Ako sa stravovať v bratislavských business centrách, časť druhá – Apollo Business Centrum

Apollo Business Centrum

Po úvodnej analýze možností stravovania v centre Eurovea, ktorá sa stretla s veľkým úspechom, sa teraz presunieme do susedstva a posvietime si trochu na optimálne možnosti v Apollo Business centre. Vopred vás však musím upozorniť, že moje odporúčania nie sú jediné dobré možnosti, čo sa už potvrdilo aj pri centre Eurovea. Od mnohých čitateľov som dostal ďalšie inšpirácie, ktoré veľmi oceňujem. Čítajte ďalej a zistite, aké zaujímavé zdravé možnosti, ale i nebezpečenstvá nájdete v obchodnom centre Apollo.

Na začiatok Vám sem doplním 3 fintičky, ktoré ste mi odporučili na základe vašich skúseností (chuť a pocit vitality) z centra Eurovea. Ako prvú tu máme zdravo-sýtu thajskú rybaciu polievku s kokosovým mliekom – Nordsee, následne poriadny bielkovinový mäsový mix grill – Slovenské špeciality a pre priaznivcov obedu bez mäsa je dobrou možnosťou aj grilovaná zelenina s parmezánom z kritizovanej talianskej prevádzky- Pizza Mizza. Ako som hovoril, možnosti sú vždy, len treba ten správny nadhľad. Za tieto inšpiratívne tipy ešte raz ďakujem.

Späť však k Apollo business centrum a ku klasickému problému našich stravovacích zariadení

Po príchode do Apolla som sa rozhodol ako prvé otestovať „Family food“, o ktorom som počul, že varia celkom poctivo, tak po domácky. Ja nie som však veľký zástanca súčasnej slovenskej kuchyne (pozor, veľmi uznávam tradičné poctivé jedlá ako kapustnica, fazuľovica, nezahustené prívarky, či poctivú zabíjačku bez chleba J), no veril som, že ma prekvapia.

Nestalo sa! Slovenská klasika, no pokiaľ vieme ako na to, najeme sa zdravo. Problém však je ako vždy v našej klasickej kombinácii mäsa s ryžou alebo so zemiakmi, bez ktorej sa akosi nevieme zaobísť. A tak všetky denné menu sú v tomto štýle a šalát si treba dokupovať.

Toto však nie je problém len „Family food“, ale aj ostatných „tackárni“ ako „Sodex“, „Bonjour“, či „Real food“ (aj keď u posledného menovaného sa posunuli o krok ďalej). Keď sa pozriete na bežné menu, tak všade vidíte ten istý vzor.

A tak nám neostáva nič iné, iba sa naučiť, ako správne ošetriť denné menu a zabezpečiť tak optimálne zloženie. Ako príklad môžem uviesť menu zložené z lúskovej polievky a bravčovej panenky s opekanými zemiakmi. Postup je nasledovný:

1. Vždy si k menu objednám čerstvý šalát, alebo určitú možnosť zeleniny. V tomto prípade, fakt výborný kapustový šalát.
2. Polievku si vychutnám. Pri jej výbere sledujem, aby nebola moc zahustená, prípadne aby neobsahovala veľké množstvo zemiakov. V tomto prípade bola chuť výborná, bez zahustenia, no to kilo zemiakov L
3. Sústredím sa na celkom dobre pripravenú bravčovú panenku so slaninkou, zajedám skvelým šalátikom a prípadne pre chuť prihodím pár najmenej rozvarených zemiačkov
4. Poteším sa z dobrého pocitu, nevadí mi, že som pár zemiakov nechal na tanieri (stále je to lepšie, než nosiť ich na bruchu), ale nepoteší ma, že to bolo na môj vkus dosť drahé – 6.20 eur. A samozrejme, ak si človek vypýta menu bez zemiakov, tak nič neušetrí, skôr len musí čeliť divným pohľadom.

Áno, aj toto je cesta. Mnohým z vás sa môže zdať, že som sa poriadne nenajedol, keďže som nezjedol celú prílohu zemiakov. Opak je však pravdou. Cukor v krvi mi ostal stabilnejší na celé poobede a navyše som sa vôbec necítil taký ťažký a hneď po 10 minútach som v pohode už klusal na pracovné stretnutie.

Na tomto príklade môžete vidieť jasnú stratégiu pre väčšinu tackární, ktoré často ponúkajú ešte oveľa širšie možnosti výberu šalátov a pohodovej eliminácie príloh.

Aký by teda mohol byť optimálny obed v Apollo business centre?

Možno niekto očakáva vymenovanie presných jedál, množstiev a kalórií. Zabudnite na to, prosím! Ako som už v predchádzajúcom článku písal, počítanie množstva kalórií a neustály stres z toho, či som zjedol viac alebo menej, to nikam nevedie. Oveľa dôležitejšie je zmeniť si paradigmu a namiesto množstva sa sám seba opýtať 2 kľúčové otázky a riešiť tak výber správneho pomeru makrožívín pre stimuláciu hormónov spaľovania tuku namiesto dráždenia inzulínu, ktorý je spínačom priberania a ukladania tuku. Základné pravidlá sa nemenia, no pochopme ich ešte hlbšie.

1. Prečo sledujem hladinu krvného cukru a množstvo vylúčeného inzulínu?

Keď chceme poriadne pochopiť, prečo tu toľko rozprávam o eliminácii sacharidov, tak sa musíme zamyslieť, čo sa vlastne deje v tele, ak si zdvihneme cukor v krvi viac ako potrebujeme.

V skutočnosti ide tak trochu o zákernú fintu, pri ktorej ma práve kalorická rovnováha vôbec nespasí, aj keď splním všetky požiadavky predpísaných nutričných tabuliek. Ide totiž o to, že tu existuje priamy vzťah medzi množstvom inzulínu a schopnosťou nášho tela spaľovať tuk namiesto toho, aby ho ukladalo. Na grafe nižšie môžeme vidieť túto nepriamu úmeru.

 

Apollo Business Centrum

Čo to pre mňa v praxi znamená? 

Jednoducho povedané, že keď zjem nesprávny pomer a preženiem to s koncentrovanými sacharidmi, tak sa v tele začne zosilnené vylučovanie inzulínu a ja tak priamo spúšťam spínač ukladania tukov. Zároveň si treba uvedomiť, že každý z nás má inú schopnosť spracovania sacharidov a tak tu opäť raz neplatí porovnávanie sa so kolegami, rodinou, či priateľmi („On má predsa každý deň mäso so zemiakmi a vôbec nepriberá…). Porovnávajme sa v prvom rade sami so sebou, a keď vieme, že potrebujeme zapracovať na našej hormonálnej rovnováhe, tak nemôžeme hľadať výhovorky, pretože tak klameme len samých seba.

2. Biologická hodnota potravín

Inak povedané, treba sa zamyslieť aj nad tým, či z jedla okrem kalórií dostanem aj vitamíny, minerály a stopové prvky.

Z pohľadu biologickej hodnoty si opäť raz môžeme len pripomenúť, že čím viac upravený produkt, či potravina, tým menej skutočnej hodnoty. Vieme dobre, že skutočné „real food“ môžeme dostať len od poctivých dodávateľov, ktorých nájdeme v našom lokále (dajme tomu, že západné Slovensko). Keď sa napríklad pozrieme na populárnu, veľmi chutnú a pritom zdravú stredomorskú kuchyňu, tak veľmi rýchlo prídeme na to, že tajomstvo skutočnej energie nie je v množstve, obale či reklame, ale práve v kvalite vybranej ingrediencie.

Čo to pre mňa v praxi znamená?

Asi toľko, že pokiaľ je možnosť (a tá sa vždy nájde), tak si vyberám prvopotraviny, ktoré neboli konzervované, a ktorým nebola predlžovaná trvanlivosť. Zároveň si vždy vyberám porciu zeleniny, keď už nie čerstvej, tak aspoň nakladanej, alebo aj grilovanej. Z bielkovín volím kvalitné syry, sušené šunky a salámy talianskeho štýlu či kus chladeného mäsa.

Top 3 rebríček možností v Apollo Business centre

Po prvej analýze a odporúčaní čitateľov, nastala práve to, čo som aj presne čakal. Pomohlo mi to nasadiť akoby pozitívnejšie okuliare a začal som vidieť viac vhodných kombinácií pre optimálny obed. To je aj jasný dôkaz toho, že keď sa začneme pozitívne zamýšľať nad možnosťami a nie nad obmedzeniami, tak sa zrazu aj v komerčnom centre nájdu nielen zdravé, ale aj chutné možnosti.

Real Food, nenápadný poctivý víťaz

Z viacerých zdrojov som počul, že Real Food je jednou z najobľúbenejších prevádzok a mňa samého zaujalo ich menu, ktoré vyniká zvláštnosťou a pekným vzhľadom na tanieri.

Otázkou však samozrejme ostáva, či sa za krásou taniera skrýva aj skutočná kvalita, a tak som sa snažil zistiť, akou politikou sa tam riadia.

Apollo Business Centrum

Jedáleň som navštívil o 14-tej hodine a na moje prekvapenie to tam vyzeralo, akoby už všetko zbalili. Odchytávam si kuchára, ktorý mi milým hlasom vysvetľuje celý systém fungovania prevádzky, že tam majú jednoducho nátresk a všetko sa už minulo, pretože každý deň robia len 1 polievku, 2 hlavné jedlá a max. 2 typy domáceho dezertu.

Celá finta je vraj v tom, že potraviny vôbec neskladujú a každé ráno prijímajú čerstvé dodávky, ktoré spracujú do poslednej bodky. Dezerty sú väčšinou všetko vlastnej jednoduchej výroby, ktorá je väčšinou založená na tvarohu, smotane a ovocí. Posúďte sami, ako sa Vám páči táto hriešna sladkosť (je to v poriadku ako dezert po jedle pre tých, ktorý majú zdravé percento tuku a dobre tolerujú sacharidy), ktorej cena 1 euro je viac než milá.

A to už ani nehovorím, ako sa mi podarilo vyspovedať samého šéfa prevádzky, ktorý mi presne vysvetlil, prečo majú ryby iba v určité dni (z dôvodu čerstvej dodávky) alebo vysvetlil aj to, že lososa majú drahšieho z jasného dôvodu čerstvosti a tiež aj to, že tak „skvelého“ pangasia nikdy nenájdete. A tak mi neostáva nič iné, iba vyhlásiť pre mňa jasného víťaza nielen z pohľadu gurmána, ale aj z pohľadu mladého človeka, ktorý vie zvážiť cenu a hľadá optimálne a to najvhodnejšie riešenie.

1. Real food

Mäsové menu – 4.90 eur

 

dasdadI keď sa v menu nachádzajú aj tradičné kombinácie mäsa so zemiakmi (alebo s ryžou), ich pomer je vo väčšine prípadov výrazne nižší ako slovenský štandard. Keď si ešte pridáme porciu čerstvého šalátu, tak dostávame skutočne zážitkový obed za výbornú cenu.

Predstavte si napríklad: Hráškový krém, bravčovú panenku na karfiolovo, zemiakovom gratine (z 1 zemiaku) so syrom  a misku listovej zeleniny s olivovým olejom. Celé nám to tak vychádza na 5.60 Eur.

2. Bonjour

Denná polievka + čerstvo grilované mäso so zeleninou – 4.70 eur

Apollo Business CentrumV tomto type zariadenia môžem ísť podľa tradičného prístupu, že z menu vynechám prílohu, alebo si niečo priplatím a dostanem čerstvo grilované mäso s grilovanou zeleninou, alebo si vyberiem šalát podľa chuti. Ako príklad uvádzam menu, kde mi po odmietnutí ryže vôbec nekládli odpor a cena 3.50 eur za sympatickú mäsovú roládu s chutnými hubami, červenou kapustou a kúskom nevhodnej BBQ omáčky ma dokonca veľmi potešila.

3. Fresh Garden

Vlastne namiešaný šalát, wrap, alebo sympatické slovenské prekvapenie – 5 až 6 eur

Tí, ktorí sa stravujete zdravo a vždy hľadáte lepšie alternatívy, tak poznáte Garden Salads. Určite schvaľujem, len sa mi zdá, že na vybrané množstvo je to veľmi malá porcia a treba dať pozor na cestovinové šaláty, ktoré nemusia byť úplne najlepšou voľbou pre všetkých. Umelohmotné nádobky ma trochu odrádzajú a svalnatejší aktívni muži mi určite dajú za pravdu, že z tejto menšej porcie sa až tak nenajedia. Veľmi však oceňujem slovenské špeciality, kde môžeme pekne vidieť, že aj pirohy sa dajú rozumne skombinovať so šalátom a zeleninou.

Top 3 najväčšie nebezpečenstvá v Apollo Business centre

Aj keď už sme už uvedomelí a tešíme sa z tých najlepších a najchutnejších jedál, je vždy dobé poznať aj často skryté nebezpečenstvá a po prípade na ne vhodne upozorniť našich kolegov, rodinu, či priateľov.

1. Pozor na „úžasné“ ľadové čaje, ochutené minerálky a „zdravé džúsy“

Ako môžete vidieť na obrázku, tak ponuka nápojov je charakteristická najmä krásnymi obalmi z plastu a módnymi prehláseniami o tom, aké skvelé antioxidanty, či dokonca kompletný minerálový profil nájdete vo vybranom nápoji. Mnohé z nich obsahujú konzervačné látky, farbivá, či umelé sladidlá, ktoré sú priam nebezpečné (zvýšenie prekyslenia a toxicity organizmu). Navyše, vedeli ste o tom, že kvôli riedeniu tráviacich štiav a enzýmov je priame zapíjanie jedla veľmi nevhodné?

2. Pozor na exotiku, ktorá chutí, ale unavuje

Apollo Business CentrumOpäť sa raz dostávame k nástrahám čínskeho bufetu. Neviem, či to priamo vychádza z ich kultúry, ale miestni prevádzkovatelia boli veľmi neradi, že som sa snažil niečo odfotiť. Určite viete už o tom, že v týchto bufetoch nájdete mnoho umelého glutamánu a podporovateľov výrazných chutí. Jedlá v menu sú pravidelne kombinované s bielou ryžou a rezancami, no hlavne sú robené na nezdravom rastlinnom oleji. Táto kombinácie je z dlhodobého hľadiska nebezpečnou. Všimnite si niekedy, že miestni prevádzkovatelia nikdy nejedia predpripravené formy menu, ale vlastné jedlo, ktoré sa skladá z kvalitného vývaru (polievky) a osobne pripraveného mäska, či ryby so zeleninou. Ryža je u tých zdravých Číňanov len malou prílohou a nikdy nie hlavným jedlom.

3. Pozor na rýchly obed v štýle bageta a koláčik

Vzhľadom na klasické asociácie z detstva, či zo študentských čias, často nás to ťahá do bufetu, či pekárne. Treba si však uvedomiť, že je to určité vystavenie sa nebezpečenstvu, pretože to všetko pečivo a bagetky vyzerajú často tak príťažlivo. Nehovorím, že kvalitná bageta so šalátom z lokálnej pekárne by bola až takým veľkým zlom, no z pohľadu plnohodnotného obeda by som túto voľbu neodporúčal. Ľahko sa totiž stane, že v bagete dostaneme oveľa väčší pomer rýchlych sacharidov a ak sa necháme opantať krásou výkladu, prihodíme aj extra koláčik, či pagáčik. A tak sa z úmyslu dať si ľahký obed stáva sacharidová bomba, ktorá nás v konečnom dôsledku len pekne unaví.

Dôležité upozornenie na záver

Pozor, vopred Vás upozorňujem, že pri prechode na skutočnú stravu, budete často čeliť odporu okolia, možno niekedy až posmechu. Nedajte sa! Dobre predsa viete, že len Vám skutočne záleží na vašom zdraví, výkone a pocitoch a dobre viete, že všetko začína od našej fyziológie, ktorá sa odzrkadľuje vo vitalite a kondícii. Nejde tu predsa o žiadne diétovanie, či prehnané prežívanie každého  jedla, ktoré by náhodou nebolo bio. Nám predsa ide o kvalitu toho, čo dávame do nášho tela a zároveň o zlepšenie zdravotnej situácie tohto národa. (Sem patrí podľa mňa aj psychika a postoje).

A tak verím, že Vás tento článok správne inšpiruje pri vašom výbere a teším sa už na vaše komentáre, osobné zdravé vychytávky a špeciálne tipy a triky. Šírte Powerfood myšlienky vôkol Vás a verte tomu, že máte silu niekomu vo vašom okolí ušetriť budúce zdravotné komplikácie (či už pôjde o cukrovku, tlak, alebo obezitu…).

Viac o optimálnom zložení vášho každodenného jedla nájdete v mojej knihe, alebo v rámci mojich osobných odborno-edukačných konzultácii, kde spolu s klientmi pracujem na individuálnom vyladení ich životosprávy. Nie je to len o jedle , ale aj o celkovom prístupe k svojej individualite.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.