3 triky ako využiť kokosové maslo v recepte

kokosova cokolada studentska pecat

Realita je taká, že občas sa žiada aj najaká tá sladkosť. Nehovoriac už ani o tom keď máte deti. Darmo budeme nejaký čas bojovať a vytvárať zákazy. Náš mozog na zákazoch nefunguje a tak je oveľa lepšie ho strategicky oklamať. Preto si pre moje sladkosti vyberám dobré tuky a vybrané príridné sladidlá ako med, či ovocie, na ktoré sa dá spoľahnúť. Takto som sa v poslednej dobe po mandľovom masle zamiloval aj do nového kokosového masla. Ja mám proste maslo rád, lebo je nie len chutné, ale aj funkčné. 

V čom je kokosové maslo iné ako kokosový olej ? 

Ak radi experimentujete s novými ingredienciami a viete oceniť hodnotu dobrých tukov, kokosové maslo je lahôdka. Predstavte si to ako čistú hustú náplň slávneho dezertu „rafaelo“ s tým rozdielom, že to máte čisté a bez cukru.  Kokosové maslo sa vyrába z dužiny čerstvých kokosov vymixovanej do lahodnej krémovej konzistencie. Obsahuje asi 30 % kokosového oleja, ale konzistenciou je oveľa viac krémové s jemnými kúskami strúhanej dužiny. 

Rafaello 1 A aj keď chutí výborne len tak samotné tak sa dá výborne využiť aj pri domácom pečení, príprave smoothies, alebo do vylepšených pudingov.

Maslo, tak ako kvalitný kokosový olej, tuhne v chlade. Preto ho odporúčam zahriať na izbovú teplotu, ideálne namočiť na pár minút celý pohár do horúcej vody. Hmota zmäkne, stačí ju len dobre premiešať a je pripravená na použitie.

U mňa v kuchyni to v poslednej dobe vyzerá na poriadnu kokosovú mániu. Sám som prekvapený, čo všetko sa dá skombinovať a tak som pripravil 3 nové vychytávky, ktoré myslím, že oslovia aj náročných detských konzumentov. I keď u tým malých expertov, vždy bude najviac závisieť aké vzory majú u rodičov, kamarátov a ako v nich dokážeme budovať uvedomelosť. 🙂 

A to je podľa mňa oveľa ťažsie, ako kúpiť nejaké sladkosti, aby sme ich urobili na chvíľu štastné. 

1. Čokoládovo-kokosový puding 

cokoladovo kokosovy puding

Ponorným mixérom vymixujeme posekané banány s kakaom, kokosovým maslom a medom. Nalejeme do misiek, 1/2 hodiny zachladíme a podávame posypané kúskami mandlí alebo kokosom.

  • 2 zrelé banány
  • 2 PL kvalitného kakaa (20%)
  • 3 PL kokosového masla
  • 1 PL tekutého medu
  • posekané mandle alebo kokosové chipsy na posypanie

Tip: banány môžete vymeniť za zrelé avokádo a kokosové maslo zriediť kokosovým, alebo mandľovým mliekom.

2. Kokosovo-banánové tyčinky

Banány posekáme a vymixujeme. Spolu s ostatnými surovinami ich zmiešame v miske na hustú hmotu. Plech s rozmermi 30×20 cm vystelieme papierom na pečenie. Hmotu rozložíme a bananovo kokosove tycinkyuhladíme na plechu a pečieme v rúre pri 180 st.C cca 15 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na tyčinky. V chladničke vydržia aj týždeň.

Tip: pridajte aj hrsť posekaných orechov, sušené ovocie, či kúsky horkej čokolády!

3. Vylepšená kokosová “čokoláda”

Pripravíme si malú formu na pečenie, ktorú vystelieme papierom na pečenie. (Použil som formu s rozmermi 17×6 cm, pri väčších rozmeroch bude čokoláda tenšia.) Kokosové maslo roztopíme a vylejeme do pripravenej formy. Posypeme orechmi a sušeným ovocím. Necháme stuhnúť v chladničke. Nakrájame na kúsky a vychutnávame. 

DSC_0678

Tip: Na vlastnú zdpovednosť! 🙂 Ale ak to chcete akože gastronimicky vylepšiť a osladiť, tak pridajte pravú vanilku a struhnutú bielu čokoládu. Len potom nezaručim už chudnutie. hehehe

 

Zaujali vás tieto recepty a chcete získať viac inšpirácií pre zlepšovanie životosprávy úplne ZADARMO?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a získajte aktualizácie nových článkov a výhodné ceny na produkty od Powerlogy.

2 Odpovede

  1. Opravdu supr recepty moc děkuji jsem velice spokojena ,líbi se mě všehny recepty na tomto webu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.