Organická káva -3 skutočné dôvody, prečo stojí za to

organická káva

POZOR, tento obsah je starší. Preto odporúčam preklikať sa na aktuálne  súvisiace články, keďže sa každý deň snažím posúvať  s informáciami vpred!

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

Prečo by sme sa mali pri výbere kávy zaoberať tým, ako sa pestuje? Prečo je populárne riadiť sa určitými organickými, či bio-štandardami? Je organická káva len marketingový trik, alebo má skutočný význam pre naše zdravie? Čítajte ďalej a spoznajte hlavné dôvody toho, že rovnako ako pri jedle a pri výbere surovín, tak aj pri káve platí, že produkt zo supermarketu sa nemôže rovnať kvalitnému produktu priamo od farmára.

 Ak patríte medzi skupinu ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie, tak ste si už určite všimli, že pri potravinách sa čoraz viac rieši otázka toho, či pestovanie je organické a akým spôsobom je prvotná surovina spracovávaná do výsledného produktu. Celkové množstvo chemikálií, pesticídov a konzervačných látok, ktoré sa použije počas pestovania a v procese spracovania, výrazne ovplyvňuje celkovú biologickú hodnotu našej stravy. Veď vyskúšajte si nechať v jednej nádobe paradajku zo záhrady a v druhej paradajku kúpenú v supermarkete.

Ľudia však zabúdajú na to, že nielen v potravinách, ale aj v prípade kávy hovoríme o škodlivých chemikáliách. Ak sa už od začiatku pestovania používajú chemické látky, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa dostanú aj cez všetky ochranné vrstvy zrna a koniec koncov skončia v našej šálke kávy.

A práve aj z tohto dôvodu som ako milovník čierneho moku začal podrobnejšie skúmať, prečo ma niektorá káva dokáže skutočne povzbudiť a potešiť a iná káva je len obyčajnou čiernou vodou, z ktorej mi je nepríjemnea kyslo na žalúdku. Dostal som sa tak ku kľúčovým piliérom, na ktorých by mala byť postavená naša výživa.

Poctivá organická prvotná surovina (zo záhradky) = Minimalizácia chémie (tradičná forma pestovania)

organická káva

No čuduj sa svete, pri káve sa objavil ďalší prvok, ktorý ma najprv prekvapil, no svojím spôsobom veľmi logicky zapadol do riešenia problému zdravej kávy. Tento prvok sa nazýva pleseň, ktorá vie byť nepríjemná a už aj v malom množstve vie spôsobiť značné oslabenie organizmu. Bavíme sa tu o nepríjemných mykotoxínoch, ktoré vznikajú pri procese spracovania, prepravy, či uskladnenia. Práve z tohto dôvodu som sa pozrel na kávu viac do hĺbky, aby som dokázal skutočne zaručiť svojim klientom, že káva môže byť nielen chutná, ale aj zdravá, ba dokonca skvelým stimulantom, ktorý môžeme využiť v náš prospech (fyzicky, či aj psychicky).

Poďme však od podstaty, čo je to organická káva?

Káva označená ako organická musí spĺňať niekoľko podmienok:

  • Je pestovaná na farme, ktorá po dobu minimálne 3 rokov nepoužíva pesticídy a iné chemické látky
  • Pestuje sa izolovane od ostatných tradičných druhov
  • Farmár je povinný disponovať plánom na rotáciu zberom tak, aby sa neporušovala kvalita pôdy eróziou a odčerpávaním minerálnych látok. So škodcami si musí poradiť nechemickou cestou
  • Káva s označením „organic“  musí mať rodný list a svoju certifikáciu

Zaujímavosťou je, že pojem organická káva zahŕňa aj ostatné činnosti, ktoré k pestovaniu kávy patria a hrajú veľmi dôležitú úlohu: recyklácia, kompostovanie, udržovanie kvality pôdy, ochrana životného prostredia, či kvalita vody. K názvu sa časato dopĺňa aj označenie „shade grown“, ktoré značí kávu pestovanú v tieni stromov. Takýto druh pestovania kávy je šetrnejší k vegetácii (netreba vylesňovat pôdu) a aj ku zvieratám (predovšetkým spevavým vtákom žijúcim v korunách stromov).

Výsledkom tohto šetrného spôsobu pestovania je nielen chuťovo plná organická káva (plnosť chuti je ako u paradajky zo záhradky), ale aj neporušené životné prostredie a čistá podzemná voda. Navyše, pestovanie kávy organickým spôsobom je menším zdieraním pestovateľov, než produkcia vo veľkom a hranie sa na fair trade. Jediným problémom je oficiálna certifikácia, ktorá so sebou prináša množstvo byrokracie, administratívy a potreby financovania, a to si žiaľ väčšina poctivých farmárov produkujúcich menšie množstvá kávy nemôže dovoliť. Navyše, keď im exportér za organickú kávu nie je ochotný zaplatiť viac, aby to pokrylo ich zvýšené náklady pre splnenie oficiálnej certifikácie.

Prečo teda piť organickú kávu? Má inú chuť, vplýva na naše zdravie?

Musíme uznať, že všetko organické je lepšie nielen pre naše telo, ale aj pre celkovú udržateľnosť životného prostredia. Pozrime sa, kam sme sa prepracovali masovou produkciou a ako sa to odráža na našom zdraví. Jeme viac, cítime sa unavení a postupne nás trápia rôzne alergie, choroby, či metabolické poruchy. Väčšina z nás vypije aspoň jednu šálku kávy denne, nehovoriac o rastúcom príjme tohto prírodného stimulantu v súčasnej dobe (napríklad v kanceláriách), pretože sa snažíme byť čo najproduktívnejší a počast dňa chceme stihnúť čo najviac. Skúsme si spočítať, koľko litrov kávy príjmeme za týždeň, za mesiac a za rok. Priemerný Slovák spotrebuje 2,3 až 2,5 kilá kávy za rok. Pravdou však je, že až 80 % tejto kávy sa pripraví nesprávne, je nízkej kvality alebo dokonca obsahuje plesne a toxíny. Otázka znie teda jasne. Chceme dodávať svojmu telu skutočnú výživu a povzbudenie, alebo ho zaťažovať pieskom (prázdne sacharidy) a ropou (instantná a ostatná nekvalitná káva)?

Čo odráža vyššia cena organickej zdravej kávy?

Za kvalitu sa jednoducho platí. Samozrejme nehovorím, že prehnane, ale ak sa začneme zaoberať celým procesom od pestovania až po prípravu espressa, tak zistíme, že nám tu do procesu vstupuje viacero faktorov. Preto rovnako ako je nemožné dostať denné obedové menu za 3,50 eura v top kvalite, tak je aj nemožné dostať kvalitnú kávu pod 20 eur/kg.

Vďaka súčasným technológiám a zlepšeným formám distribúcie už vieme zabezpečiť organickú kávu z rôznych plantáží priamo do slovenskej pražiarne a redukovať tak náklady sprostredkovateľov. Tým, že organická káva je malý trh uvedomelých ľudí, ktorí majú svoje hodnoty, tak v tom nefigurujú veľkí hráči typu Lavazza, Segafredo a ďalšie talianske giganty, ktorých najväčší záujem je znížiť náklady, investovať do marketingu a ponúknuť cenu, za ktorú nakupujú masy. Otázkou na zamyslenie je, prečo radšej nezaplatiť o 50 centov viac na 1 šálku a nepodporiť tak lokálneho distribútora, ktorý pozná skutočný pôvod svojej kávy a je súčasťou správneho reťazca. Priznajme si, koľko peňazí denne vyhodíme na zbytočnosti, prečo radšej ich neinvestovať múdro do kvality našich potravín, vrátane kávy? Veď v konečnom dôsledku je to investícia do nás samých.

„organická káva“ a čo na jej problematiku hovorí skúsený „kávológ“?

organická káva

Aby ste si náhodou nemysleli, že som si celú múdrosť vycucal z palca (aj keď pravdou je, že štúdiu kávy sa venujem už dlhé roky), tak vám prinášam rozhovor s jedným z najväčších expertov na kávu – s pánom Oldřichom Holišom, za ktorým som sa nedávno vybral do jeho pražiarne v rámci hľadania ďalších odpovedí na moje otázky ohľadne kritérií zdravej kávy. Pán Holiš sa môže pýšiť titulom skutočného kávológa, ktorý získal absolvovaním 11 špecifických vzdelanostných modulov (botanika, spracovanie, praženie, atď) v svetovej inštitúcii Coffee Consulate.   Dobrá správa je, že to čaká aj mňa v rámci našej spolupráce a príprave akadémie kávy. Vyberám najzaujímavejšie odpovede z našej 6 hodinovej diskusie, keď sme vyberali a miešali z organických zŕn novú kávu Coffee Chef a následne sme aj pražili prvé vzorky.

Pán Holiš, ako by ste definovali tú najlepšiu kvalitu zdravej kávy?
V poslednom čase je tu veľa nových pražiarov a veľa nových trendov, ktoré hovoria o kvalite kávy. V podstate kvalitná káva by mala byť organická, certifikovaná, mala by prejsť určitými testami. Ak pražiar pracuje s kávou, ktorá má aj certifikát, stále ju však môže pokaziť pražením, tým pádom ku konečnému zákazníkovi nepríde káva s takou kvalitou, akou by mala. Naopak, dobrý pražiar upraží kávu tak, aby v nej prebehli a vznikali tie správne procesy, a tak sa k zákazníkovi dostane najzdravšia káva s tou najlepšou kvalitou – certifikovaná a správne upražená. Ak už samotný človek dostane takúto kávu, tak ešte je dôležité, aký má kávovar, akú prípravu volí a podobne, takže je tam veľa odchýliek, na ktoré treba dbať. Nie je to len o tom, aby si človek kúpil kvalitnú kávu, ale potrebuje aj odborný výklad predajcu.

Je pravda, že pri niektorých typoch spracovania kávy je väčšie riziko vzniku plesní, ktoré spracovanie je to najvhodnejšie?

Môj názor je taký, že ak pri spracovaní kávy majú vzniknúť nejaké plesne, tak to je už v tom zárodku, v samotnej čerešni. Ak je raz zrno zdravé, tak tá pleseň by tam nemala byť. Ak však zrno prechádza mokrým spracovaním, môže dostať pleseň z veľkej vlhkosti, napríklad aj zlým skladovaním, nevhodným sušením alebo ak je v dlhšom kontakte s vodou. Pri naturálnej suchej metóde si pleseň zoberie skôr zo zárodku čerešne, pretože pri tomto spracovaní majú presné procesy a postupy, ako zrná prehrabávať pri sušení a podobne.

Ja radím svojim klientom, najmä tým, čo sedia v kanceláriách a pijú 3-4 šálky kávy denne, aby 1. prestali piť instatnú kávu, 2. aby sa skôr sústredili na malé energické espressa, než na veľké lúhované kávy, 3. aby sa nechali poučiť o káve, teda nech vidia dôležitosť toho, akú má káva kvalitu, aký je jej pôvod a ako je pripravovaná. Ako vidíte Vy tieto „problémy“, teda naše kávové zvyky  v súčasnom prostredí?

Instantný nápoj, alebo instantná káva ako to dnes volajú, je veľký návykový trend. Nahradila nekvalitné zrno v našich reťazcoch, keď sa štandardné kávy vyrábali z „odpadu“ z celého sveta a to len kvôli cene. Ľuďom to prestalo chutiť a preto siahli po instantnej káve. A vyhovuje im aj rýchla príprava. Môj názor je, že ľudia by mali ochutnať čerstvo upraženú a správne pripravenú kávu, aby opäť pocítili pravú chuť kávy. Ak to raz urobia, budú veľmi prekvapení ako chutí naozajstná káva. Prirovnal by som to napríklad k jedlu. Ak si v nedeľu pripravíte na obed slepačí vývar alebo zalejete si instantnú polievku, čo je podľa vás lepšie, čo má ozajstnú chuť? A čo je pre vás zdravšou variantou?

Ako vnímate predajcov/distribútorov kávy a dôležitosť ich vzťahu ku káve?

Predajca by mal podať presný výklad danej kávy, akým spôsobom je káva pražená, akú prípravu si vyžaduje, na aký kávovar je vhodná, či je to na espresso do domácností alebo do kaviarní, či je to na alternatívnu prípravu kávy. Predajca by jednoducho mal predávať to, čomu rozumie, teda odkiaľ tá káva pochádza, akými kontrolami prešla, kde a kedy bola pražená a podobne. Bohužiaľ, vôbec nie je pravidlo, že stretnete takéhoto predajcu. Často sa radšej skrývame za talianske, alebo zahraničné značky a myslíme si, že je tým automaticky zabezpečená aj tá najlepšia kvalita.

Ako by sme teda vybrali top kávu  nielen pre chuť, ale aj pre vaše zdravie?

Zjednodušene a pre bežného človeka, ktorý nevidí do detailov, by som odporúčal sústrediť sa na týchto 5 bodov:          .

  • Prémiová kvalita zŕn („high grade coffee“) z plantáží s organickým certifikátom pestovania
  • Poctivé pestovanie bez použitia pesticídov, herbicídov a chemikálií („organic“)
  • Metóda spracovania s maximálnou minimalizáciou vzniku nebezpečných mykotoxínov (plesní a ďalších defektov)
  • Stredná škála praženia, pri ktorej sa zrná neprepaľujú a neprodukujú sa karcinogény (tak ako pri mäse)
  • Správna príprava espressa, alebo alternatívnych foriem pre adekvátny obsah organicky viazaného kofeínu a olejov, v ktorých sú zastúpené antioxidanty

A aké sú tie 3 základné dôvody pitia organickej kávy?

V závere mi neostáva nič iné, len vás vyzvať na kritické zamyslenie sa aj nad tým, čo pijete a na ďalšie vlastné štúdium, aby sme už s istotou vedeli robiť správne rozhodnutia pri výbere potravín a nápojov. Iste mi dáte za pravdu, že práve to čo pijeme a jeme má veľký význam pre naše zdravie. Aj ja ešte stále odhaľujem krásy sveta kávy, no dnes už však viem povedať, že máme pred sebou úžasný nápoj, ktorý vie veľmi pozitívne vplývať na náš výkon a aj na naše celkové zdravie. Poďme si teda predstaviť tie 3 slávne dôvody, prečo zvoliť organickú kávu. Zamyslime sa nad našimi hodnotami a porozmýšľajme, či nám to dáva zmysel. Organická káva:

  1. v prvom rade vplýva pozitívne na naše zdravie a výkon organizmu
  2. je šetrná k životnému prostrediu a podporuje poctivosť farmárov (aj keď nie v našej krajine)
  3. podporuje malých a poctivých pražiarov, predajcov a distribútorov u nás na Slovensku (čiže, hodnota ostáva v našej krajine a neuteká zbytočne do Talianska k veľkým značkám, ktorých skôr zaujímajú čo najnižšie náklady)

Verím, že Vás môj článok zaujal, teším sa na vaše otázky. V spolupráci so slovenskou pražiarňou vyberám a mixujem kávové zmesi zo 100% organických zŕn, ktoré nechávam u nich aj čerstvo pražiť. Už čoskoro tak budete môcť ochutnať čerstvo praženú Coffee Chef organická káva, podľa môjho vlastného výberu, ktorá spĺňa tie najprísnejšie kritéria kvality. Pripravujem pre Vás a mojich firemných klientov portfólio, kde si každý určite nájde svojho favorita.

organická káva

Moja ponuka POWER COFFEE,  čerstvo praženej a bezchybnej kávy:

  1. Arabica Blend – (zmes 3 organických a 3 pasívne organických arabík z rôznych kútov sveta)
  2. Organic Espresso – (zmes organických prémiových arabík z Peru, Etiópie a organickej robusty z Indie)
  3. 100% Organic Specialty  –peciálna a výnimočná plantážna káva vybraná podľa sezóny)

organická káva

Ak máte záujem o prvé balíčky podľa vášho výberu za uvádzacie ceny, neváhajte ma kontaktovať na dusan@dusanplichta.com. Miesto odberu v Bratislave: Ave Cafe, Štefánikova 14, Bratislava, alebo Oaza Family Gym Cafe, Kustrova 5, Košice

 

9 Odpovedí

    1. Lua nebude, lebo by nam spadlo jedno dolezite kriterioum kvality, cerstvosti a potencialu. Pomletie na kvalitnom rucnom mlynceku trva presne 1 minutu a dokonca sa daju spalit aj kalorie :-). Myslim, ze to stoji za to

  1. Nazdar,
    Taka otazka t.j. Power coffee je viac vhodne na espresso alebo lepsia priprava je pomocou French pressu ? resp. bavil som sa s jednym praziarom a ten robi dva druhy prazenia t.j. do presso stroja alebo na pouzitie do French pressu resp. Air pressu.

    1. Michal spravne sa pytas….Ak si uz advanced drinked of coffee tak zacinas rozlisovat medzi kavou vhodnou na espresso a kavou vhodnejsou na alternativu …TAkto mame v portfoliu POWER COFFEE v sucasnosti Equador ako plantaznu kavu, ktora je vzdy prazena jemnejsie tak aby ti na French press a inych Alternativach dala viac chuti, peknej acidity a tak …Aj tak ale vzdy najviac zalezi od mletia …
      POztri tu mas info :
      http://www.powercoffee.sk/power-manualy/10-chyb-pri-priprave-power-coffee

      http://shop.powercoffee.sk/pages/power-kavoveda

  2. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať aký je rozdiel medzi organickou a pasívne organickou arabikou? Lebo mne ako laikovi to nič nehovorí. Ale inak je Vaša káva super. Už vyše dvoch mesiacov si ju užívam. Ďakujem 🙂

    1. PAsivne organicka je taka, ktoru pestuju farmari, ktori su taki chudobni, ze ani nemaju na to aby boli schopni zaplatit certifikaciu. Preto tato kava nema oficialny stempel.
      Napriklad Guatemala, Honduras, Salvador, krajiny strednej ameriky, kde kavu pestuju v malom mnozstvevo vysokych nadmorskych vyskach.

        1. Kludne ochutnajte tu kavu, ale podla mna osobne to nieje nic moc a je to komoditna Bio kava….Necham ale na vasej chuti a hlavne energii ktoru vam doda

          1. a preco to nie je nic moc? chutnali ste? a ak by neslo o chut, ale o ten povod a bio .. teda, ze clovek nepije nejaku kavu z prepalenych zrn a pod

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.