO” alebo ako využiť zvyšky z nedele

Dusan Plichta ryza recept

Jedna vec ma dosť trápi! Keď vidím ako ľudia vyhadzujú jedlo. Zároveň si myslím, že pre vplyv, ktorý nám tu zanechal bývalý režim, tak ešte stále mnoho rodín rieši svoj strach z nedostatku prehnanými nákupmi množstva jedla a prehnaným zásobovaním…Veď hlavne nech je dostatok, nech nikto neostane hladný. Čo ak by sme sa ale na vec pozreli trošku inak?

Inšpirujte sa aj rýchlými zdravými receptami

Žijeme v prebytku, ale väčšina ľudí sa sťažuje, že nemá z čoho…

Určite ste sa už stretli s klasickou mentalitou priemerne zmýšľajúceho Slováka. Všetko je zlé, roboty niet, zdravé jedlo je drahé, ledva z čoho žiť atď… Samozrejme česť výnimkám a rodinám, ktoré sú naozaj v núdzi.

Pozrime sa však na väčšinu, ktorá v núdzi nie je a problémom je len nastavenie priorít, uvedomelosť, vzdelanie a osobnostný rast. Keď by len 10% tejto skupiny začalo meniť stravovacie a nákupné návyky, tak by sme sa možno čudovali, ako rýchlo by bolo viac kvalitných potravín v bežnej ponuke predajcov. Výrobcovia by sa ako napríklad v Rakúsku, či Švajčiarsku začali orientovať prioritne na kvalitu a poctivosť a všetci by sme boli “happy”.

Na druhej strane by som to nevidel až tak bledé, pretože tí, čo riešime dobré jedlo a nejaké tie princípy životosprávy, tak musíme uznať, že ak sa chce, tak sa dá!

Všetko záleží totiž od uhla pohľadu…

Vám v Bratislave sa hovorí, máte vyššie platy a je tam aj lepši výber kvalitných potravín.

Toto je taká klasická sťažnosť, s ktorou sa stretávam a na ktorej by som len chcel ilustrovať silu pohľadu na vec…

Neviem, či je to tým, že starnem 🙂 , ale čím ďalej tým viac vidím väčšiu pridanú hodnotu žiť v malom meste, či dedine. Otázka platu a peňazí potrebných pre život bude vždy otázkou vašich priorít a relatívnou hodnotou. Bohužiaľ v súčasnosti meriame veci na peniaze a majetky a mnoho ľudí potrebuje padnúť až na dno (emocionálne, zdravotne, psychologicky), že si uvedomia potrebu zmeny a preformulovanie priorít.

V Bratislave síce môžete zarábať viac, ale rovnako viac času zabijete v doprave, máte tu horši vzduch, život vám uteká rýchlejšie. Rodičia detí potvrdia – zvládať vozenie do školy na krúžky a aktivity a ešte aj vlastnú robotu, môže byť celkom dobré psycho!

A potom…viete koľko ľudí v Bratislave stretávam, ktorý sa snažia naháňať domáce zdroje masla, vajec, mäsa, či mliečnych výrobkov? Na východe zase stretám veľa ľudí, ktorý ohŕňajú nosom nad čerstvým maslom, či mliekom priamo z farmy a radšej si vystoja rad v “Kaflance”, či “u Billej”na akciové mlieko a banány.hvkqxrmzqfxlkqvssr_yzq-na-markiz-ckej-farme-bolo-e-te-doned-vna-poriadne

Preto, prosím zabudnime na výhovorky a hľadajme možnosti! Ak sa chce vždy sa dá!

Problém dojedania zvyškov a možné riešenie

Možno je to pre niekoho doma v pohode, ale my sme naozaj riešili problém toho, aby celá Rodina (nie len otec) dokázala s chuťou spotrebovať zostatky z víkendu. Problém je často v tom, že deti alebo ženy naozaj viac vnímajú vizuálnu stránku jedla a jeho konzistenciu. Tak sa asi mnohý stretávate s problémom konzumácie upravenej zeleniny u detí, kedy im ani nevadí chuť, ale textúra alebo mazľavosť…

Tak mi napadlo.. čo ak by som zo zvyškov spravil nové jedlo a nikto by si možno ani nevšimol, že som použil zvyšky?

“Arroz al Horno” alebo jednoducho fajna ryža v trúbe

Takto som sa dostal opäť k mojej obľúbenej španielskej kuchyni a k jednému z najtradičnejších jedál, oblasti Valencie. Toto jedlo slúžilo práve na zužitkovanie zvyškov tak, ako to bolo v minulosti zvykom, kedy si ľudia jedlo naozaj odrobili a tak si ho aj vážili.

Dusan Plichta recept ryza
Arroz Al Horno – Špecialita z regiónu Valencie

Ingrediencie píšem pre 4 seriózne porcie, bez prežierania! Ak ste doma sám/sama, tak aj tak varte vždy pre 2 osoby, lebo 1 osobové recepty sú nákladovo menej efektívne a potom sa vám už oplatí viac „outsourcovať“ vašu večeru. 🙂

Ingrediencie píšem podľa približne podľa sekvencie použitia, aby ste si osvojili a zautomatizovali myslenie pre rýchle varenie.

Pre zníženie stresu z presného dodržania receptu prosím neriešte či väčší, alebo menší cesnak, alebo či Bio alebo NEBIO passata. Vyberajte kvalitu podľa vašich štandardov, pričom asi budete súhlasiť, že čim kvalitnejšie a poctivejšie ingrediencie, tým lepši výsledok.

Čas prípravy: 45 min, Množstvo: 4 porcie 

Ingrediencie:

  • Olivový olej (100ml)
  • Mäso zvyšky, králik, bravčové rebierka, alebo kura (300-500g)
  • Morská soľ
  • Paradajková Passata (1 balenie/250ml)
  • Šafrán/Kurkuma/Colorante/ (1ČL)
  • Červená paprika (1ČL)
  • Zemiaky (3 ks)
  • Paradajky (3 ks)
  • Cícer (1 plechovka/200g)
  • Cesnak (5 strukov)
  • Arborio ryža  (400 g)
  • Vývar / Voda (1 liter)
  • Pekáč 🙂

Postup:

  1. Ak máte čerstvé mäso, tak posoľte a ošmahnite na strednom plameni na panvici. Ak máte zvyšky, tak len dajte do pekáča a rozohrejte si rúru na 250 C.
  2. Na oleji, čo ste pražili mäso, ošmahnite passatu a dokoreňte ju šafranom, červenou paprikou alebo aj hocičím, čo vám pasuje (chilli / rozmarín / kajenské korenie)
  3. Pridajte zemiaky nakrájané na hrubšie plátky a cícer. Povarte od oka 10 minút
  4. Zalejte vývarom, zohrajte a pridajte ryžu a fajne dosoľte, aby bol vývar jemne presolený (ryža stiahne veľa)
  5. Celú zmes s vývarom a ryžou vylejte na mäso do pekáča a premiešajte
  6. Na vrch poukladajte paradajky a nožom rozpučený cesnak aj so šupou a  aj rozmarín sa pridá.
  7. Šupnite na 25 minút do trúby a vyberte keď je ryža ešte jemne tvrdá.
  8. Servírujte na pekáči a rátajte s tým, že ryža dôjde, inak budete mať blato 🙂

 

img_6766

 

Čo ak vám chýba nejaká ingrediencia?

Ak vám chýba nejaká ingrediencia, tak to po A. neriešte a vynechajte alebo po B. Nahraďte.

Moje odporúčania:

  • Mäso vyberte aké máte, nahraďte aj napr. rybou, tempehom ak ste vege.
  • Korenie pre farbu šafran/kurkuma, ale inak morská soľ a paprika môže postačiť.
  • Zelenina je len na vás, zemiaky nemusia byť, ani cícer. Dajte kľudne brokolicu a fazuľu? 🙂
  • Iné: Ak má byť tento recept zdravý, tak zabudnite na lacný olivový olej, či slnečnicový. Kvalita mäsa a ryže je tiež kritická. Ak nemáte mäso a olivový olej, tak by som na začiatok vypiekol slaninu na masti 🙂
  • Špeci vylepšenie chuti je priamo úmerné od čistoty a obľúbenej chute pohára červeného vína, ktoré si k jedlu dáte. Tematicky odporúčam Španielsku oblasť valencie a odrodu Bobal

Linky na ingrediencie

Tieto linky môžem odporúčať. Nemám z toho žiadny finančný úžitok, jednoducho sám používam a myslím, že sa vám môže pridať

Ryža, soľ, korenia a ďalšie ingrediencie14324_2

https://www.chefshop.sk

Španielske – Organic víno

http://www.wineshop.sk

Slovenský vlastenecký výber vína za výbornú cenu

http://ritual.sk

Špeci olivový olej

http://bionakupy.sk

Králik a mäso z fariem BA

http://www.yeme.sk/nasi-farmari

Ďalšie kreatívne spracovanie zvyškov?

Ako vidíte, pekáč, ryža, zemiaky a hlavne zelenina môžu veľmi dobre poslúžiť na spracovanie zvyškov. Ak sa vám nechce babrať s rúrou, tak podobné princípy môžete aplikovať do prípravy rizota. Keď spracovávate mäso, tak by som už nemasloval veľmi ako hovoria recepty.

Aké sú vaše tipy pre spracovanie zvyškov?

Kde kupujete dobré mäso?

Nápady ako zlepšiť vzťah Slovákov k jedlu?

Podeľte sa o vaše skúsenosti a názor v komentoch, ale hlavne skúsme spolu využívať zdroje efektívnejšie. Radšej menej, ale nech to stojí za to.

Čo vy na to ? 🙂

 Ak chcete odo mňa dostávať pravidelné tipy na recepty a zlepšovanie životného štýlu, tak 

Kliknite na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.