Ako si najlepšie vychutnať Power Coffe? Chuťový test fajnšmekerov

power coffe

Dnes sme prenechali priestor Matejovi Šalmíkovi, aby sa pokúsil o chuťové hodnotenie Power Coffe. Matej je kávový fajnšmeker, ktorý už viac ako tri roky spolupracuje s pražiarňou Coffee Veronia pri výbere zŕn, formy praženia a hodnotení výsledných produktov. Na pomoc s hodnotením Power Coffee si prizval šikovného baristu Olda Holiša ml., ktorý sa stal majstrom Českej republiky medzi junior baristami.

Sumár:

Ako budeme testovať

Trend zdravého stravovania na nás v poslednej dobe vyskakuje doslova z každej strany a núti nás zamyslieť sa nad tým, čo jeme, kedy a kde sa stravujeme, prípadne koľko kalórií môžeme, či nesmieme prijať. Tento boom nás však nemôže obmedzovať a povedzme si pravdu. Je jedno, aké zdravé potraviny nakupujeme, ak potom žijeme v strese, sme prepracovaní a nedokážeme myslieť pozitívne.

power coffeAk chceme pristupovať k sebe samým zodpovedne, mali by sme si určiť priority a nerobiť čiastkové rozhodnutia. Tak, ako všetko na seba nadväzuje v procesoch prírody, to platí aj pre naše telo. Kolobeh zdravého stravovania nemôže prebehnúť bez kľudnej a zdravej mysle. A takisto nemôžeme čakať výsledky bez správnych doplnkov pestrej stravy. A sem nepochybne patrí aj káva.

Už od nepamäti bola káva hlavnou súčasťou domácností po celom svete, kde sa pripravovala rôznymi spôsobmi a metódami. Raz darmo pripomínať, že káva je jedna z najobchodovanejších potravinových komodít a niektoré štáty vidia v káve taký potenciál, že si ju zvolili ako svoju štátnu hmotnú rezervu. No treba mať na pamäti, že v káve sa slovo organic alebo bio spája so zdravím priamo, nie iba cez marketingovú sieť našich obchodov.

Power coffee = Zdravá káva 

To je stručné zhrnutie Power Coffe, ku ktorému dokáže jej founder Dušan rozprávať celé hodiny. Človek ako ja však neverí marketingu nielen veľkých spoločností, a preto trvalo dosť dlhú dobu, kým som Power Coffee naozaj ochutnal. Prečítal som veľmi veľa ohlasov na tento blend organických káv a čítal rozporuplné diskusie o tom, či naozaj Power Coffe chutí tak vynikajúco a je naozaj zdravá, ako to prezentuje jej zakladateľ. Reči sa hovoria a chlieb sa je, a preto som sa rozhodol vytvoriť menšiu chuťovú štúdiu, ktorá by potvrdila, či vyvrátila niektoré pripomienky.

power coffeAby bola štúdia objektívna, prizval som si na pomoc vynikajúceho baristu, majstra Českej republiky Barista Junior Olda Holiša ml., ktorý mi pomohol s prípravou jednotlivých metód. Zámerne sme volili metódy, ktoré si dokáže doma pripraviť každý sám – mokka, kotyogo kávovar, frenchpress a espresso. Pri hodnotení kávy sme použili škálu od 1 do 6 (6 znamená výnimočná chuť a aróma) a laicky sme sa snažili opísať arómu a chuť kávy pri použití jednotlivých metód. Keďže som kávový laik a Olino profesionál, zvolili sme cestu, ktorá bola pre obidvoch výhodnejšia – čitateľa nezaťažujeme zbytočnými vedomosťami o chuti a aróme, ale predostierame obraz toho najhlavnejšieho – či stojí za to Power Coffee ochutnať alebo nie. (pri teste sme použili Power Coffee Esspreso blend)

1. Mokka

Na prípravu mokka metódy sme využili milý malý kávovar, ktorý je postupne zobrazený na obrázkoch nižšie. Príprava bola veľmi jednoduchá – do sitka sme nasypali 11 gramov správne namletej kávy a do nádobky na vodu sme naliali 0,7 decilitra vody. Prístroj sme skompletizovali a následne položili na varič, pomocou ktorého sme vodu zohriali na bod varu. Tlakom a teplotou vody sa nám voda zo spodnej nádobky dostala cez kávu až do pripravených šálok.

Následne sme sa dostali k ochutnávaniu. Aby bolo všetko prehľadnejšie, rozhodli sme sa zaznamenať názor každého ochutnávača.

Oldo: Zemitá a korenistá aróma, výrazná horkosť v aróme i chuti, jemná kyslá dochuť. Celkovo zhodnotil chuť kávy ako príjemnú a ľahkú. Hodnotenie: 4.

Matej: Jemne citrusová a výrazne horkastá aróma s prítomnosťou korenia, ovocná dochuť, príjemná acidita. Celkové hodnotenie: 4.

Možno nie veľmi bežný typ mokka kávovaru priniesol veľmi dobrý výsledok. Obaja sme príjemnú chuť kávy cítili v ústach ešte dlho po jej príprave, preto sme sa rozhodli medzi jednotlivými metódami vytvárať prestávky, aby sme boli pripravení na nové ochutnávky. Aj po dlhšom čase sme nepociťovali žiadny problém, ktorý by mohla káva vytvoriť v našom tele.

2. Power coffe – Kotyogo

Pre mňa najobľúbenejšia forma mokky bola na rade ako druhá metóda v tomto chuťovom teste. Využili sme malý kotyogo kávovar a podobne ako pri mokke sme ho spolu s kávou a vodou skompletizovali a postavili na varič. Výsledok na obrázkoch. Na 1,5 dcl vody sme použili 14 gramov kávy hrubšieho mletia.

power coffe

 

Mohlo by sa zdať, že káva z hocakej mokky bude chutiť vždy rovnako. Opak je však pravdou, čo dokazujú aj naše zistenia.

Oldo: Príjemná oriešková arómá, vyvážená chuť s horkastou dochuťou, príjemná plná chuť s potlačenou aciditou. Celková známka: 5

Matej: Jemná oriešková aróma, príjemná horká chuť s minimálnou aciditou. Celkové hodnotenie: 4,5.

S kľudným svedomím sme spolu s Oldom skonštatovali, že staré dobré kotyogo je jeden z najlepších spôsobov, ako pripravovať akúkoľvek kávu. Potvrdilo sa nám, že to, čo väčšinou ukrývajú naše staré mamy v kuchyni, je tou najlepšou alternatívou pre bežného človeka, ktorý si chce rýchlo a ľahko pripraviť šálku kvalitného a zdravého moku. Takisto ako pri prvej príprave sme po požití Power Coffee z kotyoga nepociťovali žiadne tráviace problémy, či iné ťažkosti, ktoré sa najčastejšie spájajú s pitím kávy. Po osviežení sa čistou vodou sme pokračovali v príprave ďalšej metódy.

3. French Press

Jednoduchý systém french pressu spočíva v zaliatí kávy horúcou vodou a následnom oddelení kávovej usadeniny od vyextrahovanej kávy vo vode. Na french press sme použili hrubo namletú kávu o hmotnosti 19,25 gramov, aby sme dosiahli čo najvýraznejšiu arómu a chuť. Toto množstvo kávy sme zaliali 3,5 dcl vody a po troch minútach lúhovania sme kávovú usadeninu stlačili na dno kávovaru.

French Press ako najvhodnejšia alternatíva ku klasickej „zalievanej“ káve, ktorú vídať v našich domácnostiach a bezpochyby aj v niektorých kaviarňach, vykazoval nasledujúce kvality.

Oldo: Aróma citrusov, drevitá chuť prerážajúca do príjemnej horkosti, dochuť horkej čokolády. Celkové hodnotenie: 4.

Matej: jemná citrusová vôňa, zemitá chuť s horkastou dochuťou s badateľnými tónmi horkej čokolády. Celková známka: 4.

Po výdatnej „nádielke“ kávy z frenchpressu sme pripravili miesto pre „kávu káv“ – espresso.

4. Power coffe ako espresso

Správna príprava kvalitnej šálky espressa si vyžaduje veľmi kvalitnú kávu a ešte kvalitnejšiu prípravu. V príprave sme nenechali nič na náhodu. Nastavili sme mlynček na jemné mletie a pripravili porciu 7 gramov kávy na 30 ml vody, čo je správny obsah espressa. Po namletí kávy do páky sme vyextrahovali prvé esspreso a zistili sme, že mlynček je nastavený správne – za 21 sekúnd nám natieklo 30 ml espressa. Ďalšia dávka už bola „naostro“ do vopred nahriatych šálok predpísaného tvaru a objemu. Extrakcia prebehla na kvalitnom espresso stroji značky Astoria.

Keďže v kaviarňach a prevádzkach, kde sa káva podáva je dôležité vytvoriť správne espresso, boli sme zvedaví, či Power Coffee Organic Espresso spĺňa požiadavky kvalitnej kávy, určenej primárne na prípravu espressa.

Oldo: Orieškovo-tigrovaná créma, grepová aróma, v chuti mierna acidita s plným ovocným telom, dochuť horkej čokolády. Hodnotenie: 4.

Matej: Aróma citrusov, jemná acidita, plné telo, ovocné tóny s príjemnou čokoládovou dochuťou. Hodnotenie: 5.

Power Coffee nás nesklamalo ani pri poslednej príprave. Pri alternatívach sme ostali prekvapení z kvality aj tmavšie napraženej kávy, kde podľa nášho názoru vykazovala výborné výsledky pre bežného používateľa a určite by ňou nepohrdli ani fajnšmekri. Taktiež aj pri espresse sme ostali prekvapení hlavne vyváženou chuťou a príjemným pocitom po vypití kávy. Organika – neorganika. Power Coffee je proste dobrá káva.

DPBLOGbanner_1

Záver o power coffe

Aj keď sme na prípravu alternatív nezvolili svetlejšie praženie, s výsledkami a s naším testom sme boli spokojní. Hlavne kvôli nám. Brucho nás nebolelo, v hlave všetko v poriadku, a tak sme zosumarizovali naše hodnotenie. Power Coffee je jedna z mála kvalitných a dostupných káv na našom trhu. Konzumenti, ktorí hľadajú špecifickú chuť, by nemali túto značku obísť a aj napriek tmavšiemu praženiu je použiteľná aj do niektorých druhov alternatív. Nemyslím si však, že praženie je problém – s každým dobrým distribútorom alebo pražičom kávy sa dá na spôsobe praženia dohodnúť.  Pri správnej príprave akejkoľvek metódy vám táto káva nielen pohladí vašu dušu a vyčarí úsmev na tvári, ale zaručene vám nespôsobí žiadne ťažkosti fyziologického charakteru.

Na záver by som sa chcel poďakovať hlavne Oldovi Holišovi ml. za jeho voľný čas a kooperáciu, ako aj za poskytnutie prostriedkov na tvorbu tohto testu.

Vyskúšajte a ohodnoťte aj vy čerstvú Power Coffe. Pokojne nám dajte vedieť o vašich pocitoch po vypití šálky Power Coffee, či vám chutila a či vám dodala energiu. Pre spestrenie a pre silný začiatok dňa odporúčame náš Power recept, v ktorom Power Coffee ochutíte zdravými tukmi v podobe kokosového oleja, pravého kravského masla a škorice, prípadne pravého kakaa.

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.