Ako sa ujímajú Powerfood Chef recepty

DSCN5172

Čím ďalej tým viac sa zamýšľam, ako by sa dali vylepšiť naše recepty tak, aby sme mohli šikovne začať robiť tie lepšie a zdravšie voľby. Vieme, že koláče nie sú veľmi dobrým príkladom powerfood výživy, ktorú sa tu postupne snažíme optimalizovať. Čo ak sa predsa len dá nájsť cesta a vymakať ešte aj tie nezdravé koláče do skutočného zážitku nielen pre naše chuťové bunky, ale aj pre samotné telo. Pustil som sa do prekopávania tradičných i netradičných receptov na pečené i nepečené koláče tak, aby som mohol zmeniť pomery a kvalitu ingrediencií, no zároveň pripraviť koláč alebo zákusok, ktorý nechutí sterilne. Asi si rozumieme, keď si ako príklad predstavíme „zdravé“ racio polystyrénové chlebíčky, ktoré v skutočnosti nikomu nechutia, pokiaľ sa ich sterilná chuť neprekryje cukrom v podobe kvázi jogurtovej polevy, alebo čokolády. Prvé koláčové recepty sú už na svete, ktoré testujú fanúšikovia zdravej výživy. Čítajte ďalej a dozviete sa skvelý recept na Powerfood čokoládové brownies, ktoré pripravila Elenka, lekárka z Košíc…

Nepečené čokoládové brownies s čerstvou mätou

Ako som uviedol v úvode, spustil som projekt prípravy Powerfood koláčov, v ktorých nájdete tie najlepšie ingrediencie a výrazne zlepšený pomer makroživín, vďaka ktorým zabezpečíte optimálnu odpoveď vášho organizmu a hlavne nerozhádžete vaše hormóny vysokou dávkou cukru. Koláče sa postupne tvoria a testujú a ja budem vďačný za vaše postrehy, nápady a komentáre. Viete si predstaviť, že by sme mohli vytvoriť dopyt po kvalite a priamo tak odporúčať kaviarňam, či reštauráciám upravené receptúry aj s podrobným popisom vybraných Powerfoods, ktoré obsahujú? Potom by sme už bez výčitiek chodili na kvalitnú kávu so zdravým a skutočným zákuskom, po ktorom môžete rovno vyraziť na váš tréning.

Pozrite si tento prvý recept a dozviete sa nielen aké skvelé powerfoods obsahuje, ale najmä aj konkrétne postrehy z domácej prípravy, vďaka ktorým môžete eliminovať akýkoľvek strach a odpor z prípravy. Tá má byť podľa mňa čo najmenej komplikovaná.

Aká  bola teda gurmánska skúsenosť Elenky, nadšenej Powerfood Chef kuchárky a vylepšovateľky domácich receptov?

Dušana sledujem už dlhší čas a od kedy sa poznáme stále mi nadšene vysvetľoval, aké nové recepty vyskúšal. Či už išlo o moju obľúbenú indickú kuchyňu, alebo len bežné vylepšenia jedál stredomorskej kuchyne, tak som sa často dostala k novým koreniam a ingredienciám, o ktorých sa mi predtým ani nesnívalo. Rada experimentujem a skúšam no musím priznať, že zo začiatku sa mi zdalo zvláštne miešať škoricu s kuracím mäsom alebo zalievať vločky kokosovým mliekom.

No po vyskúšaní vždy prišiel ten „Aha“ moment, a tak sa teraz už len vytešujem z prípravy vlastného korenia, ktoré si často sama namiešam podľa „Powerfood“ princípov. Keď som sa dozvedela, že sa idú chystať zdravé koláče, tak som bola prvá v rade testerov a tak tu máme recept na netradičné brownies, ktorý v skutočnosti vyšiel nad moje očakávania. Kto by bol povedal, že kombinácia mäty a poctivého kakaa urobí taký efekt.

Viac detailov už nájdete v konkrétnom recepte.

Ingrediencie

10 porcií (všetky suroviny sú v pôvodnom množstve, pomer bol vyvážený, nebolo treba upravovať)

Základ

  • ½ šálky čerstvej mäty
  • 1 šálka vlašských (pekanových) orechov
  • 1 ½ šálky ďatlí (13-15 veľkých “medjool” ďatlí)
  • 1 šálka mandľovej múky
  • ½ šálka surového kakaa
  • štipka soli
  • ¼ šálky sekanej tmavej čokolády

Poleva

  • 3 ČL kokosového tuku, roztopeného
  • 2 PL surového kakaa
  • 1 PL medu
  • ½ ČL vanilkového extraktu  (použila som semienka vanilky vyškrabané z lusku)
  • Štipka soli

Príprava

Základ

1. V mixéri rozsekáme mätu a vlašské orechy. Odložíme do misky stranou.

2. Očistíme ďatle od kôstky a rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu.


3. Ďatlovú pastu zmiešame s rozsekanou mätou, orechmi, mandľovou múkou, kakaom a štipkou soli tak, aby sa nám všetky ingrediencie pekne spojili.


4. Pripravený základ cesta vyvaľkáme, alebo rukami vrstvíme na plech v hrúbke 1-2 cm.  (hmota sa dobre vyvaľká medzi dvoma listami papiera na pečenie, rukou som zarovnala okraje a uložila na plech veľkosti 20×30 cm).

Plnka

1. Na parnom kúpeli roztopíme kokosový olej a vymiešame s kakaom, medom, štipkou soli a vanilkou.
2. Ak je potrebné, môžeme zahustiť strúhaným kokosom pričom vychladnutú zmes vylejeme na pripravený základ.
Miešanie nad parou trvá pár sekúnd, netreba to prešvihnúť, inak sa z polevy stane zbitá hmota konzistencie topánkovej podošvy – robila som teda znova. 3. Vymiešanú teplú polevu som vyliala na pripravený základ, netreba čakať kým vychladne, konzistencia je akurátna, bez potreby zahusťovať).
4. Brownies vložíme do chladničky a po stuhnutí podávame nakrájané na štvorčeky, ktoré môžeme ozdobiť čerstvou mätou.

Pár mojich postrehov na záver:

1. Po príprave je dobré nechať koláč stuhnúť cez noc v chladničke.

2. Použila by som ešte menší plech, aby boli brownies vyššie a tým pádom ešte estetickejšie.

3. Koláčik je pevný, poleva tuhá, až po dlhšom státí v izbovej teplote zmäkla ako vidieť na obrázku.

4. Chuťovo je výrazne sladký, čokoládoidný, orechy chrumkajú, v pozadí osviežujúco doznieva mäta.

5. Niektorým „špekulantom“ a vyznávačom „klasiky“  jemne prekážala mäta, vraj má koláčik „pachuť“, ak by som to menila, to by už nešlo o mätové brownies

6. Datle odporúčam najprv rozsekať nožom a až tak mixovať, kľudne použiť o pár menej (sú dosť sladké).

7. Mandľovej múky sa netreba zľaknúť a stačí na jemno rozsekať mandle.

 

Celkový dojem: výborná chuťovka pripravená z  kvalitných surovín, ktorá utíši túžbu po sladkom, zbytočne nezaťaží žalúdok a zanechá príjemný dojem zdravého maškrtenia.

P.S.: Už sa teším na ďašie recepty, tá nepečená Powerfood torta z Gastro & Fitness kurzu vyzerá lákavo!

 

2 Odpovede

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.