Ako najlepšie kombinovať a využiť kurkumu v domácej kuchyni

Väčšina ľudí, ktorá sa doma snaží variť zdravo a chutne, už pozná skvelé vlastnosti kurkumy. Toto korenie bolo dokonca v jednej vedeckej štúdii označené aj ako žlté zlato, ktoré dodáva jedlu či nápojom nie len farbu, ale najmä komplexitu chuti a pridanú hodnotu pre lepšie trávenie a boj proti zápalom. Avšak vedeli ste ako kurkumu, alebo „turmeric“ používať pre skutočne funkčnú vstrebateľnosť?

Hlavné benefity kurkumy, alebo komplexnejšia veda o korení

O “zázračných” zdravotných účinkoch kurkumy, ste sa už isto dočítali v rôznych médiách. V tomto prípade, sú podľa mňa aj konvenčné a často komerčné médiá užitočné.

Kukuma je totiž naozaj nie len vedecky, ale hlavne aj dlhoročne v praxi preukázaná ingrediencia, ktorá ľuďom naozaj pomáha.

Nie nadarmo ju volajú v Ayurvéde žltým zlatom a nie nadarmo ju využívajú aj pri eliminačnej očisťujúcej diéte. Každopádne z mojho pohľadu človeka 21.storočia, ktorý miluje jedlo a chce z neho maximálny prospech pre zdravie a energiu, je kurkuma o týchto 4 top benefitoch:

 

  • Skvelá chuť pokiaľ viete ako ju správne pouziť v receptoch, aby nebola horká
  • Protizápalový efekt, v kombinácii s čiernym korením na zlepšenie koncentrácie mozgu
  • Podpora trávenia a optimálneho mikrobiómu žalúdka a čriev
  • Termický efekt zahrievania a stimulácia metabolizmu tukov

 

Veľa si viete preštudovať online, ale ak tak pre fajnšmekrov odporúčam knihu Science of Spices, ktorá ide do úžasného detailu hodnoty korenia a jeho špecifických kombinácií, pre maximalizáciu chuti a funkčnosti v jedle.A to je niečo v čom sa vyžívam…

Limity využiteľnosti našim organizmom, alebo prečo mnoho ľuďom funguje asi len placebo

Na to aby ste vstrebali maximum kurkumínu je potrebný piperín. Ten sa zase nachádza  v čiernom zlate a teda v čiernom korení. Zároveň je dosť dôležité spojenie s kvalitnými a funkčnými tukmi ako ghee, olivový olej, či extrahovaný MCT olej z kokosov.

Takto korenie pustí oveľa komplexnejšiu chuť, ale zároveň slúži aj organizmu.

Mnoho ľudí si však len tak pridá čajovú lyžičku kurkumy do nízkotučného jedla, alebo čaju a tak im zafunguje asi len placebo.

Ak teda chcete využiť z kurkumy maximum, tak aplikujte jednu z týchto 3 overených možností:

  1. Indický prístup a kombinácia s ghee
  2. stredomorský a európsky prístup a kombinácia s olivovým olejom a maslom
  3. biohackerský prístup a kombinácia s MCT olejom, mandľovým mliekom, či kešu maslom

Kurkuma korenie  BIO

Akívna zložka kurkumy je kurkumín, a ten je veľmi dobre rozpustný v tukoch. Preto sa odporúča konzumovať s jedlom/nápojom obsahujúcim tuky, pre účinnejšie vstrebávanie. Problém trávenia, inšpirácie z ciest po svete a závislosť na kokosových kari.

Vedeli ste, že ľudia vo svete už neriešia ako najväčší problém chudnutie a obezitu, ale skôr zlé trávenie, zápchy, preháňanie, gastroenterologické problémy, zapálené črevá a výkyvy nálad?

Podľa mňa je to najmä preto, že kvalita bežného masového jedla a jedál čo človek dostane bežne, sa kvôli tlakom na ceny zhoršuje a zhoršuje sa aj naša životospráva…

Jeme v strese a nevhodné záležitosti, ktoré prispievajú k zápalom. Nie je predsa chlieb ako chlieb, vyprážané hranolčeky nie sú to isté ako pečené zemiaky a podobne.

Na druhej strane tu máme nové poznatky a nový prístup u mnohých ľudí, ktorý sa vzdelávajú o jedle, zdravom stravovaní a začínajú si čím ďalej tým viac, zlepšovať domácu kuchyňu. Už nie sme ani na Slovensku takí konzervatívni a používame rôzne nové korenia, ghee, olivový olej, orechové maslá a podobne.

Aj vďaka gastronomickým cestám do Londýna a hlavne životu v Melbourne, som sa stal veľkým fanúšikom poctivej Indie. Nie takej zbúchanej na rýchlo, ale tradičnej, ktorá stavia na základe overenej kombinácie Ghee + výberové čerstvé korenie + lokálna čerstvá zelenina – fermentované strukoviny.

Takto som sa namotal na množstvo úžasných jedál rôznych regiónov, od južnej Keraly, cez Goa až po severnejší Gujarat. Najviac ma oslovili práve kurkumové kokosové curry a z nápojov kurkuma latte. Hlavne keď som neskôr v San Franciscu, na ďalšej ceste, ochutnal prvé biohackerské kurkuma latte s ghee a MCT olejom.

Nový, komplexný Turmeric Mix, bez cukru a kompromisov v kvalite.

A tak mi to nedalo. Na Slovensku mi opäť chýbal produkt pre univerzálne použitie, ktorý reprezentuje spojenie chuti a funkčnosti. Tak sa zrodil nový a extra funkčný Turmeric Mix, kde som pridal ešte aj extra adaptogény, Aswangandu a Macu.

Powerlogy Turmeric Mix je univerzálnym korením, ktoré môžete využiť pre prípravu zlatého mlieka, kurkuma latte, ale aj ako kari korenie do vašich obľúbených receptov.

 

 Už v jednej čajovej lyžičke, získate plnú a intenzívnu chuť kvalitného korenia, namiešaného špecificky, pre funkčnú výživu a skvelú chuť.

Štandardy kvality a unikátne vlastnosti, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť:

  • Bio korenie a ingrediencie výberovej kvality
  • 100 % prírodné suroviny bez akýchkoľvek prídavkov
  • Optimálna kombinácia kurkumy a čierneho korenia pre protizápalový efekt
  • Extra hodnota adaptogénov pre podporu homeostázy organizmu
  • Laboratórne testy na kontrolu ochratoxínov, aflatoxínov 

Praktické použitie Turmeric Mix v domácej kuchyni.

Vyberám pre vás 5 tipov, ako si zakomponovať až skoro terapeutické korenie pre telo i dušu, do každodenného použitia.

  1. Zmixujte ráno na lačno 50ml teplej vody, čajovú lyžicu ghee a mct oleja
  2. Pridajte čajovú lyžičku do bieleho jogurtu pre prípravu granoly/rannej kaše
  3. Použite ako kari korenie intenzívnej a unikátnej chuti v kari a polievkach
  4. Pripravte si energetické kurkuma latte s MCT a zahrejte organizmus
  5. Zakomponujte aj do pečenia, ázijských receptov, či šalátových dressingov

Viac detailov a receptov o zložení bez cukru, mlieka, lepku a akýchkoľvek dochucovadiel, nájdete na e-shope Powerlogy. Koncepte funkčných potravín, bez kompromisov v chuti a kvalite. Prajem krásne zážitky z nových chutí žltého zlata pre zdravie a energiu na každý deň.

P.S.: Ak vás zaujíma môj prístup k vareniu a jedlu a chceli by ste ochutnať ako to je v realite, tak sledujte eventy, kde pravidelne organizujem live cooking večere, alebo sa zastavte u nás v kaviarni a sídle teamu, v Powerlogy Space&Coffee.

 

 

 

 

 

 

 

2 Odpovede

  1. sorka kamko ,ale strasne citanie, ziadna hodnota, stale reklamujes nieco..zakomplexovany s ghee, olivovym a to tretie som uz zabudol. Jaj, volaky super hyper bio eko raw kokosovy.. A o kurkume som sa nic specialne nedozvedel..tvoja kuchyn musi byt pekny shit na taniery…neber to osobne, len ma to citanie nasralo..

  2. Toto sú dobré rady, ale pre koho. Každý si nemôže dovoliť to čo tu propagujete. Vaše presvedčenie o tom, že bio je bio, to už dnes neexistuje.
    V dobe keď som bola vo Vašom veku možno /boli ekologickejšie potraviny, závideli nám normy v zahraniči/ bolo bio, toľko sa nestriekalo s pesticidami ako dnes. A ešte niečo, pred pár dňami som čítala kritiku na kurkuma, že obsahuje ortuť kvôli farbe. Tak teraz neviem,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.