Ako som zacítil pozitívne mentálne účinky yógy

19550846_10155513129827390_964477646_n

O jóge sa toho už napísalo dosť.  Na jednej veci sa ale určite zhodneme, že patrí k jednej forme super užitočného cvičenia. Osobne sa chcem podeliť o zážitky z individuálneho tréningu, prepojenie tela a mysle, ktorý je podľa mňa dôležité uchopiť pre každého začiatočníka… Vyspovedal som aj moju super inštruktorku Moniku, ktorá strávila celý mesiac v Indii na dosť tvrdom tréningu a učení Astanga yógy a jej kľúčových princípov. Ja som pozitívne účinky zacítil hneď na prvej poctivej hodine… Verím tak, že pre mnohých ľudí môže byť práve yóga skvelým nástrojom ukľudnenia našej divokej mysle. 

Väčšina ľudí jógu nežije, nepreciťuje, ale len cvičí…

S manželkou v Šarišskom kroji
S manželkou v šarišskom kroji

Podľa jej mastra, väčšina ľudí yógu len cvičí, ale len málokto naozaj preciťuje a žije. Osobne som často očarený spiritualitou východu, budhizmom, yógou, bojovými umeniami a celkovou rovnováhou jing – jangu. Či už sa bavíme o jedle alebo o pohybe, tak sa jednoducho snažím vo veciach poznať ich hlbší význam. V cvičení čím ďalej tým viac hľadám nie len fyzično, ale oveľa viac mentálny tréning, zlepšenie dýchania a vnímania svojho tela.

Keď tak nad tým rozmýšľam, tak mi precítenie pohybu dáva jasný zmysel. Niekoľko rokov som skoro profesionálne tancoval vo FS Zemplín a potom v US Lúčnica a tiež bolo v kolektíve jasne vidieť rozdiely medzi tanečníkmi, sólistami, ktorí nemajú problém aj improvizovať a tanec žijú a tými ostatnými, ktorí z neho majú síce radosť, ale až tak to neprežívajú. 🙂

Najkrajšie momenty a štádium flow a plnej radosti som zažil vždy vtedy, keď som nechal ego za dverami, prestal posudzovať – čo a ako –  skôr sa naplno odal vyjadreniu cez vnímanie hudby a tanca. Poďme teda zistiť, ako by sme vedeli začať jógu nie len cvičiť, ale aj žiť…

Monika, ty si v Dánsku čerstvo vyštudovaná mladá marketérka, manažérka. Prečo si sa zrazu rozhodla, že chceš riešiť nekomfortnú Indiu a náročný tréning jógy?

Aj keď je život v Dánku možno komfortný, nebola som tam veľmi vo svojej koži. Je to ten typ komfortu, keď je až tak o teba postarané, že sa prestaneš posúvať ďalej – žiješ si v takej bublinke. Aj napriek tomu som sa jóge začala venovať aj vďaka Dánsku, keď som odišla na stáž na rok do Barcelony. Raz som v parku zazrela jogínsku skupinku a tak som sa k nim pridala a spoznala môjho prvého učiteľa jógy. Keď som sa vrátila do Dánska, tak som začala s hľadaním učiteľa a typu jogy, ktorý by mi vyhovoval.

Po dlhom neúspešnom hľadaní som sa pustila do cvičenia sama a doslova cez youtube som sa dostala k videu, kde cvičili Astanga jogu. Hneď mi to zapáčilo a vedela som, že to je niečo pre mňa.  A či naozaj vnímam Indiu ako nekomfortnú, to by som ani nepovedala. Ja si už asi zvyknem všade 😀 Práve naopak, opakované a časté výpadky elektriny som vnímala pozitívne, aspoň sme sa všetci stretli pri večeri a nikto neriešil net 😀

Aké boli tvoje prvé dojmy keď si dorazila do Indie? Ľudia, mesto, kultúra… Mala si aj strach ?

Nie ani tak strach, ale skôr rešpekt pred novou skúsenosťou. Priletela som v noci na skoro prázdne letisko plné taxikárov. Hneď sa mi ponúkal jeden pán z letiska, že ide mojim smerom, tak že ma bez problémov zvezie. Keby som s ním šla, tak už tu teraz s tebou nesedím (haha). Nakoniec sa mi pošťastilo nájsť dôveryhodného taxikára a tak ma bezpečne dopravil do na prvý pohľad nie veľmi bezpečného hotela. Bola som tam 3 noci, no a posledný deň bol pre mňa skoro osudný :D.

Zobudila som sa o 4 ráno na hluk z ulice, pozrela som z okna, veľký reflektor osvetľoval hotel a dole stál múr, ktorý zabraňoval príjazdu do hotela. Vtedy som sa trošku bála, volala na recepciu, čo sa deje, nerozumeli mi (mali slabú angličtinu) a tak som musela počkať, kým sa rozvidnie. Bála som sa, že si ma tam nechajú 😀 …nenechali, nebola som pre nich dosť zaujímavá. Ráno mi recepčný pristavil k asi 1,6m vysokému múru, ktorý cez noc postavili, stoličku, pomohol mi preskočiť plot, prehodil ruksak cez múr a zakričal bye bye! …..následne som sa prepravila do Varkaly, susedné mesto, kde sa mal začať na druhý deň môj tréning.

 

Ako vás privítali na kurze, koľko vás bolo a čo to bol vlastne za učiteľ?

Školu vlastnil manželský pár. Učiteľ Mahesh, pôvodom z Mysore (mesto v ktorom vznikla Astanga yoga) a jeho manželka Ely z Kolumbie. Mahesh učil Astangu, Ely sa viac zameriavala na Terapeutickú yogu a Hatha Yogu. Privítali nás s úsmevom, aspoň Ely, Mahesh mal kamennú tvár a pôsobil veľmi prísne. Vzbudzoval rešpekt. Oboznámili nás so všetkými požiadavkami a keď sme už vedeli čo nás čaká, smiech nás prešiel. Keďže sme simultánne začali 2 kurzy, (astanga a terapeuticka yoga) spolu nás bolo 12.

 

Je pravda, že keď chcem ísť na kurz jógy do Indie, tak je tam veľa priemerných učiteľov? Ako si ty vyberala svoj kurz?

Áno, tak ako hovoríš, to bola moja najväčšia obava, keď som si vyberala kurz, že to bude niečo až príliš európske, alebo, že to bude nejaká turistic trap. Ale nakoniec som dostala odporúčanie od kamošky, ktorá bola na tom istom kurze, tak som bola spokojnejšia.  Známa, ktorá prišla až z Kanady na kurz do jednej školy v okolí tam začala učiť, pretože toho vedela viac ako učiteľ.  Neskôr sme sa dozvedeli od nášho učiteľa, že zakladateľ tej školy bol jeho bývalý žiak, ktorého nechal prepadnúť. 

Vybrala si si teda Astanga jógu. Prečo práve tento druh a čo sú jeho základné charakteristiky?

Vybrala som si ju, ako som už spomínala, na základe videa. Mám rada výzvy a toto bolo mňa taká „menšia“ výzva na pár rokov, resp. na celý život. Lebo to skôr vnímam ako životný štýl, nie ako čisto fyzickú záťaž alebo strečing, ako to je vnímane možno vo všeobecnosti spoločnosťou.

Astanga yoga: doslovný preklad zo Sanskritu do slovenčiny: astau- osem a anga- končatín.

Je tam istá postupnosť, jeden krok predchádza ďalšiemu. Nie je možné žiaden krok prekročiť, či prehodiť. Je to ako pri bežnom cvičení, nemôžme posilňovať iba jednu nohu alebo ruku a čakať, že naše telo a myseľ bude v rovnováhe.

Toto sú ‘‘končatiny‘‘ Astanga yógy ako ich popisuje najstarší text Yoga Sutra:

  • yama, niyama (niečo ako kódex správania sa),
  • asana (fyzická cvičenie),
  • pranayama(dýchacie cvičenie),
  • ratyahara (kontrola zmyslov),
  • dharana (koncetrácia),
  • dhyana (meditácia) a samadhi (‘‘nirvana alebo osvietenie‘‘)

Yama sú morálne princípy, ktoré by sme mali dodržiavať voči okolitému svetu a niyama sú princípy, ktoré máme dodržiavať voči sebe samému. 

Yama obsahuje týchto 5 bodov: Nenásilie, Neklamanie, Nekradnutie, Nelakomstvo a uvážene pôžitky.

Niyama obsahuje 5 bodov: čistota, spokojnosť, zanietenie, štúdium a akceptovanie existencie Boha, resp. nejakej vyššej moci, energie, princípu, univerza (u každého to je individuálne). Toto sú len šablóny, ktoré sú samozrejme aplikovateľné u každého individuálne. Nehovoria nám presne ako sa máme správať, čo máme jesť, čo máme mať oblečené… práve naopak, takého striktné škatuľkovanie nás môže viesť k uzavretej mysli. 

Ako vás učili o spojení tela a mysle? Je to naozaj tak dôležité, alebo len skôr také klišé?

Klišé to je len na západe. Na východe je to skôr o tom vnútre ako o fyzickom tréningu. Povedala by som, že cvičenie je len taký nástroj na to, aby sme sa dostali hlbšie. Sú to techniky, ktoré majú naše telo (pomocou Asan – pozícií) a náš dych (pomocou pranayamy – dychacích cvičení) mohli udržať v čo najlepšej kondícii, aby nás choroby a ‘‘problémy tela‘‘ veľmi nezamestnávali a aby sme sa mohli venovať našu pozornosť meditácii a zveľaďovaniu nášho vnútra. Napríklad už len pri základnom pozdrave slnka pri strečovaní chrbtice, nenaťahujeme len chrbtové svaly, ale aktivuje energetické (pránické) body v chrbtici, ktoré revitalizujú mozog a našu myseľ.

Výborný text filozofie jógy v češtine, odporúčam stiahnuť tu: 

https://drive.google.com/file/d/0B9Pt5Hvw4wN_SnF2YnY0QWFZUXc/view?usp=sharing

Aký bol váš denný režim a program? Čo bolo pre teba nové, alebo najťažšie?

Náš denný režim bol nasledovný:

–       5.00 – budíček a ranná hygiena (aj keď by to mala byť samozrejmosť) veľmi dôrazne nás na to upozorňovali, pretože iba čisté telo môže byť domovom čistej mysle

  • Žiadne raňajky sme nemali, tie boli dovolené až po rannom cvičení.
  • Akurát sme sa museli poriadne zásobiť vodou, pretože počas cvičenia sme nemohli piť. Je to kvôli ďalšiemu pravidlu Astanga jogy.
  • Počas celého cvičenia je dôležité si zachovať vysokú telesnú teplotu, pretože iba tak sa naše telo zbavuje všetkých toxínov a takisto sa pri zvýšenej teplote ľahšie ohýba.
  • Takže ak sa začnete pri joge potiť, nevyľakajte sa, je to dobrý signál.

–       6.00 – 8.00 – Astanga yoga výuka –  cvičenie

  • Prvý týždeň sme mali LED hodiny (to znamená, že učiteľ nás viedol celou hodinou, počítal dychy a dával nám inštrukcie).
  • Ďalšie 2 týždne sme mali Mysore štýl (to znamená, že sme celú sekvenciu museli vedieť naspamäť a učiteľ nás len upravoval v pozícii, takto sa mohol každému venovať individuálne).
  • Posledný týždeň sme sa učili navzájom, niekedy aj 3x za deň, pretože sme sa pripravovali na skúšku, kde sme museli odučiť celú hodinu.

–       8.00 – 10.00 – najlepšie tradičné raňajky od indickej mamičky 🙂 a oddych

–       10.00 – 13.00 – učiteľská prax, kde sme prechádzali podrobne každou jednou pozíciou, učili sa jej benefity, správne prevedenie a taktiež modifikácie každej pózy pre začiatočníkov

–       13.00 – 16.00 – obed a oddych, ktorý väčšinou slúžil na prípravu na ďalšie hodiny

–       16.00  – 19.00 – hodina filozofie a histórie, dýchacie cvičenia a meditácia

Tento režim sa opakoval každý deň 5x do týždňa. V sobotu sme mali iba rannú hodinu a v nedeľu voľno.

joga

Vraj niekoľko ľudí po pár dňoch tvrdého režimu odišlo, je to pravda?

Po týždni odišli 2 dievčatá z Astangy a 3 ľudia z terapie. Vraj to bolo náročné, veľké množstvo informácií a poniektorí sa zmienili, že neprišli na ‘‘vojenský výcvik‘‘. Mala som aj ja ťažké dni, ale určite nie na toľko aby som sa vzdala, veď na tom som tam šla. 🙂

Čo dobré, alebo aj zlé ste jedli? Aké sú tam tradičné raňajky po ranom cvičení?

Zlé určite nič. A dobré bolo každé jedno jedlo čo nám servírovali v škole, ale aj každé jedno jedlo, čo som si dala na ulici. Všade bol kokos  – v mrkve, fazuľkách, chutney… Na raňajky sa nám striedali 3-4 jedlá. 

Chutilo ti, alebo ťa aj prehnalo? Mne sa to často stáva v Ázii.

Chutilo mi doslova všetko, prvý krát som sa nemusela obávať, že nebudem mať čo jesť a že všade bude mäso, keďže 80% populácie sú vegetariáni. Trávenie som mala cely čas v úplnom poriadku, nebehala som kade-tade :).

Kokosový chlebík s orechmi a čerstvým ovocím na Filipínach

Poďme ale späť do konkrétnej Slovenskej reality. Ako odporúčaš začať s jógou? Je nejaký základ, ktorý treba zvládnuť na začiatok?

Presne tak, odporučila by som pozdrav slnka A&B. V sekvencii Astanga Yogy to slúži na zahriatie, ale môže to začiatočníkom ,alebo aj pokročilým, slúžiť aj ako sekvencia sama o sebe.

Záleží od počtu opakovaní. Odporúčam začať s troma. 3x pozdrav slnku A a 3x pozdrav slnku B. Postupne sa to dá zvyšovať. Zaberie to od 10 do 20 minút. Myslím si, že každý si nájde ráno 10 minút. Je to časovo ekvivalentné k preskrolovaniu FB či Instagramu, alebo pripravenie Power Coffee na ručnom mlynčeku 🙂 a nabudí lepšie ako káva :))) nechcem robiť konkurenciu.

Podľa mňa je ale naozaj dôležité začať od základu a najprv zvládnuť správne dýchanie a naozaj precítiť základný pohyb. Základom je zvládnutý pozdrav slnku, ktorý môžeme v podstate praktizovať kdekoľvek. Dôležité je však správne dýchať presne podľa inštrukcií nádychu a výdychu. 

Spomeniem a zopár dlhotrvajúcich benefitov:

Striedavým sťahovaním a rozťahovaním brušnej oblasti sa upravuje tráviaci systém a liečia sa tráviace ťažkostí.

  • Pľúca sú plne ventilované a krv je okysličovaná, čo spôsobuje pre telo detoxikačný efekt.
  • Posilňuje srdce a zvyšuje jeho aeróbnu aktivitu.
  • Striedavé rozpínanie a sťahovanie chrbtice posilňuje nervový systém.
  • Hlboké dýchanie spojené s pohybom zväčšuje kapacitu pľúc.
  • Počas cvičenia sú toxíny z tela uvoľňované cez kožu, pľúca, črevá a obličky.
  • Vidno, že ešte potrebujem dotiahnuť pozíciu panvy, aby som sa správne „zarovnal“

Ďalšie pozície pre začiatočníkov a mierne pokročilých:

Padmasana (the lotus pose)

  • spomaľuje dýchanie, uvoľňuje svalové napätie
  • má relaxačné účinky na nervový systém, kvôli aplikovanému tlaku na spodnú chrbticu
  • stimuluje tráviaci proces, kvôli zvýšenému prietoku krvi v brušnej dutine
Pre začiatočníkov stači aj „turecký sed“ s rovným chrbátom

Padangustasana (Hand to big toe posture)

  • Redukuje tuk v brušnej oblasti.
  • Masíruje a tonifikuje vnútorné orgány, zmierňuje plynatosť a odstraňuje zápchu a tráviace ťažkosti.

Utthita Parsvakonasana (Extended side angle pose)

  • Pozícia otvára boky a bedrové kĺby.
  • Strečuje bočnú stranu torza, aktivuje pranické (energické) body a prináša čerstvú energiu do vnútorných orgánov.
  • Strečuje harmstringy a posilňuje nohy.

V tehotenstve je to jedna z najdôležitejších pozícií, pripravuje ženu na ľahký pôrod.

Dôležité je rozložiť váhu tela na obe nohy a vedome a kľudné dýchanie, aj keď to ťahá …

Prasarita padottanasana C (intense wide leg stretch)

  • Prípravná pozícia pre pozície dole hlavou.
  • Redukuje tuk v oblasti brucha.
  • Tonifikuje(posilňuje) vnútorne orgány.
  • Tonifikuje zmyslové orgány.

Uttitha hasta padangustasana (extended hand to big toe posture)

  • Zlepšuje svalovú koordináciu.
  • Zlepšuje koncentráciu.
  • Pomáha uvoľniť zápchu.
  • Prečisťuje obličky a má detoxifikačné účinky.
  • Upokojuje nervový systém.

Paschimittanasana (intense west stretch)

  • Zvyšuje oheň v tráviacom trakte a ničí toxíny v brušnej oblasti.
  • Strečuje harmstring.
  • Ak ostanete v tejto pozícii dlhšie, zmysly majú tendenciu zmeniť smer ‘’smerom do vnútra‘’ – stav meditácie.

Purvottanasana (intense east stretch)

  • Posilňuje spodný chrbát a uvoľňuje bolesť v spodnom chrbte.
  • Posilňuje ramená, tricepsy a nohy.
  • Otvára hrudný kôš a zväčšuje kapacitu pľúc.
  • Posilňuje srdcový sval.
  • Predlžuje quadricepsy.

Urdhva Dhanurasana (Upward bow)

  • Dobrá pozícia na posturálne odchýlky (oblý chrbát).
  • Táto póza aktivuje celý nervový systém.
  • Posiluje a zvyšuje flexibilitu v zápästiach, ramenách, chrbte a nohách.
  • Táto pozícia je prospešná pre tráviace, nervové, dýchacie a kardiovaskulárne ústrojenstvo.
  • Zväčšuje kapacitu pľúc a zlepšuje koncentráciu a pamäť.
Zjednodušene, kvalitný mostík do ktorého sa treba niekedy, ale poriadne predýchať

Salamba Sarvangasana (the shoulderstand)

  • Predchádza migrénam a je to prospešná pozícia na nespavosť.
  • Uvoľňuje svalstvo krčnej chrbtice a ramien.
  • Posilňuje krk a ramená.
  • Uvoľňuje zápchu a podporuje trávenie.
  • Reguluje metabolizmus.

Sirsasana (The headstand)

  • Srdce v tejto pozícii oddychuje, pretože nemusí pumpovať krv proti gravitácii.
  • Tonifikuje a posilňuje pľúca, pretože dych v tejto pozícii je veľmi pomalý.
  • Uvoľňuje napätie v spodnom chrbte.
  • Pomáha k odstráneniu kŕčových žíl, pretože cirkulácia krvi k nohách sa zvyšuje.
  • Zlepšuje koncentráciu.
  • Masíruje temeno hlavy a do zmyslových orgánov sa dostáva čerstvá energia.

Matsyasana ( the fisth posture)

  • Zväčšuje kapacitu pľúc, pomáha pri astme, alergiách a poruchách dýchania.
  • Uvoľňuje bolesti chrbtice a pomáha cirkulácii krvi v chrbtici.
  • Pomáha dodať pocit sebadôvery a silu vôle.
Filipínsky raj – Siargao

Zažívaš naozaj pri jóge meditáciu, ukľudnenie mysle a dobitie energie?

Pre mňa je to stav meditácie. Volá sa to single pointed meditation – stav, keď sa plne sústredíš na jedinú vec, ktorá ťa plne pohltí a tvoja myseľ zabudne na všetko ostatné. Môže to byť fyzické cvičenie, dýchacie cvičenia, alebo aj obyčajná chôdza môže byť meditáciou, ak si ju plne uvedomuješ. Myslím si, že veľa ľudí vníma meditáciu ako veľké klišé, a myslí si, že to je určené len pre mníchov v kláštore. Práve naopak, môžeš to zažívať pri akejkoľvek aktivite. Líši sa forma, ale nie účinok. Určite by som začala z vedenou meditáciou od Mindvalley: 

https://www.youtube.com/watch?v=mvOFrFAvrb4

Aký bol tvoj aha moment v Indii, kedy si si uvedomila, že si šťastná tu a teraz?

Asi to bol každý jeden deň a moment, pretože či už pri večernej meditácii alebo bez nej si večer sumarizujem deň, alebo aj počas dňa si nájdem moment, keď som vďačná za maličkosti a možnosti, ktoré sú mi poskytnuté.

Aké sú tvoje ďalšie plány? Vraj si teraz už na Filipínach a rozbiehaš cvičenia tam…

Áno, momentálne sa nachádzam na Filipínach na malom ostrove Siargao. Našla som si tu skúsenú učiteľku Astangy, tak už sa teším na nové poznatky a takisto chcem rozbehnúť svoje súkromné hodiny alebo hodiny v malých skupinách, aby som nabrala skúsenosti s učením. Mám skvelý priestor na svoju osobnú practice a rozvoj, keďže rada cvičím ráno… a tu sa všetko prebúdza o 5 ráno a utícha okolo 7-8 večer. S priateľom Martinom chceme rozbehnúť Acro Yogu, pretože je tu veľa surfistov a myslím si, že oni sú tomuto typu jogy – akrobacie otvorení.

 

Žiť život podľa vlastných predstáv je možné kedykoľvek a kdekoľvek. Avšak, často treba najprv zvládnuť vlastnú myseľ a spraviť správne rozhodnutia. 

Ak vás zaujíma moja cesta poznávania a inšpirácie zo sveta chutného a funkčného jedla, pohybu a pozitívneho tréningu mysle,
prihláste sa na odber newslettera. Bez strachu, je to zadarmo! 🙂

 

3 Odpovede

  1. Jako vždy skvělý příspěvek  Mám dotaz, jestli se v nejbližším čase objeví nějaký příspěvek ohledně péče o vlasy nebo těla v zimním období? 

  2. Otazka pre Moniku. Asi to nie je uplne podla zasad jogy, ale kedze som samouk zaciatocnik, nemam kam chodit „na jogu“ a nenasla som zatial svojho ne-virtualneho ucitela… Vedela by si mi poradit nejaky pripravny cvik ci sekvenciu – zakazdym, ked sa odvazim urobit shoulder stand, ci uz na zemi, alebo dokonca v „arial“ silku, zacnu bolesti krcnej chrbtice a hlavy, co trva aj den. Inak ma hlava vobec nikdy nebolieva. Vopred vdaka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.