Ako sa stravovať v Bratislavských business centrách časť tretia – Polus City center.

Polus jedlo
  • Je obedové menu dobrou voľbou alebo radšej si vybrať niečo iné?
  • Ako sa zorientovať v širokej ponuke akože zdravých jedál?
  • Na čo si dať primárne pozor a ako si vybrať to najmenšie zlo?
  • Príklady a fintičky, ako si vyskladať optimálny obed?
  • Koľko investovať do výživy tak, aby sa to oplatilo?

Sme odsúdení len na balenie vlastného jedla, alebo sa dá aj inak? 

4 vstupy pre nase zdravie

V rámci seriálu mojich múdrych rečí na možnosti stravovania v centrách Eurovea a Appollo prišiel na rad Polus, o ktorý ma požiadali viacerí uvedomelí “power” ľudia pracujúci v IBM. Mnohí sa ma často pýtajú, či je vôbec možné v súčasnosti obedovať zdravo a energeticky, pokiaľ si nenosíme a nepripravujeme vlastné jedlo. Určite mi dáte za pravdu, že po mnohých jedlách sa po čase cítite unavení, alebo sa vám zdá, že vaše trávenie nejak nepracuje. 
 
Pozrime sa teda na možné príčiny problémov a naučme sa, ako si vedieť vybrať čo i len menšie zlo.
Chceme, či nechceme, každý deň sa ráta, pretože my už vieme, že tu nejde o množstvo kalórií, ale o celkovú expresiu génov a hormónov, ktoré ovplyvňujeme našimi voľbami každý jeden deň. Tu si však treba uvedomiť, že hoci je strava a výživa veeeeľmi dôležitá, tak do nášho celkového stavu vstupujú všetky 4 veličiny zdravia:

V čom je teda najväčší problém viacerých zariadení pripravujúcich obedy? 

Asi ste už počuli o tom, že konzumácia veľkého množstva sacharidov, vo väčšine prípadov nad 120 gramov denne, nám veľmi nepomôže. Oslabujeme tým nielen náš metabolizmus, ale hlavne vysielame nesprávne signály pre našu hormonálnu sústavu, ktorej rovnováha je kľúčom k nášmu zdraviu. V realite to znamená napríklad aj to, že môžete diétovať a behať aj každý deň a nedarí sa vám schudnúť z podkožného tuku alebo ste často unavení až apatický. 
 
Ak už ale vyhodíme tie sacharidy (pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, vybrané ovocie a pod.), tak ich potrebujeme niečím nahradiť. Ide totiž o to, že náš mozog a telo potrebujú svoje kalórie pre správne fungovanie a cesta viacdenného deficitu opäť raz nebude fungovať aj kvôli hormónu leptín, ktorý začne hrať veľmi nepríjemnú hru proti vám. Z viacerých posledných výskumov sa ukazuje ako najvhodnejšia forma paleo prístup, pri ktorom spracované potraviny a sacharidy energeticky nahrádzame kvalitnými zdravými tukmi. A tu sa práve dostávame k asi najväčšiemu problému našich stravovacích zariadení:
 
Väčšina jedál je pripravovaná na lacnejších rastlinných olejoch, margarínoch a hoci sa niektorí hrajú na olivový olej, málokde používajú skutočnú kvalitu. Mäso je často z veľkochovu, a tak dostávame kombináciu chémie a Omega –6 nasýtených tukov, ktorá výrazne zaťažuje náš organizmus a spôsobuje značné inflamácie.
Preto sa poďme pozrieť na to, ako si vieme sami pomôcť a vybrať bezpečnejšie jedlo, ktoré nám dá skutočnú hodnotu. Pre vaše ďalšie inšpirácie na správne zostavené jedla z kvalitných surovín sa môžete zapísať na odber tohto blogu, pričom veľmi odporúčam sledovať aj prácu Janice a Anety v Jemine a Silvie Horeckej v rámci terapie jedlom.
Polus jedlo
Tento graf Vám môže zachrániť život

Riešenie? Menej prázdnych kalórií a viac kvalitného proteínu, zeleniny a hlavne tukov podľa grafu, ktorý Vám môže ušetriť veľa problémov 

Ako vidíme na grafe, nebol by problém dať si na obed pekný kus rezňa na bravčovej masti, kľudne aj s gréckym šalátom. Ani taký teľací kebab s olivovým olejom, zeleninovou oblohou a pravým jogurtovým dresingom v tenkej placke (áno, je to pšeničný sacharid, ale ide tu o množstvo). Možno keby nám číňania začali robiť Wok na kokosovom tuku a bez glutamánu tak, ako to robia v Thajsku, tiež by sme si kľudne mohli pochutiť na ich Jing-Jang zložených a korenených jedlách. 

Polus jedlo – Top 3 voľby pre môj obed v Poluse

Dosť bolo vysnívaných možností, pozrime sa na konkrétne tipy a triky pre výber obeda v Poluse. Začnem od toho, čo sa mi subjektívne najviac zapáčilo a spĺňa to moje kritériá. Určite privítam aj vaše ďalšie tipy a odporúčania, nech vieme, na čo sa upriamiť  a zrazu zistíme, že tých volieb máme viac než dosť. Len treba vedieť ako na to…
 
1. Polievky a šaláty v Chrissoups
 
Husté a chutné, čerstvo pripravované, kvalitné suroviny a majú aj dobrý olivový olej. Moja top voľba: špargľová a brokolicová polievka + Ceasar šalát. Chlapi, ktorý si myslíte, že sa z toho nenajete, mali by ste trochu potrénovať metabolizmus a zamyslieť sa, či nemáte nábeh na leptínovú rezistenciu. Pre tých, čo veľa športujú a potrebujú viac proteínu, tak si môžu dať ako dezert čistý proteín shake. 
Naučme bunky fungovať efektívne...najesť sa dá aj s polievky :-)
Naučme bunky fungovať efektívne…najesť sa dá aj z polievky 🙂
 
 
2. Správne vybrané jedlo vo Fit restaurant
 
Viackrát som si tam dal celkom dobré menu, pričom odporúčam orientovať sa najmä na morčacie mäso a bravčovú panenku, plus vybrané šaláty. Škoda, že Fit restaurant nemá problém podávať vyprážané pokrmy…
Moja Top voľba: Brančová panenka na hubách s grilovanou zeleninou.
 
Vyberaj si správne, alebo žiadne prílohy :-)
Vyberaj si tie správne alebo žiadne prílohy 🙂
 
3. Nordsee – kvalita, ktorá niečo stojí
 
Všetci vieme, že ryby sú nielen ľahko stráviteľným proteínom, ale aj dobrým zdrojom Omega 3. A preto, aj napriek tomu, že si nemôžeme byť 100% istí, odkiaľ je losos, tak je to spolu s dusenou zeleninou opäť jedna z najlepších foriem obeda. Odporúčam aj šaláty a polievky, len si opäť dajte pozor na vyprážané rybky v slnečnicovom oleji, ktoré Vám môžu dať zabrať. Najmä, ak sú konzumované v žemli plnej lepku.
 
Polus jedlo
Losos s olivovým olejom
 
Iné vychytávky a špecialitky pre zdravie…
 
Samozrejme, nechcem zatracovať ani iné voľby, keďze som si všimol, že vo foodcourte pribudli „fresh salads“, len škoda, že sú prevažne zostavené príliš cestovinovo. Ďalej je tu vždy aj možnosť dať si u „bratov Maďarov“ dobrý guľáš bez chleba, alebo v tradičných stánkoch ako Big Mama, či Santa Fe zvoliť zeleninovo-proteínovú kombináciu. Osobne sa mi páčia aj slané palacinky, ktoré doplnené o šalát tiež môžu byť vhodnou formou obeda. 
Čo sa týka pitného režimu, tak by som určite volil čerstvé zeleninovo-ovocné  šťavy, len si dávajte pozor na to, aby ste nekombinovali príliš sladké ovocie. Moja top kombinácia, ktorá ešte nikdy nesklamala cukor v krvi je zeler, cvikla a zelené jablko. Ktorá kombinácia je vašou najobľúbenejšou?
 
Vyskúšali ste už Kimchi burger, kde pečivo odporúčam nahradiť   plackou?
 
Pre fanúšikov vylepšovania a upgradovania jedla, ktorý sa nehanbia a nemajú problém si svoje kúpené jedlo doplniť o vlastnú hodnotnú potravinu, odporúčam návštevu Soul Plaza, kde si môžete kúpiť nakladaný zázvor, či jeden z najlepších zdrojov probiotík, ktorým je kórejská fermentovaná kapusta – „Kimchi“. 
Polus jedlo
Samozrejme, čím menej pečiva tým lepšie
 
Ďalej odporúčam obchod s kvalitnými gréckymi potravinami, kde si môžete do šalátu dokúpiť olivy, či pravú fetu. U starého otca, majú kozie jogurty a celkom dobré maslo, ktoré by som sa nebál v plátkoch nakrájať na suchšie grilované mäso. Tak ako aj kokosový olej do kávy, sú toto už pokročilejšie veci, ktoré môžete vyskúšať, no základom opäť raz ostáva kvalita, namiesto kvantity.
 
Na záver chcem upozorniť, že všetko sú to moje subjektívne rady s najlepším úmyslom na základe štúdií a skúseností.  Aby ste si nemysleli, že to musí byť len tak, ako ja hovorím, rád privítam aj vaše odporúčenia, ktoré máte otestované a radi by ste ich zdieľali s podobne naladenými „Power ľuďmi“.
 
Ak si myslíte, že tento článok má svoju vzdelávaciu a inšpiratívnu hodnotu, najlepšou odmenou pre mňa je, keď ho budete zdieľať a spoločne tak pomôžeme mnohým ľudom, ktorí už aj chcú zmenu, no sú zmätení z toho, čo je skutočne zdravé…
 

 Bude Vás zaujímať…

 
 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.