Recept na paellu Valenciana – Tajomstvo originálnej chuti

paella recept

Paella patrí k charakteristickým špecialitám a považuje sa za národné jedlo reprezentujúce temperamentné Španielsko po celom svete. Paella je ryžové jedlo, ktoré vzniklo v jeho súčasnej podobe v polovici 19. storočia vo Valencii na východnom pobreží Španielska. Ryža hrá v španielskej kuchyni veľmi dôležitú úlohu a je základom mnohých tradičných jedál. Dnes sa paella pripravuje v každej oblasti Španielska s použitím akejkoľvek zložky, dobre kombinovateľnej s ryžou. Existujú rôzne verzie paelly, z ktorých najznámejšie sú tri druhy – Paella Valenciana, Paella de Marisco a Paella Mixta. Originál je však len jeden !

Dnes sa paella pripravuje v každej oblasti Španielska s použitím akejkoľvek zložky, dobre kombinovateľnej s ryžou. Preto existujú rôzne verzie paelly, z ktorých najznámejšie sú tri druhy – Paella Valenciana, Paella de Marisco a Paella Mixta.

Paella Valenciana predstavuje základnú, originálnu receptúru, z ktorej sa neskôr odvodili ďalšie druhy. Skladá sa z bielej ryže, zo zeleniny, z králičieho, kuracieho alebo kačacieho mäsa, slimákov, fazule a korenia. Paella de Marisco patrí k najčastejšie pripravovaným odrodám, jej hlavnou ingredienciou sú morské plody. Základ Paelly Mixta tvorí predovšetkým zelenina, zvykne sa pridávať ešte klobása. Jednou z hlavných prísad a nevyhnutnou zložkou akéhokoľvek druhu paelly je korenie šafrán, ktoré spôsobuje špecifické zlaté zafarbenie ryže.

Ako to v skutočnosti vyzerá, keď sa kuchtí pravá Paella vo Valencii?

Pozrite sa na prípravu jedla na ulici, zachytenú našimi priateľmi priamo z Valencie

Paella from BREAK EM FILMS on Vimeo.

Čo všetko budem potrebovať na recept pravej paelli ?

V prvom rade potrebujeme špeciálnu varnú nádobu z nerezovej ocele, paellon, s plochou základňou, s kruhovým tvarom a rúčkami po oboch stranách. Pri príprave španielskej pochúťky zohrávajú veľmi dôležitú  úlohu kvalitné suroviny. Základom je extra panenský olivový olej, na ktorom postupne dozlatista opečieme buď  bravčové rebierka, králičie mäso alebo kuracie stehná, narezané na rovnaké kúsky.

paella recept

Aká je základná finta prípravy ?

Po opečení mäsa pridáme zelené Judias Verdes a biele Garoffó fazule. Následne pridáme  nadrobno posekané paradajky, ktoré orestujeme a zalejeme vodou do výšky 1 cm pod okraj paellonu. Neskôr pridáme vetvičku rozmarínu, osolíme a okoreníme špeciálnym paellovým korením Colorant, ktoré obsahuje šafrán a dodá tak jedlu krásnu žltú farbu a charakteristickú chuť. Tento vývar sa varíme minimálne 40 minút, aby sa rozvinuli všetky chute.

Základné tajomstvo šéfkuchára je ukryté v schopnosti pripraviť šťavnatú ryžu, ktorá sa však nerozpadá a je na zakusenie

Nakoniec pridáme ryžu, približne 100 g na osobu a necháme variť do bodu, kým absorbuje vývar približe  na 90 %, aby sa dosiahla žiadaná konzistencia. Na záver paellu prikryjeme a necháme päť minút pripiecť na prudkom ohni.

Tip: Inšpiruj sa aj týmto receptom na fantastické rizoto.

V ideálnych podmienkach je paella umiestená nad pahrebou a pripravuje sa na pomarančovom dreve, vďaka ktorému získa istú výnimočnú arómu. Cieľom je dosiahnuť tzv. sokarrat , čo je vlasne jemné pripálenie ryže, ktoré je dôležitým bodom pre správnu chuť paelly.

Zažite prípravu originálnej Paelli valenciana na vlastnej koži

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.