5 krokov k zlepšeniu hormonálnej regulácie

Hormonálna rovnováha
  • Prečo nie je také jednoduché schudnúť a získať viac energie?
  • Ako komplexne hľadať skutočnú príčinu problému?
  • Aký je vzťah trávenia, stresu a celkového stavu organizmu?
  • Prečo je lepok v súčasnosti takým problémom?
  • Aké sú tri overené jedlá, ktoré výrazne pomáhajú nášmu žalúdku?

Čitateľ tohto blogu už dobre vie, že otázka atraktívneho vzhľadu, vitality a vysokej energie vôbec nezáleží len od toho, či jeme viac alebo menej kalórii. Vieme, že ak chceme byť zdraví, mladí, výkonní, a teda istým spôsobom aj vnútorne vyrovnaní či šťastní, potrebujeme sa zamyslieť nad zdravím našich buniek. Totiž to, ako fungujú, ako sú schopné spravovať glukózu a tvoriť energiu, je celou alfou a omegou dobrého stavu nášho organizmu.

Jednoducho povedané, ak naše bunky fungujú na 100%, choroby ako obezita, cukrovka, či len obyčajné zápaly a únava, by v podstate nemali mať žiadnu šancu. Problém je však v tom, že v súčasnosti sa nám v dôsledku životného štýlu bunky skôr poškodzujú, čím do DNA vysielajú informáciu, ktorá zapína gény starnutia. Viete, že keď si doprajete sladkých jedál viac ako treba (áno, aj taniere cestovín), tak vlastne prehnane aktivujete najdôležitejší hormón starnutia (inzulín). Potom sa nemožno čudovať, že máme problém s vekom a starnúcim metabolizmom. Zrazu priberáte z rovnakého, ba aj menšieho, príjmu jedla a váš organizmus navyše vnútorne hladuje.

Hormonálna regulácia rozložená na drobné

O čo vlastne ide pri hormonálnej regulácii v zmysle výživy? Povedané jednoducho, bez nejakých vedeckých rečí, ide v podstate o istý „Jing-Jang“ systému.  To znamená, že sa nám vylučuje správne množstvo hormónov v správnom čase, prebieha optimálna regulácia a naše bunky tak dostávajú adekvátnu stimuláciu pre 100%-né fungovanie a regeneráciu. Aj preto je dôležité poznať, ktorými našimi činnosťami vieme zaručiť optimálny výkon systému pre silné zdravie.

Zmyslom tohto článku nie je moralizovať v zmysle, aby sme konečne nekupovali toľko pečiva, sladkostí, spracovaných produktov, či inej chémie a toxínov, ale pomôcť uvedomelému čitateľovi kriticky sa zamyslieť nad tým, čo v skutočnosti spôsobuje jeho problémy a hľadať cestu vo vnútornom nastavení a disciplíne. 

Krok číslo 1 : Manažment hladiny cukru v krvi

Nechcem tu teraz veci komplikovať, ale v podstate môžeme povedať, že rovnováha cukru v krvi vedie k pocitom šťastia a k energii počas celého dňa. Stratégií, ako ju dosiahnuť, môže byť viacero. Avšak tu sa dostávame práve ku kritickému hormónu – inzulínu, ktorý je najovplyvniteľnejší hormón, pretože je reaguje na hladinu cukru v krvi. A preto fyziologický vplyv jedla bude pre nás prioritou. 

Menej sacharidov a radšej viac dobrého tuku.

Inzulín je priamou funkciou priberania a starnutia. Vedeli ste, že tí, ktorí sa dožívajú dlhého veku, majú jednu spoločnú vlastnosť, ktorou sú nízke hladiny inzulínu vylúčeného počas života? Pozrite sa na graf, ktorý nám pomôže pochopiť, prečo sú niektorí ľudia často unavení alebo v štádiu metabolizmu, ktorý nevyužíva tuk ako formu energie, ale skôr ho ukladá. 

Inzulin a premena na tuk.089Krok čislo 2:  Chronicky zvýšená hladina kortizolu

Nadobličky sú jedným z najdôležitejších endokrinných orgánov, pretože práve v nich prebieha vylučovanie stresových hormónov a veľká časť riadenia adaptácie nášho organizmu. Ak ich „prepálime“, máme problém. Možno to poznát, že  chronický stres vyčerpáva asi najviac. Nastáva narušenie fungovania HPA osi (Hypothalamic–pituitary–adrenal axis) , ktorá je zodpovedná za optimálne fungovanie neurokrinného systému. Ten reguluje naše reakcie na stres a  aj ďalšie procesy, akými sú trávenie, imunitný systém, nálady a emócie. 

Aj preto nie je pre ľudí so zvýšeným stresom hladovanie, alebo vyšie dávky kofeínu  vždy tou najlepšou voľbou. Eliminujte, zo života aspoň niektoré pracovné, či životné stresy, doprajte si čas na kľudný obed, alebo večeru a optimalizujte váš kortizol. Eustres je dobrý, ale ak ste pravidelne a bez regenerácie nad ním, tak je načase pribrzdiť.  

Krok číslo 3: Zdravie tráviaceho traktu 

Trávenie a teda samotný žalúdok je vo funkcionálnej medicíne nazývané aj druhým mozgom človeka. Určite to platí aj v súčasnosti, keď aj vďaka vysokému podielu lepku, cukru a ďalších toxínov a ťažkých kovov v strave nastáva narušenie správnej peristaltiky čriev a spracovaniu potravy. Nedostatok tráviacich enzýmov, premnoženie zlých baktérii, či minimum probiotík spôsobuje výrazne oslabenie systému a vytvára tak ďalší vnútorný stres. Veď asi viete, ako sa viete „sústrediť“, keď vás nadúva, alebo ak vám mäso stojí v žalúdku.

Vedeli ste, že práve tuky, a najmä antibakteriálny kokosový olej a maslo, môžu pomôcť vášmu žalúdku? Nehovoriac už o prastarom lieku, ktorým sú kosťové vývary. 

Aj preto ako Top 3 jedlá odporúčam:

  • Kosťové vývary
  • Maslo + kokosový olej + surové kakao
  • Fermentovanú zeleninu ako kimči či kyslú kapustu 

Krok číslo 4: Optimálna detoxikácia organizmu

Pozor, optimálna detoxikácia vôbec nesúvisí s konzumáciou len čistej zeleniny či ovocných štiav a iných zázračných antioxidantov. Ako máme cesty pre produkciou steroidných hormónov, tak existujú aj dráhy telu vlastnej detoxikácie, ktorá prebieha každý deň. Po zbere radikálov a toxínov prebieha druhá fáza práve ich spracovaním v pečeni. Vedeli ste, že detoxikácia je výrazne oslabená, ak máte nedostatok zinku,magnézia, vlastného gluthatiónu, či aminokyselín? Aj preto neodporúčam nejaké šťavičkové a zázračné detoxikačné kúry, ale postupnú zmenu skladby taniera pre dlhodobé podporenie samodetoxikácie organizmu.

Dobre Vs. Zle tuky.091Krok číslo 5: Rovnovážny pomer mastných kyselín

Na záver sa dostávame k omielanej, ale asi aj tak nedostatočne vážne branej skutočnosti. Ide o pomer mastných kyselín v našej výžive. V bežných stravovacích zariadeniach je väčšina jedál pripravovaných na rastlinných tukoch, stále tu máme margaríny a ďalšie „skvelé“ stužené tuky, ktoré sa pridávajú do rôznych keksíkov či cookies a sú súčasťou takmer každej sladkosti. Zabudnime, prosím, na asociácie z detstva, keď bohužiaľ naši rodičia nevedeli, že horalka alebo Milka čokoláda nie sú tou najlepšou odmenou. Buďme vzormi pre naše deti okolie a naučme sa radšej variť skutočné dezerty či domáce koláče, ako svojim ratolestiam napríklad robí aj komoška Silvia Horecká, alebo Lenka Mančíková na svojich blogoch.

Ako teda ďalej…

2014-06-18 11.03.56-2
Diagnostika vnútorného manažmentu tela

Verím, že nám takýto štruktúrovaný prístup môže pomôcť pri prevencii zdravia a podore optimálneho výkonu. Vedeli ste, že  80% problémov nie je ani tak priamo v cukre ako skôr v narušenom trávení (áno aj lepkom a stresom) a chronickom strese?

Ako ste na tom v skutočnosti s vašou hladinou stresu počas dňa? Vie vaše telo v správnom čase zapnúť a vypnúť hormóny, ktoré má? Počuli ste už o vyšetrení variability srdcovej frekvencie, ktorá je v súčasnoti jednou z hodnotných diagnostík vnútorného manažmentu tela? 

Sledujte ďalej tento blog a dozviete  sa o ďalších vychytávkach pre komplexnú diagnostiku nášho stavu, ktoré máme k dispozícii vďaka súčasným technológiám. Osobne idem postupne na sebe testovať od Spiroergometrie až po genetiku. Som fakt zvedavý, čo všetko zistím…

Ďalšie relevantné články:

banner851x315

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.