Ako podporiť voľný testosterón a zlepšiť nielen vašu náladu?

woman-upset-with-man-after-sex_large


Nezáleží na tom, či ste žena alebo muž. Jedno je isté. Testosterón je jeden z najpotentnejších hormónov, ktoré podporujú pálenie tuku a prispievajú tak k optimálnemu zloženiu tela (svaly vs. tuk). Ženy, nebojte sa, vôbec tu nejde o to, aby z vás boli nabúchané mužatky, ale práve štíhle krásavice s dostatkom energie a funkčnej svalovej hmoty. Optimálna hladina testosterónu totiž neznamená veľké svaly, ale skôr synergiu s ďalšími hráčmi, ako sú kortizol, a najmä problémový inzulín. Práve extrémne vylučovanie inzulínu a vysoké hladiny stresového kortizolu, ako následok zlej životosprávy a manažmentu stresu zasahujú čoraz väčšiu časť obyvateľstva, ktoré nám priberá a je čím ďalej tým viac chorľavé…

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie celkového životného štýlu pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácie, novinky zo sveta výberovej kávy, vyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie.

Optimálna hladina testosterónu, kľúč k optimálnej postave, energii a vitalite  

Ako som už začal v úvode, testosterón je kľúčovým hormónom pre naše zdravie, vitalitu a celkové šťastie. Potvrdzujú to viaceré štúdie ako napríklad aj táto z Mayo clinik, najlepšie hodnotenej kliniky za rok 2014. Klinika vyniká najmä vďaka komplexnému prístupu a aplikovaní poznatkov funkcionálnej medicíny. Osobne verím tomu, že úroveň šťastia je okrem psychologických faktorov, závislá práve od pocitov energie a sily, ktoré máme počas dňa.

Vyskúšajte našu BIO cejlónsku škoricu ktorá má okrem super chute aj anti-estrogénny účinok

Ak je naša energia nízka, alebo nás neustále prepadajú nezmyselné návaly hladu a nervozita, tak neverím, že človek cíti vnútorný pokoj, fókus a radosť z práce, či ďalších aktivít.

Tak môžeme v súčasnej populácii sledovať jasný vzorec oslabenej produkcie voľného testosterónu, vďaka ktorej nám muži strácajú libido, ženy aj napriek snahe cvičiť a diétovať nechudnú, a obe pohlavia sa navyše potýkajú s miernymi „depkami“, nechuťou, či zníženou motiváciou, ktorá sa veľmi rýchlo preklopí do lenivosti. Áno, je ľahšie mudrovať na pive, ako študovať príčiny problémov, experimentovať a kriticky si vyhodnocovať svoje pokroky…

Nečakajte zázraky. Úspech tkvie v postupnej zmene návykov a vnútornom ladení hormónov. 

Nízka hladina testosterónu a prevládajúci estrogén zapríčiňuje priberanie
Nízka hladina testosterónu a prevládajúci estrogén zapríčiňuje priberanie

Teší ma, že napriek tomu, že väčšina obyvateľstva stále ostáva vo svojej zóne komfortu a životosprávu nerieši,  stretám čím ďalej tým viac akčných „POWER“ ľudí, ktorí nenechajú nič na náhodu. Veria v svoje sily, radi sa učia a experimentujú  a následne dokážu s úspechom aplikovať odporúčania pre podporu optimálnej funkcie hormonálneho systému.

Práve pre Vás, takto naladených  fanúšikov tohto blogu som preskúmal a vybral nasledovných 5 jednoduchých možnosti, ktoré Vám môžu výrazne pomôcť pri optimalizácii testosterónu pre získanie „POWER“ energie do života na 100%.

Pozor! Nečakajte, že ak ste doteraz na životosprávu kašľali, tak sa za týždeň udejú zázraky. Tak, ako aj v živote, ide o postupnú aplikáciu tých správnych zvykov, tréning a kontinuálne zlepšovanie. Preto je dôležité, aby sme k sebe boli úprimní a vedeli si nastaviť reálne zrkadlo. Či už ide o úspechy (ktoré by nás mali motivovať), alebo o neúspechy (ktoré sú príležitosťou pre učenie sa, alebo prehodnotenie prístupu).

5 princípov pre podporu voľného testosterónu a uvoľnenie “POWER” energie.

Predslov možno trochu dlhší, poďme na konkrétne odporúčania

1.    Optimalizácia zloženia kalórii: Zabudnime na cukor, pšenicu a ďalšie koncentrované a prázdne kalórie

Hľuzová zelenina, najlepší druh zeleniny v boji proti nežiadúcim estrogénom
Hľuzová zelenina, najlepší druh zeleniny v boji proti nežiadúcim estrogénom

Dobre už vieme, že to, čo jeme, má priamy vplyv na priberanie. Keď sa príliš zvýši hladina inzulínu v tele, okamžite sa potlačí produkcia testosterónu a zastaví schopnosť využitia tukov ako zdroja energie.

Aj preto potrebujeme zmeniť zloženie našej stravy v prospech kvalitného proteínu a zdravých tukov. Práve tuky napríklad vôbec neovplyvňujú hladinu inzulínu a priamo podporujú tvorbu dobrého cholesterolu, ktorý je predkurzorom pri tvorbe hormónov zodpovedných za pálenie tuku.

Špecialitkou pre podporu  testosterónu sú práve jedlá s optimálnou kombináciou kvalitného proteínu (morské plody,  losos, hovädzí steak, pečeň) s koreňovou a listovou zeleninou bohatou na minerálne látky (špenát, petržlen, brokolica, …). Ideálne pripravené na kvalitnom tuku, ako je pravé maslo, extra panenský olivový olej,  či Ghee. 

2.    Zadovážte si dostatok kľúčových nutrientov

Najdôležitejšie doplnky výživy
Najdôležitejšie doplnky výživy

Okrem cholesterolu veľmi záleži aj na kľúčových mineráloch a vitamínoch, ktoré majú priamy vplyv pri tvorbe anabolických hormónov. Vitamín D, magnézium a zinok sú základnou trojkou, ktorá Vám už v krátkom čase prejaví svoju účinnosť.

Problémom súčasnej výživy a nárokov na organizmus je totiž to, že mnoho ľudí má nedostatok jedného z týchto 3 kritických prvkov a systém tak prestáva optimálne fungovať.  V jednej štúdii bol nameraný až 20 % nárast prirodzenej produkcie testosterónu pri správnej suplementácii kritického vitamínu D, ktorý sa v tele správa dokonca ako pro hormón.

Najlepšou cestou je prostredníctvom krvného testu zistiť, v ktorom z týchto troch prvkov máte “slabosť” a následne zabezpečiť konkrétny a kvalitný výživový doplnok v izolovanej, alebo správne zostavenej synergicej forme. (Multivitamíny sú neefektívne. Zinok je napríklad optimalne vstrebateľný s vitamínom C, E a selénom

3.    Vyberte si správnu a efektívnu formu tréningu 

Na kvalite tréningu naozaj záleží. Viac ako momentálne pálenie tuku nás zaujíma správna stimulácia hormónov pre podporu tukového metabolizmu
Na kvalite tréningu naozaj záleží. Viac ako momentálne pálenie tuku nás zaujíma správna stimulácia hormónov pre podporu tukového metabolizmu

Vieme, že nie je tréning ako tréning, a keď chceme dosiahnuť požadované výsledky, je potrebné vybrať správnu formu cvičenia. Prečo sa teda trápiť vytrvalostnými behmi a rôznymi neefektívnymi cvičeniami, ktoré svojím spôsobom pôsobia ešte aj kontraproduktívne, keďže dvíhajú vaše hladiny stresového hormónu kortizol. 

Chcete skutočne zlepšiť svoj vzhľad a nakopnúť pálenie tukov? Vyberte si správnu kombináciu silového a intervalového tréningu, ideálne pod dohľadom skúseného trénera. Práve komplexné cviky, ktoré zapájajú viacero svalových partií ako drepy, zhyby, či kľuky, sú tou najefektívnejšou formou pre správnu stimuláciu hormónov a rast funkčnej svalovej hmoty.

4.    Optimalizujte regeneráciu, zabezpečte denné svetlo a vyskúšajte meditáciu 

Nejeden výskum zistil blahodárne účinky denného svetla na náš organizmus. Vďaka pôsobeniu luteinizingového hormónu (LH), ktorý priamo pôsobí na testosterón, bolo u mužov nameraných až o 69% viac testosterónu ako u skupiny, ktorá fungovala pri umelom a temnejšom osvetlení. 

Správna regenerácia a pravidelná meditácia a teda ukľudnenie organizmu sa tiež ukázali ako faktory s priamym vplyvom. Tu si treba najmä reálne a sebakriticky zhodnotiť, že v súčasnej dobe často zanedbávame kvalitný spánok a ľahko sa necháme strhnúť do víru stresových reakcií. Schválne, ako často po športe namiesto kľudu a regenerácie uprednostníme párty a ponocovanie? Áno, stáva sa aj mne, nie som perfektný, len sa potom netreba čudovať, že tie svaly nerastú a kocky na bruchu sú stale vo forme jedného kvádrika.

5.    Vyhnite sa Xenoestrogénom a umelinám

Xenoestrogény ako toxíny sú ozajstným problémom súčasných moderných potravín
Xenoestrogény ako toxíny sú ozajstným problémom súčasných moderných potravín

Aj keď sa to niekedy nezdá, a nechcem príliš strašiť, ale toxicita vôkol nás sa neustále zvyšuje. Preto začnime robiť lepšie voľby tam, kde môžeme a používajme len nevyhnutnú kozmetiku, vyberajme naturálne značky a hlavne sa vyhnime vareniu v plastoch a teda v mikrovlnnej rúre.

Tieto vplyvy totiž simulujú v našom tele vplyv hormónu estrogén, ktorý je nepriamo úmerný práve s testosterónom a celkovo si tak nepomáhame.

Moje osobné vylepšenia v naturálnej kozmetike sú olivový či kokosový olej. Ak si treba jedlo prihriať, tak ho dajte na panvicu a podlejte vodou. Super rýchle a bez vplyvu mikrovlného žiarenia, ktoré výrazne vplýva na štruktúru jedla a jeho celkový energetický vplyv na náš organizmus.

Verím, že ste v článku našli pozitívne inšpirácie a možno aj identifikovali prípadné príčiny problémov. Budem rád, ak sa podelíte o svoje skúsenosti s vybranými princípmi, poprípade odporučíte ďalšie vylepšenia pre životosprávu na 100%.

Nezľaknite sa, ak ste doteraz neriešili všetky tieto záležitosti. Začnite postupne a sami uvidíte ako vám napríklad len samotný vitamín D3 výrazne pomôže nie len pri zvýšení energie, ale aj pri posilnení imunity.

Viac o tejto jesennej téme sa dozviete v ďalšom pripravovanom článku v ktorom sa pozrieme bližšie na tajomstvo silnej imunity.

Pre jednoduchú sumarizáciu si z lekcie o testosteróne môžeme zapamätať 5 bodov:

  1. Testosterónu sa netraba báť. Je to hormón, ktorého optimalizácia vám výrazne pomôže. Zvyšuje energiu, libido a priamo podporuje efektívne pálenie tukov
  2. Ak chcem zvýšiť jeho priamu produkciu, potrebujem znížiť vylučovanie inzulínu a teda v prvom rade sa prestať napchávať cukrom, pšenicou, obilím a ďalšími prázdnymi sacharidmi.
  3. Na cvičení skutočne záleží. Netrápte sa s vytrvalostnými behmi pokiaľ sa v tom skutočne nevyžívate. Vyberte si efektívnu formu intervalového tréningu pre zdravie a vitalitu.
  4. Čím viac svalov, tým viac energie a hlavne menej tuku. Ženy nebojte sa, že z Vás budú mužatky. Ono to tak nefunguje. 🙂
  5. Pre tvorbu testosterónu a optimalizáciu hormónov potrebujeme viac cholesterolu. Nebojme sa ho, je súčatou každej bunky a naše telo a hlavne mozog ho nevyhnutne potrebuje.  Najlepším zdrojom sú zdravé tuky ako domáce vajcia, bio mäso, slanina, či chutné žlté maslo.

Zapíšte sa do Newslettera nech vám nič neujde a získajte aj pripravované Powerlogy bonusy.

Súvisiace články: 

 Ak vás zaujali informácie na tomto blogu a hľadáte cestu ako sa rozumne zorientovať v súčasnej životospráve neváhajte sa prihlásiť na odber môjho newlettera. Získate nielen knihu najdôležitejších prístupov k životospráve, ale aj víkendové inšpirácie pre vylepšenia vašich receptov v kuchyni. 🙂 

Referencie:

  • Lerchbaum, E., et al. Combination of Low Free Testosterone and Low Vitamin D Predicts Mortality in Older Men Referred for Coronary Angiography. Clinical Endocrinology. 2012. 77, 475-483.
  • Chang, C., Choi, J., Kim, H., Park, S. Correlation Between Serum Testosterone Level and Concentrations of Copper and Zinc in Hair Tissue. Biological Trace Element Research. 14 June 2011. Published Ahead of Print. 
  • Pardi, Dan. Modern Pressures, Poor Sleep: How Sleep Loss Changes How We Live. Ancestral Health Symposium 2013. 17 August 2013.
  • Jaminet, Paul. Circadian Rhythms: Their significance in Human Health, and the Major Factors Affecting Them. Ancestral Health Symposium 2013. 17 August 2013.
  • Neek, L., Gaeini, A., Choobineh, S. Effect of Zinc and Selenium Supplementation on Serum Testosterone and Plasma Lactate in Cyclist After an Exhaustive Exercise Bout. Biological Trace Element Research. 9 July 2011. Published Ahead of Print.
  • Pilz, S., Frisch, S., et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Testosterone Levels in Men. Hormone and Metabolic Research. 2011. 43, 223-225.

Affil_980X200

 

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.