Ako sa stravovať v bratislavských business centrách, časť prvá – Eurovea

eurovea

Veľa z nás si už všimlo, že v súčasnosti sa nám možnosti na kvalitné obedové menu neustále zmenšujú. Netreba si však myslieť, že je to len náš slovenský problém. V podstate ide o to, že celosvetovo môžeme ponuku stravovacích možností rozdeliť na lacný „fast-food piesok“, teda viacmenej na trvanlivé produkty poľnohospodárstva kombinované s cukrom a tukmi pre vytváranie závislosti (štýl „McDonald´s“) a na druhej strane tu máme slávne a ospevované „organic“, alebo po našom „bio“ jedlo, pri ktorom si musíme siahať poriadne do vrecka. Avšak väčšine ľudí táto možnosť neprináša extra chuťový zážitok, a tak po čase predsa len skĺznu späť k zaužívaným stravovacím návykom. Existujú teda vôbec možnosti v pomere cena/výkon, ktoré si môžeme finančne dovoliť každý deň a najesť sa zdravo aj chutne? Prinášam vám seriál s touto tématikou a v prvej časti sa pozrieme na obchodné centrum Eurovea a spolu odhalíme TOP 3 možnosti na obedové menu. Eurovea jedlo.

Nemusíme hľadať 100% perfektné jedlo, naučme sa skôr vybrať to najmenšie zlo

V prvom rade si treba uvedomiť, že každý z nás je svojím spôsobom individualita, no z aktuálneho výskumu z oblasti vplyvu výživy a hormónov na naše zdravie jasne vyplýva, že pre 80 % populácie prináša zavedenie pravidiel kontroly príjmu sacharidov výborné výsledky.

Viem, že radikálne názory nie sú pre všetkých. Nie každý má chuť stráviť čas prípravou vlastného jedla do krabičiek alebo obmedzovaním príjmu sacharidov na minimum. Dôležité je však začať sacharidy viac kontrolovať a postupne začať robiť tie správne voľby. Z tohto pohľadu, ak sú krabičky z plastu, tak pri ich neskoršom zohrievaní v mikrovlnej rúre môžeme vyprodukovať viac škody než úžitku a tak to nemusí byť tá najvhodnejšia voľba.

Mimochodom, nezdá sa vám, že to jedlo z mikrovlnky je nejaké extra horúce a po jeho konzumácii na Vás skôr doľahne únava a ťažoba? Najmä keď ide o klasické cestoviny alebo mäso so zemiakmi, ktoré patrí medzi obľúbenú kombináciu väčšiny Slovákov. Je len škoda, že po zjedení takého obeda sa potom bijú viaceré odlišné tráviace enzými, a tak nastáva celkové zaťaženie organizmu. A to vôbec nie je z mäsa, ako sa mnoho vegetariánov domnieva, ale práve z jeho nevhodnej kombinácie. Veď napríklad, videli ste už niekedy pravého Taliana jesť cestoviny s kuracím mäsom?

Vráťme sa ale späť k otázke nákupu a prípravy jedla. Berme to tak, že raňajky si pripravujeme doma (tie poriešime nabudúce v inom článku) a sústredime sa na obed a hlavne na „snack“ (desiatu a olovrant), ktoré sú príliš často volené nesprávne a svojím spôsobom vedia mať negatívny vplyv na našu výkonnosť. Navyše, ako môžete vidieť na obrázku nižšie, vždy je možnosť výberu menšieho zla. V tomto prípade uprednostňujeme pomalé sacharidy mexickej kuchyne pred super rýchlymi sacharidmi väčšiny jedál talianskej Pizza Mizza.

eurovea jedlo

Pozor na nesprávne asociácie a uprednostňovanie kvantity pred kvalitou

To s čím si spájame príjemný pocit z jedla a času stráveného pri obede, je často rozhodujúcim faktorom nášho výberu. Preto môžeme sledovať ako rastie popularita talianskej kuchyne, keďže mnoho ľudí zažilo krásne dovolenkové chvíle v tejto krajine pri delikátnom jedle spojené s pohodou a skvelými zážitkami. Keď si tak predstavím plnené ravioly na šalviovom masle s pohárom ľahkého červeného Chianti, tiež sa mi ihneď zbiehajú slinky…

Pozor však na kľúčový háčik a obrovský rozdiel medzi ponímaním skutočnej talianskej gastronómie a možností, ktoré máme v našich business centrách. Ide totiž najmä o to, že sa len málokedy dostaneme k obedu dlhšiemu ako 30 minút (čas pri jedle) a zároveň si treba uvedomiť, že prevádzky často šetria (musíme to chápať, prispôsobujú sa dopytu), tak aby vedeli poskytnúť menu za 3,50 EUR. Tu sa treba skutočne zamyslieť a opýtať sa samých seba, či je reálne možné dostať kvalitný produkt v hodnote 3,50 Eur? Z mojej skúsenosti lektora varenia a nákupcu surovín môžem priamo povedať, že ak chcem kvalitné ingrediencie, tak je táto cena utópiou. A tak sa len pousmievam, keď vidím skvelé menu z lososa za 3,70 EUR.

Čo tak sa zamyslieť nad koncentráciou živín?

Druhý kľúčový problém vidím v našom klasickom uprednostňovaní kvantity pred kvalitou. Koľkokrát som mal vášnivú debatu s ľuďmi o tom, že ma presviedčali, že bez toho, aby nemali polievku a naplnený tanier (hoci aj piesku), tak sa nenajedia. Bohužiaľ pravda bude asi niekde inde a z vlastnej skúsenosti vieme povedať, že je rozdiel, či zjem 50 g prosciutta oproti 100 g kuracej vodovej šunky, ktorá sa tvári tak zdravo. Zamyslime sa preto nad koncentráciou živín, namiesto množstva a prázdnych kalórií. A to už ani nejdem rozoberať ďalej to najdôležitejšie, a teda vplyv koncentrovaných sacharidov a cukru na náš hormonálny systém, ktorý je kľúčom k nášmu zdraviu a výkonnosti. Každé jedlo a každý deň si môžete rozdeliť do jednoduchého koláčového grafu, kde nás viac zaujíma pomer (%) ako samotné množstvo.

Aký ma byť teda optimálny obed v business centre?

 

Možno by niekto mohol očakávať  vymenovanie presných jedál, množstiev a kalórií. Zabudnime na to prosím! Ako som už v predchádzajúcom článku písal, počítanie množstva kalórií a neustály stres z toho, či som zjedol viac alebo menej nikam nevedie. Oveľa dôležitejšie je zmeniť si paradigmu a namiesto množstva sa sám seba opýtať 2 kľúčové otázky. Je potrebné riešiť výber správneho pomeru makrožívín pre stimuláciu hormónov a spaľovanie tuku namiesto dráždenia inzulínu, ktorý je spínačom priberania a ukladania tuku.

 

1. Čo sa po konzumácii jedla stane s mojím inzulínom (hladinou cukru v krvi)?

Inak povedané, aký je glykemický index a celková glykemická nálož vybraného jedla. Možné odpovede:

  • Výrazne stúpne (veľmi zlé)
  • Stúpne, no adekvátne (celkom dobré pre udržiavanie rovnováhy)
  • Nestúpne (ideálne pre tukový metabolizmus)

2. Sú dané ingrediencie nutrične bohaté?

Inak povedané, či z jedla okrem kalórií dostanem aj vitamíny, minerály a stopové prvky. Možné odpovede:

  • Asi nie… Je to len spracované mäso, trans-nasýtené oleje, čistá ryža alebo múka-„piesok“.
  • Niečo tam bude… Kvalitnejšie mäso, ryba, šalát, zemiaky v šupke.
  • Áno, je to tam… Kvalitné mäso, losos, čerstvý šalát, olivový olej, semená, bylinky, korenie, orechy, strukoviny.

Ak dokážete na 80 % správne zladiť výber jedla s týmito nárokmi, tak to máte v suchu. Ako pomôcku Vám uvádzam náhľad na možný tanier a zmenu paradigmy z „racio“ výživy, ktorú propaguje vláda („Jedzte veľa cereálií“) na skutočnú výživu pre optimálnu hormonálnu odpoveď vášho tela. To biele nie je mlieko, ale kefír, cmar, alebo biele acidko…

eurovea jedlo

Vyzerá to fajn, avšak aké sú Top 3 alternatívy v centre Eurovea?

Chápem, že teória je pekná vec, no jedlo sa najlepšie vyberá vizuálne. Z tohto pohľadu odporúčam Top 3 možnosti v pomere cena/výkon. Samozrejme keď má niekto do vrecka, tak napríklad v „Al faro“ majú tiež sympatické menu, kde som si minule dal skvelý šalát s halibutom (to je dobrá ryba). Už len to espresso, keby tam dotiahli na úroveň J.

1. Burrito tanier – Taco Rey

eurovea jedlo

Toto bude asi víťaz, pretože v tomto mexickom fastfoode, môžeme správnymi kombináciami za 3,50 až 4 eurá dostať fakt to najmenšie zlo, možno niekedy aj dobro J. Pre priaznivcov úplnej eliminácie sacharidov – „piesku“ si treba pri objednávke vypýtať bez ryže a nahradiť fazuľami. Avšak musím povedať, že ich ryža je lepšia ako klasicky rozvarená a má tak aj nižší GI. Maximálne však odporúčam len 1 kopček pre aktívnych ľudí.

2. Grilovaný losos so špenátom a zeleninovou prílohou – Nordsee

Cena vychádza na cca 7 EUR. Viem, že je to drahšie, ale tu skutočne platíme za kvalitu a sýtosť. Pozor, nekombinujeme zbytočne so zemiakmi, radšej ako prílohu zvolíme trochu ryže pre aktívnych ľudí s vysokým výdajom energie.

3. Falafel zeleninová Pita s humusom – Biopark

eurovea jedlo

Cena je 3.90 Eur a keď nemám chuť na mäso, tak je to v kombinácii s polievkou 1,90 Eur tiež veľmi dobrá voľba. Ešte by som odporúčal pokvapkať pitu olivovým olejom, keďže bola na môj vkus trochu suchá.

Toto sú moje odporúčané Top 3 voľby, ktoré by som dal zjesť aj svojim deťom. Samozrejme možností je viac a ani „wrap“ namiesto bagety zo Sandwich house nemusí byť zlou voľbou. Ja sa však pozerám aj na to, aby som bol sýty a koncentrovaný počas celého poobedia, a preto chcem vyšší pomer proteínu a kvalitných tukov, ako sú napríklad mononasýtené mastné kyseliny v avokáde Taco rey, alebo aspoň nejaké Omega 3 v lososovi z Nordsee.

Pozor na top 3 najväčšie nebezpečenstvá

Nestačí nám poznať len to najlepšie, je potrebné spomenúť aj to najhoršie, čo na nás číha, aby sme sa tomu vyhli a nenechali zmiasť naše chuťové bunky. Z tohto pohľadu chcem upozorniť najmä na čínsky fastfood, sacharidové bomby slovenskej kuchyne a cestovinový múčny raj v Pizza Express. Avšak pravdou je, že v Pizza Mizza sa určite dá nájsť aj dobrá kombinácia grilovanej zeleniny a mäsa, či čerstvý šalát. Problém je však to, že nás to prirodzene ťahá skôr do toho pieskového cesta. O Číne si už urobte názor sami, no myslím si, že už veľa z nás vie, že tunajšie čínske fastfoody majú veľmi ďaleko od pravej čínskej gastronómie. Slovenské špeciality sú kapitola sama o sebe a či sa nám to páči alebo nie, musíme uznať, že také halušky, knedľa či zahustené polievky nás len pekne zaťažia.

Verím, že vám tento článok pomôže pri výbere obeda a už teraz sa teším na vaše tipy a postrehy. Budem rád, ak sa vyjadríte s vašou skúsenosťou a pošlete fotku vášho jedla, ktoré Vám rád okomentujem, a keď sa nám bude pozdávať, pridám ho do galérie na tomto blogu, aby sme spoločne inšpirovali aj ostatných. Postupne môžete čakať aj ďalšie články, v ktorých sa pozrieme na stravovacie možnosti aj v ostatných business centrách Bratislavy s tým, že budem reagovať aj na vaše podnety.

Viac o optimálnom zložení vášho každodenného jedla nájdete v mojej knihe.  Sledujte aj ďalej tento blog a najbližšie sa môžete tešiť na analýzu Apollo Business centra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.