4 praktické recepty s Natural Collagen proteínom

power natural colagen

Chcete jednoducho zakomponovať výživný kolagén proteín pre každý deň, no nechutia vám klasické proteínové shaky? Alebo len radi hľadáte nové recepty a možno aj netradičné kombinácie pre zdravé nakopnutie? A čo regenerácia? Vedeli ste, že taký správny smoothie vám môže veľmi dobre prispieť k jej rýchlejšej aktivácii? Vyberám moje najobľúbenejšie 4 recepty pre praktické použitie proteínu. A nie len na sladko…

Tento blog vzniká v náväznosti na vaše časté otázky, že koľko kolagén proteínu odporúčam a ako si ho máte najlepšie pripraviť. Opäť raz len zdôrazním, že by som sa neorientoval na to, že čo je najlepšie, alebo najhoršie, ale skôr na to, čo vám vyhovuje a naozaj chutí…

Často sa totiž len pousmejem ako vidím niektorých ľudí tlačiť ryžové a rôzne fit chlebíčky, či akože zdravé cereálie, ktoré im v konečnom dôsledku nechutia. 

Čo sa týka množstva, tak si to kľudne môžeme zjednodušiť na dávku 1 polievkovej lyžice (15-20g), ktorá je ideálna pre primerane aktívne ženy a aj mužov. Kto maká v posilke, chce budovať svaly atď., tak potrebuje viac a možno aj iné formy proteínu. Kolagén proteín je potrebné chápať ako každodennú výživu šliach, väzív, pokožky, vlasov, ale hlavne buniek, či fascie.

Viac detailov nájdete v tomto článku: Ako si efektívne vybrať kvalitný proteín na každy deň? 

1. Smoothies a shaky

Smoothies a shaky sú najčastejšou formou ako si ľudia zvyknú pripravovať svoj proteín. Najjednoduchší základ je zmiešať proteín s vodou, čo nie je vôbec zlé… Len to extra nechutí. A tak si ja vymýšľam radšej lahodné kombinácie, z ktorých mám väčší zážitok. Takýto smoothie odporúčam tak aspoň hodinu pred športom, alebo cvičením. Samozrejme v závislosti od vašich cieľov, kde k sebe musíte byť úprimní. Keď totiž máte nadváhu a narušenú inzulínovú citlivosť, tak sladké (áno aj ovocie) musí ísť bokom. Verím však, že väčšina fanúšikov blogu je celkom aktívna a tak si kľudne môže dopriať vyvážený mandľový smoothie. 

Ingrediencie:

Postup:

Všetko spolu vymixujeme a podávame. MCT nie je povinný, ale ak chcete energetickú „bullred“ rýchlu energiu pred športom, tak sa vám celkom pridá.

2. CHIA puding

Chia pudingy sú podľa mňa pecka a to najmä pre deti. Pamätám si totiž, ako som ako dieťa zbožňoval pudingy a ako som tak v nevedomosti dlávil celkom dobré dávky modifikovaného šrobu a cukru. Chvalabohu, dnes už máme viac info a stačí naozaj málo a puding sa dá spraviť aj inak. Chutne a výživne a kľudne aj ďeťom môžete pridať proteín, ktorý puding výborne zahustí. Navyše im dodá aj stabilnú energiu a eliminuje klasické detské vlčie hlady spôsobené konzumáciou sladkého a výkyvmi cukru v krvi. 

chia pudingIngrediencie pre 2 osoby:

  • kokosové mlieko alebo obľúbené mlieko – 2 šálky
  • chia semiačka – polovica šálky
  • vanilka na dochutenie
  • kolagén – 2 polievkové lyžice
  • med alebo sladidlo podľa obľúbenosti a potreby
  • grécky jogurt
  • bobuľovité ovocie podľa dostupnosti

Postup:

  1. Kokosové mlieko, power kolagén a chia semiačka vymiešame a necháme na hodinu alebo na noc postáť.
  2. Dozdobíme gréckym jogurtom a ovocím.

3. Polievky

Ak mám odporučiť jedno zdravé jedlo pre všetkých, tak sú to asi kvalitné polievky. Navyše vám veľmi dobré poslúžia, ak chcete zlepšiť výživu detí a dostať do nich viacej zeleniny. Odporúčam mixované polievky, s ktorými väčšinou nemajú problém. Ako ma však poznáte, tak mám rád inovácie v kuchyni a tak som pre vás vybral novinku v podobe indickej  uhorkovej polievky. 

polievka s kolagenomIngrediencie:

Postup:

  1. Cibuľu a uhorky nasekáme na hrubo.
  2. Rozpustíme maslo vo veľkej panvici, osmažíme cibuľu na miernom ohni po dobu zmäknutia.
  3. Pridáme uhorky a znížime teplotu. Varíme 5 min.
  4. Pridáme vývar, smotanu, kolagén a privedieme polievku do varu. Dochutiť to môžeme ešte morskou soľou a čiernym korením.
  5. Pažítku a petržlenovú vňať pridávame spolu s vytlačeným citronom a varíme ďalších 5 minút.
  6. Všetko mixujeme do požadovanej hladkej konzistencie.
  7. Polievka po vychladnutí sa môže podávať s cícerom, alebo kúskom dobrého kváskového chleba.

Viac praktických tipov pre výživu detí nájdete v tomto článku: Čo pripraviť deťom na desiatu, alebo olovrant? 

4.Ranná POWER COFFEE s extra proteínom

Osobne som našiel svoj ideálny pracovný rituál v skorom vstávaní (5:30-6:00) a ľahkých raňajkách pre mozog v podobe kávy s maslom a MCT olejom. Avšak, ak mám večer alebo deň predtým vyššiu športovú záťaž alebo sa mi žiada niečo viac zjesť, tak práve doplnenie kolagén proteínu je skvelým riešením. Navyše to špeciálne dobre funguje pre ženy, ktoré sú menej schopné čiastočne hladovať a veľmi im pomôže aplikovať pravidlo 15- 20g proteínu 30 minút po vstaní.power special

Ingrediencie:

Bonus:

Postup:

Všetko poriadne vymixovať tyčovým alebo stolným mixérom!

Verím, že ste si našli svoj obľubený recept a ak máte nejaké detailné otázky ohľadom aplikácie proteínu do výživy a rôznych receptov, tak neváhajte napísať do komentov. Ako sa hovorí, nemému ani vlastná mať nerozumie a tak aj keď sa vám môže zdať byť vaša otázka základnou, tak je lepšie sa vždy pýtať ako sa hanbiť a potom sa uberať o nové poznatky. Kto sa viac a lepšie pýta, viac toho zistí a vytvorí si lepší úsudok. 

Pre pravidelné a praktické tipy do vašej e-mail schránky sa prihláste tu:

Odber newslettera. Zadarmo 🙂

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.