7 zážitkov zo zdravého jedla vo Vietname, na ktoré isto nezabudnem

Asi zatiaľ najlepšie rolky v živote

Niekedy mám pocit, že mám asi nejakých predkov v juhovýchodnej Ázii. Ak si mám totiž vybrať aj doma, že čo si dám radšej, tak vždy uprednostním pravú thajskú, malajskú, či vietnamskú kuchyňu pred tou našou domácou. Tento rok na Vianoce a Nový rok, naša Laura ešte nedovŕšila 2 roky a tak má letenku skoro zadarmo. Aj preto sme sa rozhodli navštíviť priateľov, Slovákov žijúcich vo Vietname a spoznať čo najlepšie čaro ich originálnej kuchyne, ktorá ma dostala už v Bratislave, keď som mal možnosť ochutnať prvé pravé Pho, Bun Bo, alebo poctivé čerstvé jarné rolky.

V čom je unikátna a zdravá pravá vietnamská kuchyňa?

Bohužiaľ, vďaka rôznym čínskym bistrám si asi veľa ľudí hneď predstaví priemerný wok a zmes olejovej zeleniny s nejakou kuracinou, alebo nejakú ostro kyslú polievku.  Našťastie, aj vďaka vybraným prevádzkam čo poznám v Bratislave, ako napríklad Papaya na Kolárovom nábreží, alebo Bistrá na Miletičke, či Starej Vajnorskej sa k nám dostávajú postupne aj pravé a zdravé vietnamské delikatesy.

Neviem ako vy, ale ja keď som ochutnal poctivý hovädzí vývar Pho, alebo slávne Bun Bo nam Bo, tak som sa v chuti rozplýval. Samozrejme ako v každej kuchyni, tak aj vo Vietnamskej záleží len na vašom uvedomelom výbere zdravých jedál. Na jednej strane je výhoda, že človek nemusí riešiť extra obilie, či mlieko. A teda problematické látky lepku, kazeínu a laktózy. Väčšina jedál obsahuje množstvo zeleniny a pokiaľ vynecháme vyprážané záležitosti a sústredíme sa na ryby, vajcia a morské plody, tak získavate aj adekvátnu dávku dobrých tukov a proteínu.

Už len si dať pozor na množstvo skonzumovanej ryže, rezancov, sladkej kávy a vyprážaných roliek, či kalamárov, ktoré ak začnete, jesť, tak sú ťažko návykové. Nehovoriac o veľmi príjemnom pocite, ak to všetko človek zapíja pivom. Tu však platí staré známe pravidlo, že dávka je jed. A tak bude len na vás závisieť ako si zvolíte vaše dávky a na aké Vietnamské jedlá sa sústredíte. Ako ma poznáte, tak ja viac inklinujem k vínu, ktoré je vo Vietname výlučne dovážané a to najmä z Francúzska, Austrálie, či nového Zélandu.

A tak môžem zdravo odporučiť k vietnamským bohatším jedlám najmä ovocnejšie austrálske chardonay a k tým ľahším jednoznačne môjho favorita – novozélandský Sauvignon Blanc, ktorý môžete zohnať na Wineshop.sk . Oki, dosť bolo rozplývania sa nad vínkami…Pozrime sa radšej na unikátne kombinácie kyslosti, ostrosti a jemnej sladkosti, ktoré sú asi najviac príznačné pre vietnamskú kuchyňu.

Rovno však poukážem na môj najväčší gastro zážitok z vegetariánskej reštaurácie HUM, kde som normálne prvý krát ocenil tofu viac ako nejaké mäso. 

Bolo totiž čerstvé, jemné a domáce, pripravené v  úžasnom curry…K tomu ešte lepšie inovatívne rolky, skvelý šalát a hnedá ryža. Najedol som sa na 8 hodín spokojnej sýtosti. Všetko dokopy za 15 Eur. 

Asi najlepšie tofu v živote! Aj keď som ich veľa zase nepojedol
Asi najlepšie tofu v živote! Aj keď som ich veľa zase nepojedol
Asi zatiaľ najlepšie rolky v živote
Asi zatiaľ najlepšie rolky v živote
Keď šalát spieva farbami
Keď šalát spieva farbami

Áno cestovali sme aj s 20 mesačnou dcérou. Update článku pre zodpovedanie najčastejšie kladených otázok.

  • Koho som stretol a čital tento článok, tak sa ma pýtal, že ako sme to s Laurou cestovali…Že či v pohode…Odpoveď: Áno v pohode 🙂
  • Vo Vietname žijú naši kamoši s dvoma deťmi, poradili sme sa, ale aj sami sme neplánovali, žiadne špeciálne očkovanie a nejakú extra prípravu
  • Cestovali sme Viedeň – Istambul (4 hodiny prestup ) – Ho Ci MInh na dvoch sedadlách a v total full liedatle.
  • Nepohoda bol prestup v Istambul, kde sa ide do liedatla autobusom, bola noc 23.00 a vonku fujavica
  • Nepohoda bolo plné liedadlo a pobyt nás 3 na dvoch sedadlách. Extra sme sa nevyspali a z liedadla vyšli dolámaní. 
  • Laura spala na Lucii, ktorá ju priebežne kojila. Najdôležitejšie kojenie bolo pri pristavaní a vzlietaní, kedy prehĺtanie pomáha prekonávať tlak v ušiach
  • Laura v lietadle jedla prichystanú stravu z domu, vybrané tubusy kvalitné, mandľové maslo v tubuse, uhorky, vajíčka varené a z liedatlového jedla ryžu. 
  • Pili sme všetci veľa vody a aj sami zistli, že keď máte dieťa, tak vám veľku fľašu vody dovolia.
  • Vo Vietname sme bývali v rezorte a kondominiu u kamošov. Konfort super, bazén a pohoda. Vzduch samozrejme nie taký čerstvý ako u nás, ale keď bolo najhoršie v Saigon, tak sme ostali aj dnu, lebo kamoši majú super čističky vzduchu. 
  • Dietaťu jedlo vo vietname super vyhovovalo s tým, Že sme len dávali pozro na štipľavé. Najviac si obľúbila Pho polievky, ryžové noodles so zeleninou a vyberané rybky a mäsko. 
  • V rámci pitného režimu bodovali kokosové orechy, ovocie a čistá voda.
  • Cestovali sme len v taxíkoch bez sedačky, alebo na dlhší presun do rezortu objednaným autom na úrovni aj so sedačkou. I keď nie takou profi ako u nás. 🙂
  • Chceli sme pocestovať aj viac (Con Dao, Mekong Delta) , ale chytili sme chrípkový vírus. 40 C teploty…Odporúčam preto dobrú poistku ako máme. Doktora sme mali 400 m, profík francúz, super servis, mal nadhľad, nestresoval a pozrel, že pohoda, že dieťa je silné, že horúčka je imunitná reakcia, že dá len antivirálny zásah a do 3 dni sme oki. 
  • Najlepšou investíciou bol nákup profi tourist nosiča na chrbát, vďaka ktorému sme dali mestské túry, markety, ale aj prírodu. 
  • Tak bolo a tak  máme opäť posilnenú imunitu v zmysle, čo ťa nezabije to ťa posilní. Cestovanie s dieťaťom nás uči režimu a efektivite. A aj akceptácii zmeny plánov a toho, že nie všetko dáme ako by sme chceli. 

1.Svetové Pho Bo, alebo polievka je základ. Aj na raňajky!

Ako Slováci asi nedáme dopustiť na domáci kurací , alebo hovädzí vývar. Veď si len predstavte nedeľný obed, keď otec, alebo mama naberá polievku z domácej kury, kde sa formujú krásne tukové oká. Pridáte si mrkvu, čerstvý petržlen, trošku čili a extra čerstvého korenia. Kto môže pridá rezance, ja dávam čistú. A tak si predstavte, že aj Vietnamci majú svoje základné polievky, ktoré sú z môjho pohľadu ešte o niečo lepšie a zaujímavejšie. Asi je to preto, že mám rád intenzívne chute a v ich niekoľko hodín varených polievkach to spolu perfektne ladí.

Famózne pouličné PHO BO s čerstvými bylinkami a príjemnou domácou spoločnosťou.
Famózne pouličné PHO BO s čerstvými bylinkami a príjemnou domácou spoločnosťou.

Hlavné sú dva druhy Pho Bo (hovädzia s najvýraznejšou chuťou anízu) a Pho ga (kuracia, ktorá ide jemne citrusovým smerom). Zaujímavé je dať si takúto polievku na raňajky, kde vám vývarom zalievajú ryžové rezance, klíčky, čerstvú cibuľku…

K tomu všetkému vám dajú krásnu veľkú hrsť ich byliniek, ktoré ma úplne dostali. Thajská bazalka, vietnamská mäta, koriander, či ďalšie špeciality, ktoré ani neviem ako sa volajú… Samozrejme všade kde pôjdete, majú vlastný recept a tak môžete stráviť aj mesiac hľadaním toho vášho najlepšieho Pho. Ja som mal najlepšie paradoxne v našom rezorte v Mui Ne na raňajky. Neviem či to bolo len tým receptom, alebo aj mojou potrebou vybalansovania silvestrovskej noci. 

Do života mi však z toho vyplýva jasná vec. Pho si skúsim raz aj doma po svojom, alebo veľmi rád vždy zájdem k „mojim“ Vietnamcom vychutnať tento gastronomický skvost a doplniť si dávky kvalitnej polievkovej energie a kolagénu. Kto je ako ja, že sa orientuje na low carb stravovanie, tak vynechá ryžové rezance a namiesto nich pridá viac sekaných klíčkov, mäska, či byliniek.

 

2.Goi Cuon, alebo čerstvé jarné rolky na horúce dni

V južnom Vietname je v Decembri a Januári teplo. A tak super padne ľahší šalátový obed, alebo aj raňajky. Jarné rolky asi poznáte aj z našich prevádzok. Tu ich však všade robia aj trošku inak a rozdiel vidím najmä v použití ich špeci byliniek a teda asi konkrétne ich mäty.

Čerstvé jarné rolky
Čerstvé jarné rolky s bylinkami a vynikajúcou sladko a slanokyslou omáčkou

V kombinácii so všadeprítomnou fermentovanou  rybacou omáčkou (nuoc cham), ktorú kombinujú do skvelej omáčky s troškou cukru, čili a limetkami. Osobne mi chutí viac taká limetková a len so štipkou cukru.

Namáčate a zapíjate ľadovým zeleným čajom a zajedáte Goi a teda šalátom. Samozrejme variantou sú aj vyprážané rolky plnené mäsom, ktoré sa najčastejšie jedávajú ako predjedlo. Ako som už spomínal sú to tie nebezpečné kombinácie, kde sa stráca schopnosť ovládania pocitu sýtosti a často to tak smeruje k prejedeniu. Osobne niekedy podľahnem, priznám sa…A tak na druhý deň kompenzujem čiastočným hladovaním. Aplikujem také vlastné pravidlo balansu, že keď sa vieš prejesť , tak vieš aj pohladovať.

3.Banh Xeo – Zabitá palacinka s ryžovej múky a kokosového mlieka

Neviem prečo to dávam až na tretie miesto, ale ak mám vybrať môj najlepší zážitok zo streetfood jedla vo Vietname, tak je to určite práve táto veľká palacinka. Klasicky je základom kokosové mlieko, vajíčko, kurkuma a ryžová múka. Pridáva sa troška bravčového mäska, krevety, sójové klíčky a cibuľka. K tomu servírujú rôzne omáčky, najmä na základe fish sauce(rybacej omáčky) a asi kilo šalátu a byliniek.

Banh XEO Vietnamska palacinka

Celé jedlo má už len jednu malú nedokonalosť a to je príprava na horúcom rozpálenom oleji. Ak by používali kokosový, tak by to ešte mohlo byť (tak si to budem robiť doma). Viac už nemám čo dodať, len to, že som zažil rovnaký pocit, ako keď som prvýkrát ochutnal v Singapure Curry Laksa, alebo v Melbourne Thai Green Curry. Nová chuť a myšlienka v hlave, že dnes už mi netreba nič, lebo som práve zažil gastro orgazmus. 🙂

 

 

4.Bun Cha – Severný Vietnam a typické jedlo Hanoja

Boli sme v Saigone, ale nedalo nám, aby sme nešli okúsiť kultové jedlo hlavného mesta Hanoi, Bun Cha. Ide o fašírky a čerstvé bravčové, či vyprážanú krabiu veľkú ako keby šišku. 

Bun-Cha zážitok
Bun-Cha a taký zážitok, že to vyskúšam aj doma s našimi fašírkami

 

Priznám sa toto neznie veľmi zdravo a ani nie je. Tu však narážame na dôležité vybalansovanie, ktoré je príznačné pre vietnamskú kuchyňu. Opäť k jedlu totiž servírujú kilá zeleniny a byliniek a ryžové rezance. A tak keď si uvedomelo pokombinujete kompletné jedlo s omáčkami, tak ste podľa mňa stále v pohode. Opäť celkom bezpečné…čerstvé, bez lepku, mlieka a sóje.

 

5.Banh Cuon – Naparené ryžové rolky s mletým mäskom a hubami

Milujem sa túlať po uliciach a ochutnávať čo ponúka ulica. Tak som sa aj v Saigone jeden deň stratil a vystavil sa napospas tomu čo ma stretne na ulici.

Streetfood vo Vietname

Tak som narazil na obľúbené naparené ryžové rolky , ale aj krabiu polievku s čiernym vajcom. Pecka to bola, čistá energia nie len z jedla, ale aj z pohostinnosti vietnamských kuchárok, ktoré mi jedlo zo srdca pripravili.

 

6.Banh trang tron – Street food šalát

Alebo aj “Vietnam v sáčku”, ako to nazval môj kamoš Šimon. Odporúčal mi to asi tak, že: „Prídeš tam na market nájdeš starú tetu, čo sedí skoro na zemi a má okolo seba rozložené všelijaké sarapatičky. Povieš naj ti namieša medium spicy a sleduješ.

Vietnam v Sáčku

Zoberie sáčok nametá tam ryžový papier, bylinky, dajakú papáju…potom namieša zabitý mix všetkého dokopy do parádnej omáčky, ktorou to zaleje a poriadne pretrasie. Myslíš si, že to bude hnus, ochutnáš a zomreš, že jaké fajne.“…A tak aj bolo. Odporúčam!

7.Ca Phe Legendee Trung Nguyen – Signature Vietnam Coffee

Ako inak by som mohol zakončiť zoznam, keď nie mojou asi jedinou závislosťou, ktorou je dobrá káva. Vo Vietname to popravde nie je ľahké, lebo najväčšie kvantum kávy ktorú nájdete je silná priemerná robusta, ktorú oni samozrejme pijú tak, že ju prisladia kondenzovaným mliekom. Potom dostávate Ca Phe Sua Da , ktorá sa istým spôsobom stala kultovou. Osobne sa opäť priznám, že aj tu som prepadol sladkej chuti a niekoľko krát som si doprial, ako moju dennú sladkosť. Keď však vyberiete kvalitnú cibetkovú drahšiu arabiku a dáte si len trošku kondenzovaného mlieka a ľad, tak to zase podľa mňa nie je také zlé a chutí to skvele.

Skvela silna kava vo Vietname

Najväčší zážitok som mal však vo vlajkovej kaviarni firmy Trung Nguyen, ktorá je niečo ako Illy v Taliansku. Zakladateľ patrí medzi top milionárov a firma je známa po celom svete. Možno ste sa s ich kávou stretli aj u nás , alebo skôr v CZ. Predávajú ju mletú aj s vecičkou na prípravu, ktorá sa volá Phin. Samozrejme, tak ako aj Illy, tak aj oni majú viacero variant, pričom tie základné sú čisté robusty, alebo zmesi.

Keď sa však dostanete k Legendee 8, ako ich prémiovej topke, kde po pražení tuším pridávajú trošku melasy a masla (skrátka majú na to tajnú receptúru ako Coca Cola), tak si vychutnáte celkom príjemnú kávovú špecialitu. K zážitku pridá aj klimatizované prostredie, s bielym pieskom pre chladenie nôh, lebo prechádzky smogom horúceho centra mesta Saigonu, zase nie sú najpríjemnejšie.

A tak hádajte aký suvenír si nesiem do zbierky svetových káv? 

Extra zážitok mimo jedla? Jednoznačne Kitesurfing

Samozrejme skvelých a jedinečných jedál vo Vietname je oveľa viac a bolo by treba asi aj celý rok aby to človek kompletne spoznal. Slávne sú ešte bagety Banh Mi, či Coa Lau, alebo Bot Chien. Ja však bagetový a pečivový nie som, tak som bagety neriešil…Každopádne naša cesta samozrejme nebola len o jedle, ale aj o poznávaní a oddychu. Osobne preferujem aktívny oddych a vždy sa snažím skúsiť nové športy, či aktivity, ktoré ma dostanú na hranu mojej zóny komfortu. Tak som pred 3 rokmi vhupol do surfing, kde mi ego preplieskali 2 metrové vlny. A tak som na tento rok zvolil ako výzvu Kitesurfing, kde ma preplieskalo asi všetko.

Kitesurfing Dusan Plichta Vietnam

 

 

Pre nadšencov, ktorý to chcú vyskúšať a naučiť sa odporúčam jednoznačne mesto Mui Ne a tamojšie školy. Potrebujete aspoň 5 lekcií 2-hodinových pokiaľ nie ste pohybový génius a super quick learner. Ja sa považujem za jedného z 20% tých quick learner a veru mal som čo robiť. Dostala ma totiž kombinácia jemného ovládania joysticku na kite a koordinácia s boardom a nemilosrdným vetrom a morom.

Cieľ som si však splnil, z vody som sa dvihol a pekne rozbehol na 20-40 metrov boardingu. Myslím, že za ďalšie 2 lekcie by som to už zmákol…No ten pocit maximálneho vyčerpania a únavy z poslednej session, keď boli dosť husté vlny a kde som sa najviac vytrápil mi stál za všetky drobné. Zároveň som v Kite surfingu našiel skvelé paralely do života, ktoré som si uvedomil, aj vďaka perfektnému vedeniu inštruktora. Jednoducho sila nikdy nepreváži um a citlivosť.

A teda, aj keď sa nám zdá, že potrebujeme s vecami bojovať , tak oveľa lepšie je vždy hľadať aktuálny balans a tú pravú mieru. To je v kitesurfingu základ…Vždy reagujete na vietor a podmienky a čím viac pritiahnete a frajerujete, tým väčší preplesk ega môžete dostať.

Rodinný  zážitok, na ktorý nikdy nezabudnem.

Okrem osobného zážitku, sme toho veľa zažili aj s rodinou a hlavne vidíme veľký prínos cestovania pre našu malú Lauru. Osobne som najviac hrdý na našu prvú túru so špeci nosičom. Dali sme Ferry Creek s malým vodopádom na konci pri Mui ne. Príroda mi veľmi pripomenula severnú Austráliu a celú túru som si vychutnával. Splnenie sna, že raz budem so svojimi deťmi poznávať divočiny sveta.

Čo nové som sa naučil do života?

Dovolenky si už dávno nevyberám pre to, že by som hľadal komfort, ale skôr pre poznanie a nové zážitky. Zároveň však zisťujem s odstupom času, že na cestách získavam lepšiu perspektívu na dizajn môjho života. Navyše ak cestujem do rozvojových krajín ako Vietnam, tak si výrazne posilním vďačnosť za to čo všetko na Slovensku máme.

Zároveň sa na dovolenke snažím venovať experimentovaniu a štúdiu nových poznatkov, na ktoré mi v podnikateľskom švungu nevyšiel čas, alebo lepšie povedané, na ktoré som nepriradil priority.

A tak len v odrážkach pre inšpiráciu aj s linkami píšem nové poznatky z dovolenky:

  • Tréning dýchacích cvičení metódou Wim Hoff.

Spozoroval som perfektne účinky na imunitu a keď na mňa šiel vírus tak si subjektívne myslím, že tento tréning výrazne prispel k odolnosti. Bez dychu vydržím s vydýchnutými pľúcami 1:45 a s nadýchnutými som už na 2:45…. Trénujem ráno, alebo pred večerou a cítim výrazný pozitívny vplyv na energiu a sústredenie.

Kto chce okamžite riešiť zdravie a energiu, tak hneď si kúpte túto knihu. Lepšie pochopíte súvislosti toho ako sa našim pohodlným životným štýlom degenerujeme. 

Wim Hoff - Co nas nezabije kniha

  • Svetlo pražená káva a čili

Pozorovaním a testovaním som prišiel na to, že svetlejšie pražená káva mi spôsobuje kŕče. Ak je k tomu nakombinované čili jedlo, tak je to ešte horšie. Je to subjektívne, ale kto máte problémy z kávy, tak určite voľte aspoň stredné medium praženie. Inak povedané aj Full City.

  • Vírus vás vie odpáliť , ale dá sa to riešiť

Ako Rodina sme chytili vírus. Najprv dcéra a potom manželka. Najhoršie ako vždy dopadne manželka, ktorá kojí a tak naše dieťa aj s jeho silnou imunitou aj keď má horúčky, tak je celkom v pohode. A vlastne koniec koncom asi najlepšie vždy dopadnem ja, kedy ma vírus zasiahne na pol dňa, ale moja silná imunita, čierne uhlie a následne špeci probiotiká to vedia celkom pekne vyriešiť.

K tomu ešte dychové cvičenia a potom ten skvelý pocit sily, že viete zastaviť nepriateľa. 

  • Neoplatí sa zabudnúť na melatonín.

Jet Leg je sviňa. Zabudol som melatonín a vykašľal som sa na strategický príjem jedla a kávy a okamžité uzemnenie.  Namiesto jedného dňa som tak bol doobeda zničený až 3. Neodporúčam.

  • Sacharidy na raňajky ma uspávajú.

V Ázii som si povedal, že budem skúšať rôzne raňajky, aj keď najlepšie fungujem na káve, masle a mct. Keď som dal po prebudení a čistej káve “slané raňajky”. Vajcia , ryža, zelenina, polievka a podobne…tak dosť v pohode. Ak som dal sladké; oriešky, ryža, banán, ananás a ryžové palacinky…tak super pocit chuti, ale celkovo som celé doobeda bol jak v sne…nič extra sa mi nechcelo, len vylihovať a pohodovať.

Lekcia pre mňa je jasná…Sacharidy doobeda a ráno sa naozaj neoplatia. Vôbec tu nejde o priberanie, či chudnutia, ale najmä o vplyv na naurotransmiteri.

  • Top 3 knihy zájazdu, okrem „Čo nás nezabije“ 

Tim Ferris / Tribe of Mentors

Nasib Taleb / Procrustes

Naomi Aldortova/Vychovávame deti a rastieme s nimi

Celkovo Vietnam je podľa mňa mimo miest ešte krásna autentika, no v mestách divočina a neporiadok. Všetko sa rýchlo mení, no čo je najsmutnejšie, že v prospech chamtivosti ľudí a orientácie na materiálno a vlastnú pohodu. Príroda sa znečisťuje, infraštruktúra sa extra nerieši a štát zápasí s vysokou mierou korupcie. Kiež by viacero miest bolo ako Singapore, ktorý naďaľej ostáva jediným mestom v Ázii, kde si viem predstaviť život.

Preto ak mám Vietnam odporučiť, orientoval by som sa viac na prírodné a historické dedičstvo a kompletný okruh HANOI –  HCMC + ANGKOR WAT. 

Ak vás zaujíma ktorákoľvek téma, jedlo, alebo chcete sa poradiť ohľadom food zážitkov a cestovania s dieťaťom do Vietnamu, tak napíšte priamo do komentov a rád poradím ako najlepšie viem.

 

9 Odpovedí

  1. Pri citani som si spomenula na svoj pobyt vo Vietname a svoje gastro zazitky.mnam… Len mozem otazku? Nebojite sa s takym malym babom cestovat do takychto krajin? Nakolko ich hygiena je o 50%mensia ako u nas ….

    1. Hygiena suhlasim, treba niekde davat pozor, ale na druhej strane je to otazka imunity. Nebojime sa …snazime sa zivotospravou a navykmi budovat silnu imunitu a aj vo Vietname sme chytili virus…Navstivili dobreho doktora, nerobi stres…3 dni horucky, antiviral tabletka a ideme dalej. Co nas nezabije to nas posilni a tak mame do nasho imunitneho konta zvladnuty uz aj azijsky virus.
      Osobne si myslim, ze vela parov sa obava prehnane a potom sa prilis obmedzuje a koniec koncov ptom deti maju imunitu este slabsiu. Ci uz u deti, alebo dospelych sa dostavame k zakladnemu problemu sucasneho zdravia…a to, ze hladame extra confort a poodlie, ktore nas svojim sposobom oslabuje. Obliekami sa, ako keby nas malo trosku chladu rovno zabit…Balime si vsade jedlo, ako keby nas malo par hodin hladovania zabit…Takze tu le odporucam, postupne prekonavanie svojich vlastnych limitov. Pre nas je cestovanie s dietatom, prave takyto disconfort, ktory nas ale uci lepsie zvladat situacie a efektivne manazovat cas.

  2. Super clanok, hned som zaspominal 🙂 Dali ste to vlakom z Ha Noi do HCMC?
    Mozes prosim ta trosku upresnit / co si myslel tymto?
    „Zabudol som melatonín a vykašľal som sa na strategický príjem jedla a kávy a okamžité uzemnenie.“
    Co by si spravil inak?
    Diky!

  3. Toto bol naozaj mňam článok, Dušan!

    A skvelé príklady vyváženého TOP taniera. Ešte že som to čítala popri mojom raňajko-obede. Hneď idem volať do mäsiarstva, či majú na zajtra nejaké morčacie kosti na vývar…

    A s tými slanými raňajkami – mala som minule nejaké zvyšky sladkého vodového melónu (nie mnou kúpené) a dala som pár kúskov od smädu skoro ráno. Celý deň som sa nevedela dojesť… a o vylihovaní nehovoriac!

    Vírus pri tak dlhom lete „chytiť“ je veľmi ľahko.. Podívaj sa aj na Toxaprevent veci, monolaurin a fulváty, v podstate podobné čiernemu uhliu. Mne pomáha aj vyvolať horúčavosť (nie vždy úplne horúčku..).

    Obdivujem, ako dokážete cestovať s malým dieťaťom, musia to byť krásne zážitky!
    Čo si zvyknete brávať do lietadla ako stravu? Dovolia tam vziať si napr. veci ako mandľové maslo?

    1. Dakujem Katka …
      Inak pravda, ze keby zima bola tak virusy aj vymrznu :-)))
      Do lietadla mame pre lauru mandlove maslo presne v takych testovacich tubusoch vytlacacich. Riesime do buducna vyrobu, je to super + nasa Laura funguje na materskom mlieku a masle. AKo dostava take chlebove speci krekry, ale to casto len trosku na zahryznutie inak to ma len ako nosic pre maslo. Potom uhorka je oblubena a este bio bezlepkove chrumky a take ovocne susene cukriky bez cukru.

    2. Osobne som nemal s jednom v lietadle problem a to som uz jedol aj ovci syr na ceste PRG – Dubai. Inak v ramci JV Azie – oriesky, cokolada, zelenina a ovocie v pohode. Domaci humus v krabicke tiez neriesili. Trosku sa raz divili ked som mal uvarenu fazulu so zeleninou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.