5 spôsobov ako najlepšie využiť mandľové maslo

Mandlove maslo headline

Ochutnali ste už niekedy okrem arašidového aj mandľové maslo? Že neviete na čo by ste ho využili? Vedeli ste, že medzi arašidmi a mandľami sú dosť veľké rozdiely nielen v kvalite, ale aj vplyve na váš organizmus? Ako si teda nastaviť kritériá pre výber potravín, na ktoré sa môžete 100% spoľahnúť? Čítajte ďalej a spoznajte jednu z najzaujímavejších noviniek na slovenskom trhu, ktorá súvisí s celosvetovým trendom inkorporácie dobrých tukov do životosprávy. 

 

 

Arašidové vs. mandľové, je v tom rozdiel?

Myslím, že s arašidovým maslom ste sa už stretli. Aj keď v našich končinách nie je až takou populárnou ingredienciou ako v Amerike, určite sa nájde niekoľko tisíc závislákov, ktorí si neodpustia banány v arašidovom masle, P&J sendviče, či rôzne domáce cookies a muffiny, ktoré sa dajú s arašidového masla vytvoriť. 

Priznám sa, sám som patril medzi túto arašidovú elitu. Až dovtedy, kým som začal sledovať, že mi z väčšieho množstva ako 1 PL denne začína byť dosť ťažko. Navyše ma dostalo aj to, keď som pred niekoľkými rokmi zistil, že arašidy sú v podstate na kvalitu najrizikovejšie „orechy“.

 „Orechy“ uvádzam v uvodzovkách pretože tí, ktorí sa tiež už nejaký čas vzdelávate a experimentujete s vplyvom potravín na vaše zdravie a výkon, ste už asi prišli na to, že arašidy sa radia k strukovinám, pretože na rozdiel od iných orechov nerastú na stromoch, ale pod zemou. 

almond vs peanut

Čo je však okrem samotnej komerčnej kvality hlavným problémom arašidových masiel? Práve fakt, že arašidy sú svojim tukovým zložením ďaleko od ideálu. Bohužiaľ, aj keď si rád doprajem arašidovú maškrtu v bio kvalite, tak pri väčšom množstve a pravidelnosti by mi táto potravina k zdraviu a výkonu až tak neprispela.

Dôvody a hlavné argumenty sú najmä v týchto bodoch:

  • Arašidy obsahujú až 2-krát viac PUFA mastných kyselín ako mandle
  • Arašidové PUFA ťažie trávia a obsahujú aj viac omega-6 
  • Arašidy obsahujú menej vlákniny a vitamínu E
  • Arašidy sú 2- až 3-krát viac rizikové alergény
  • Arašidy sú 2-krát náchylnejšie na plesne a mykotoxíny vzhľadom na ich spracovanie

Pre vašu kompletnú orientáciu pri výbere orechov uvádzam porovnanie, z ktorého vidno aj to, že aj pri konzumácii vlašských orechov potrebujeme mať mieru a orechovníky na každý deň z toho asi nebudú ☹

Porovnanie orechov
Zdroj: http://power20method.com/smart-ways-to-use-eat-nuts/

Aby sme sa však chápali správne, kvalitné arašidové maslo v bio kvalite úplne nezatracujem. Jeho občasné použitie do domáceho pečenia či 2-3 krát do týždňa v adekvátnom množstve 1-3 PL môže byť pre mnoho ľudí dosť v pohode. 

Ak však chcete optimalizovať životosprávu pre maximálny výkon, či dokonca podporiť nápravu trávenia a rozbitého tráviaceho traktu, tak by som tie arašidy radšej vyškrtol. 

Nehovoriac už o intoleranciách a alergiách. Keď totiž budete jesť pravidelne potravinu, na ktorú máte intoleranciu, výrazne zvyšujete šancu pre vnútorné zápalové procesy a celé sa to prejaví v slabosti, únave, migrénach atď…

Poďme sa teda radšej pozrieť, ako sa dá len malou zmenou arašidov za mandle zabezpečiť nielen sýtosť a super pôžitok z konzumácie, ale aj optimálny vplyv na váš organizmus a tiež aby vám to frčalo v mozgu…

Celá otázka kvality opäť raz spočíva v kvalite samotnej suroviny a pokračuje správnym spôsobom spracovania pre maximalizáciu biologickej hodnoty 

Ak ste poctiví čitatelia tohto blogu, asi už viete, že nie je káva ako káva, a že na ceste od kávovníkového zrna k espressu naozaj záleží. Rovnaký princíp v podstate platí pri každej potravine a teda, že pre 100% istotu je potrebné vedieť, či je váš producent transparentný, akým spôsobom spracováva alebo ideálne aj nespracováva vybranú surovinu.

Pri mandľovom masle, ale aj iných maslách, preto odporúčam tento kontrolný checklist pri kúpe, alebo testovaní:

  • Je prvotná surovina v BIO kvalite?
  • Aká je čerstvosť masla a odkiaľ sú orechy? 
  • Aké je zloženie masla, nátierky, okrem orechov a soli?
  • Aká je výsledná chuť, či necítiť defekty, trpkosť plesní, sladkosť cukru, “umelinu”?
  • Ako mi dané maslo trávi a aký je efekt zasýtenia?  
  • Dal by som vybranú potravinu aj svojim deťom, pre ktoré chcem len to najlepšie? 

Celkovo aj keď tento svet nie je ideálny, stále sa dá nájsť dostatok kvalitných produktov, na ktoré sa dá spoľahnúť. Pri orechových maslách je ako pri každej záležitosti problém komerčná výroba vo veľkom, lebo lacné produkty, ktoré sa musia natlačiť do správnej sumy na policiach supermarketov, sú vyrábané za jasných kompromisov v kvalite. 

A tak je možné, že vo vašom arašidovom masle nájdete pomleté šmejďacké zoxidované arašidy s palmovým tukom a aj celkom peknou dávkou cukru.
Prečo? No lebo cukor a tuk dokopy chutia úplne najviac….

So šupkou, alebo bez? Pražiť, alebo nie?

Osobne som veľký zástanca šupiek, či už na ovocí, zemiakoch, alebo orechoch. Ak sa začítate, prídete na to, že práve tam je skryté bohatstvo biologickej hodnoty. Pri mandliach ide konkrétne o vitamín E, čo môžete vypátrať aj v kompletnom detailnom popise mandle ako jednej z top ingrediencií. Preto sa radšej ako šúpanie rieši bio kvalita a preto som aj pri vývoji vlastného mandľového masla mandle nelúpal.

Samozrejme môžu sa ozvať kritici, že v šupke sa nachádzajú oxaláty a antinutrienty, ktoré môžu spôsobovať problémy. Avšak realita je taká, že ak mandle namočíte na pár hodín, tak všetko, teda hlavne „Phytic Acid“, dostanete pekne von. Ďalšia realita je taká, že ak ich aj nenamočíte, tak pri normálnych dávkach 1-2 polievkových lyžíc masla, či hrsti orechov ste dosť v pohode. 

Nezabúdajme! Vždy platí, že dávka je jed! Pre každého je tá dávka iná, a kým platí, že napríklad žinčice môžete vypiť aj 2 litre denne, kravského mlieka nie až toľko… Rovnako ako vás nezabije malá lyžička hnedého cukru do kávy. Ak však k tomu dáte 2 biele rožky s džemom, tak sme už tou dávkou cukru úplne niekde inde. ☺ 

Všetky tieto detaily som sa však dozvedel až pri podrobnejšom výskume a samotnom vývoji mandľového masla. Tak som sa snažil zabezpečiť, aby sa mandle pred pražením namáčali a aby sa pražilo len jemne a pri nižšej teplote. Výsledok je badať nielen v lahodnej chuti bez nahorklosti, ale aj v optimálnom trávení a pocitoch energie. 

Mandľové maslo ako jedna z top možností pre efektívne raňajky 

Ok, keď sme si už prešli pre niektorých možno “nudnú” časť procesu výroby, môžeme prejsť na konkrétne aplikácie a tie chutnejšie záležitosti. 

Ak by som mal odporučiť čas, kedy sú orechové maslá a nátierky najlepšie, boli by to určite raňajky, desiata, či olovrant. Nie, že by normálne maslo nebolo dobré, ale keď raz vyskúšate bezlepkové palacinky alebo kašu s mandľovým maslom, tak sa vám to podľa mňa hneď zapáči. 

Fyziologicky a výživovo ide najmä o to, aby ste znížili príjem sacharidov a naopak, zabezpečili si stabilnejšiu a sýtejšiu energiu práve z dobrých tukov. 

Ak týmto spôsobom trebárs znížite dávku ovsených vločiek na 3 PL a namiesto mlieka a ovocia pridáte vodu, kokosové mlieko a 1-2 PL lyžice mandľového masla, tak sa dostávate do úplne inej ligy. Recept tu

Ak chcete potom ešte lepšiu “istotu” alebo precíznejší tréning metabolizmu, skúste od rána cukry vyhodiť skoro úplne. Napríklad tak, že si ráno dáte len kávu s domácou nutelou z mandľového masla, alebo že si ho posolíte a pomáčate v ňom chrumkavé zelerové stopky.

 

Domaca nutela

Spoznajte široké možnosti mandľového masla. Na sladko, ale aj na slano…

Neviem aký je váš vzťah k orechom, ale ja som schopný dať mandľové maslo skoro do všetkého :-).  Často si ho trebárs len zabalím do dózy na bicykel – namáčam si do neho banán a neviem sa toho dojesť. Alebo ho dosolím himalájskou soľou, pridám trošku olivového oleja, citrónovú kôru, kurkumu a mám dressing na šalát ako vyšitý. 

Navyše, ak radi experimentujete so svetovými kuchyňami, mandle perfektne využijete najmä v španielskej, marockej, talianskej, či veľmi bohatej kuchyni stredného východu.  

Konkrétnych 5 inšpirácií pre vašu domácnosť:

1. Raňajky a desiata

Ako som vyššie spomínal, mandľové maslo podľa mňa patrí k top 10 raňajkovým ingredienciám, ktoré môžete jesť každý deň. Možno najjednoduchšie len namáčať banán a zapiť čistou „kávej“ ☺

P1180676-1024x768

2. Domáce pečenie

Tu sa medze nekladú a veľa zaujímavých receptov nájdete aj na mojom blogu. Dôraz je u mňa opäť raz kladený na kontrolu cukru a lepku.

Muffin s bananmi

3. Nátierky “Dips”

Vyskúšajte napríklad hummus, kde namiesto tahini použijete mandľové maslo, alebo aj “sladkú” kombináciu so škoricou.

  • mandľové maslo, olivový olej, cícer, morská soľ, citrón, cesnak…
  • mandľové maslo, avokádo, chilli omáčka, limetková šťava, soľ, koriander 
  • mandľové maslo, grécky jogurt, vanilka, škorica
  • mandľové maslo, kokosové mlieko, kakao, vanilka, morská soľ

4. Dressingy a omáčky

Ešte ste nevyskúšali hydinu, alebo krevetky s omáčkou s mandľového masla? Alebo, že orechové pesto s čerstvými bylinkami? Testujte, experimentujte… 

  • mandľové maslo, olivový olej, kurkuma, morská soľ, chilli
  • mandľové maslo, olivový olej, parmezán, morská soľ, čierne korenie, bazalka, cesnak
  • mandľové maslo, vínny ocot, olivový olej, morská soľ
  • mandľové maslo, sójová omáčka, chilli, zázvor, cesnak

1404455. Polievky

Na záver sa dostávame k exotickým polievkám, s ktorými je v kuchyni tiež celkom sranda. Tu som sa inšpiroval aj Jamie Oliverom, ktorý tiež veľmi rád nutrične zahusťuje svoje jedlá mandľovým maslom. 

Karfiolovo-mandľová krémová polievka:

  • 1 veľký karfiol 
  • mandľové maslo 
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky mletej škorice , rasca / koriander
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru

Aká je trvanlivosť a ako ho skladovať? 

Trvanlivosť mandľového masla je minimalne rok a tým, že ide vlastne len o čistý tuk so soľou, tak je zabezpečená aj dosť dobrá stabilita. Samozrejme bude vhodné, ak budete vaše orechové maslá a nátierky skladovať v komore alebo špajzi tak, aby zbytočne nezvetrávali a neboli ani v extra vlhkom prostredí. Práve vďaka spracovaniu orechov do formy mandľového masla vieme zabezpečiť elimináciu ich oxidácie, čo je často problémom bežných kupovaných orechov. 

Orechové a konkrétne mandľové maslo prinesie aj v malom množstve veľa hodnoty

Bez akýchkoľvek preháňaní a nafukovaní vecí môžeme mandle zaradiť medzi “superpotraviny”, ktoré spĺňajú okrem chuti aj ďalšie dôležité kritériá bechybnej potraviny:

  • zážitok z čistej a pravej chuti (intenzita, príjemnosť, šťavnatosť)
  • optimálne trávenie (pocit v žalúdku, komfort trávenia)
  • fyziologický vplyv po konzumácii (výška glykemického indexu)
  • biologická hodnota (max. obsah mikronutrientov danej potraviny)
  • celková efektivita jedla alebo potraviny vzhľadom na osobné ciele a udržateľnosť systému (sýtosť z adekvátneho menšieho množstva, za málo vstupov-veľa výstupov)

Ak vás zaujíma šikovne si o mandliach naštudovať viac detailov, odporúčam tento link na whole foods knižnicu.  

Vidíme, že sme asi našli ďalšiu efektívnu potravinu, na ktorú sa môžeme spoľahnúť a veselo ju tak zaradiť do našej životosprávy. Myslím, že je totiž celkom fajn ak vieme 2-3 polievkovými lyžicami mandľového masla, kúskom horkej čokolády a jedným banánom vyriešiť ľahké bezlepkové raňajky, desiaty, či olovranty. 

Ak vás zaujímajú články a inšpirácie pre zlepšenie efektivity do vášho života na 100%

Ak vás zaujímajú novinky a inšpirácie z tohto blogu, tak sa priháste tu.

Ak by ste chceli okoštovať vylepšené Power mandľové maslo, tak si klliknite tu.

 

6 Odpovedí

  1. chlapče, si nekonečne utáraný, nevieš ísť k veci, a od polovice sa to už nedá čítať — sprav si z toho výcuc na jednu štvrtinu. a možno to dočítam

    1. Jzef respektujem tvoj cas, ale ak chces do zivota ziskat hodnotu, tak niektorym veciam treba venovat cas a pozornost…ak chces skenovat ln obrazky a nezamyslat sa nad suvislostami a spochybnovat vlastne presvedcenia, tak je xxx portalov beznych medii, kde tak mozes zabit cele dni.
      Ja sa snazi vysvetlit aj naozj ze preco.

  2. úžasné a čo tak vysvetlivky ku grafu po Slovesnky? alebo stačí okopirovať?
    ďakujem za ľudí menej gramotných v anglickom jazyku

  3. Do akej teploty je možné ho skladovať? Mal som totižto dávnejšie nakúpené sezamové maslá a nechal som ich v izbovej teplote v skrini ( tá teplota kolíše od cca 20° do 27°C v priemere cca 24-25°C ) a po otvorení bolo samozrejme olej navrchu a usadeniny- tuhšie zložky naspodu, ale hlavne bolo veľmi trpké a príliš horké.

    1. Tom, toto je uplne normalne! Dobre si ho skladoval, masla sa tak mozu oddelovat, zalezi na kvalite spracovania. Sezamove maslo samo o sebe je horkejsie a je to dost subjektivne. Podla mna si ho mal v pohode, len ti mozno druh co si vybral nechuti, alebo celkovo je tazko porovnavat jablka s hruskami 🙂
      Ak si chces byt isty tak si ho kludne daj do chladnicky 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.