3 dôvody prečo ženy, ktoré fungujú na obmedzeniach, zlyhajú!

Untitled design (1)

Zmena je réalne pre nás všetkých! Problém však stále ostáva v tom, ako rýchlo ju dokážeme realizovať. A ešte taký detail, že ako dlho nám to vydrží. Inšpirujte sa príbehom mojej kamošky Moniky, ktorá sa z „OBYČAJNEJ“ mladej ženy s kilami navyše prepracovala k lektorke a osobnej trénerke, ktorú v súčasnoti sponzoruje už aj REEBOK. Zákazy a obmedzenia podľa nej spravia viac zla než úžitku. V čom je teda ukryté Monikine tajomstvo prekonávania svojich obmedzení? Ako sa jej podarilo získať kontrolu nad svojím telom a sebavedomie, vďaka ktorému realizuje svoj potenciál? 

Príbeh normálnej pracujúcej slovenskej žienky

Monika opäť raz vystúpila zo svojej zóny konfortu a zdieľa s nami detaily svojho života. Vážim si, lebo to vôbec nie je bežné… Bežne sa v médiách človek nedočíta kompletnú realitu toho, čo všetko stojí  za životnou zmenou. Potom rýchlo zlyhávame, keď nerazíme na skutočné prekážky životnej reality. Pozrime sa čím všetkým prešla Monika a uvedomme si 3 hlavné dôvody zlyhania pri zmene životného štýlu. Viac už otázky na Moniku…

bam

Monika vitaj, ako vidíš svoju verziu z pred 2 rokov a teraz. V čom okrem výzoru cítiš rozdiel?

Bola som bežná baba, ktorá nebola spokojná ani so svojim telom a životom. Prečo, keď som mala zdravú rodinu, prácu, priateľov, aj strechu nad hlavou? Pretože z mojej nespokojnosti s mojim telom plynula aj nespokojnosť so sebou samou, nízke sebavedomie, mierne depresie, nešťastie z toho, že o mňa muži nemajú záujem.

Ako moje telo vyzeralo navonok, dokonale odzrkadľovalo, čo sa odohrávalo v mojej hlave. Časom, ako som začala chudnúť sa mi ubúdajúcimi kilami menil pohľad aj na samú seba. Znie to naozaj hlúpo, ale fakt je taký, že čím viac boli moje odhodlanie, sila a celkové výsledky lepšie, tým viac som si verila aj v reálnom živote mimo fitka.

Kedy u teba nastal ten AHA moment a NAOZAJSKY si sa rozhodla pre zmenu?

V skutku ten AHA moment nastal niekoľkokrát odkedy som pribrala. Sama som videla, že to nie je dobré, mama mi to vravela, že to nie je, ScreenHunter_413 Jan. 22 20.58priatelia mi to vraveli. Pamätám sa ako sme sa raz na Silvestra po polnoci pustili s priateľmi do chlebíčkov, po slušnej konzumácii alkoholu a po ôsmom chlebíčku mi kamarát povedal, že už by aj stačilo. Srdce mi skoro rozdrapilo v tej chvíli.

Samozrejme som sa v tej chvíli zaťala, že už konečne naozaj schudnem. Vždy to vydržalo však tak týždeň maximálne, pretože som šla na to zle, telo to nezvládlo a hormóny prinútili hlave dať pokyn telu: „Jedz a všetko do radu!“Takže AHA momentov bolo neúrekom.

Chcete však vedieť, čo ma zrazu prinútilo do toho fakt ísť? Bola som bez chlapa a chcela som ho. A teraz zrejme prídem s historkou, ktorá je známa každej žene. Bola som v online kontakte s jedným chlapcom, rozumeli sme si, bolo o čom si písať a zrazu si odo mňa vyžiadal fotku mojej postavy. Lenže ja som sa nijako nevedela odfotiť tak, aby nebolo vidieť ten tuk, ktorý mi všade prevísal. Nakoniec som mu fotku poslala a on len skonštatoval, že som tlstá a už mi viac neodpísal.

Na druhom mieste je situácia, keď som si v H&M kúpila blúzku v oddelení pre tehotné. Slobodná, 24 ročná baba. Samozrejme mi nebolo ani to jedno, keď som vyšla po piatich schodoch a zadýchaná som bola ešte hodinu. Ale to sú vždy tie posledné veci, ktoré nás trápia ako ženy, všakže…

 

Ktoré 3 piliere, by si definovala ako základ tvojho úspechu?

Osobný tréner, odhodlanie, správna strava. Tie prvé dve sú úzko prepojené a závislé na sebe. Viem, že keby mi vtedy osobný tréner nenavrhol spoluprácu a ja by som nebola ochotná mu zaplatiť za to peniaze, odhodlanie by ma rýchlo opustilo. Ja som totiž prvé týždne len blúdila po fitku, nevedela som ako mám cvičiť a čo jesť. To automaticky znamená, že by neprišli výsledky alebo sa premena rýchlo pozastavila, čo by bolo demotivujúce a viedlo by to len k ústupu z tohto frontu. 

Na druhej strane, ak by som bola nedostatočne odhodlaná, ani osobný tréner by ma nedokázal motivovať k výkonom. Tréner je pri vás hodinu denne, možno 3-4x týždenne, ale čo ten zvyšok času? Tú stravu, poctivý režim a vlastne zmenu celkového životného štýlu zvládnete len, keď budete mať dostatočné odhodlanie a to sa nedá dávkovať ako vitamín C v tabletkách.

Naopak, ktoré 3 oblasti identifikuješ ako najväčšiu sabotáž pre ktorú ženy zlyhávajú?

Výhovorky! Bodka!

Nie sú žiadne iné oblasti. Ja som tiež nejaké mala na začiatku. Boli to: nedostatok peňazí, nedostatok času a tieto veru 12540913_1742132982687804_8492571887551662165_nnajčastejšie využívajú všetky ženy. Ja keď som nemala peniaze, poškriabala som svoje posledné centovky, aby som si mohla zaplatiť prvomesačné členstvo vo fitku. Trénera som si platila na splátky, spätne. Ak je to človek, ktorý to nerobí vyslovene pre zárobok, ale aj pre radosť a túžbu pomáhať, pristúpi na to. Aj u mňa môžu baby platiť programy na splátky. Nedostatok času je tiež dobrá výhovorka.

Počas premeny som sa dostala do situácie, kedy som pracovala na recepcii 12 hodinové nočné a už sa počas dňa zaúčala v práci, kam som mala nastúpiť a to plnú pracovnú dobu 8 hodín. Medzi dvoma prácami som mala voľno 4 hodiny. Z toho 40minút som precestovala do fitka, hodinu som cvičila a potom fičala na nákup potravín a na nočnú do druhej práce. Lebo som chcela!

Potom sú to výhovorky, kedy sa ženy odvolávajú na materstvo. Mám za sebou spoluprácu s nejednou mamičkou a dieťa si vedia na chvíľu zveriť niekomu inému. Ak nie manželovi, babke, kamarátke, susede, tak sú gymy, kde si môžu zobrať aj dieťa alebo do detského kútiku v nákupnom centre. Sebecké? Nie, len si tie ženy dokážu uvedomiť to, že si musia nájsť čas aj pre seba. Je už len na nich, či ten voľný čas budú tráviť pred telkou alebo na tréningu, kde urobia niečo pre svoje telo a zdravie.

Zdravá mamička a funkčná mamička plná energie = lepšia mamička!

Je pravda, že mnoho žien nevie, alebo ani nechce uveriť, že by mohli byť štíhle, vitálne a energické?

Pravdaže sú také ženy a myslím, že jediný problém v ich hlave je sebaľútosť a lenivosť. Znie to kruto, ale viem to z vlastnej skúsenosti, aj samej so sebou, aj s babami, ktoré mám vo svojom okolí. Treba byť trošku sebakritická a jednoducho si to priznať. V každom tele sa nachádzajú dve ženy, ktoré proti sebe bojujú. Jedna chce byť štíhla, pekná, vitálna a energická a druhá je lenivá, ľutuje sa, vyhovára sa a stagnuje. Pointa je len, aby tá prvá vyhrala nad tou druhou. Vyhrala Sama nad Sebou!

Ako hodnotíš vplyv prostredia? Ty si vraj bojovala s rodinou i neprajníkmi… nejaké tipy ako ustáť tlaky?

Ó, áno. Rodina, aj priatelia vždy budú chcieť, aby ste boli štíhlejší, krajší, zdravší… Akonáhle však začínate do toho investovať peniaze, čas, energiu a stáva sa to vašou vášňou, začnete im pripomínať, čo nezvládajú sami. Ukazujete silu, ktorú oni v sebe nikdy nenašli a automaticky podpora (samozrejme nie všetkých) začne upadať a meniť sa na nepochopenie, či dokonca závisť. Toto sa netýka samozrejme len chudnutia, ale akéhokoľvek odvážneho kroku vo vašom živote. „Koľko si pýta ten tréner? Nie je  to veľa?“, „Nepreháňaš to už?“, „Si si istá, že na to máš?“, „Čo keď ti to nepôjde?“ a podobné otázky vás budú podkopávať všade. Lenže je to váš život, nepočúvajte nikoho, kto vás brzdí, nikdy!

Bez názvu 1 kopie

Životospráva, ako vieme je komplexná téma. Je pravda, že najväčší problém majú tvoje zverenkyne s pečivom a koláčmi?

Paradoxne nie. Najväčší problém majú s nedostatočným dodržiavaním pitného režimu a bohužiaľ, pitím alkoholu. Asi 90% z tých desiatok žien, ktoré som kedy coachovala pije menej ako 1,5l vody denne, dokonca som mala aj extrémy ako 2dcl vody denne. Alkohol  v rámci sociálneho života je pre mnohé ťažké vzdať sa ho. Žiaľ, dnes v dnešnej spoločnosti ste za čudáka, ak si nepripijete na oslave, plese, večernom posedení.  Aj ja som sa stretávala s divnými pohľadmi, keď som začala so svojom premenou. Ľudia tomu jednoducho nerozumejú, prečo nechcete ani len jeden pohárik, veď „jeden vám predsa neublíži“…

Čo odporúčam ja? Na príjem tekutín, už dnes existujú aplikácie, ktorá vám to pripomínajú, napríklad.  Priateľom jednoducho na party povedzte, že beriete lieky a nemôžete piť. Rázom vám hneď všetci dajú pokoj. Vybavené. Jedine, že by ste vy sami chceli piť, samozrejme. To je už práve otázka, čo je priorita vo vašom živote.

Emočné jedenie je vraj u žien 2 krát silnejšie ako u mužov. Aké sú tvoje skúsenosti? Nemáš niekedy potrebu zahojiť sa čokoládou, zmrzlinou, či nejakým sladkým drinkom?

Pravdaže áno, som tiež len človek. Ale svojim životným štýlom a stravou akú prijímam viem ovplyvniť mieru a častosť týchto stavov. Tu totiž nejde o pevnú vôľu, ale o chemické procesy, ktoré v našom tele vznikajú a ktoré nás nútia jesť hlúposti, napríklad v stresových situáciách. Toto všetko sa dá ovplyvniť správnou stravou počas bežných dní. Ak už skutočne mám stav, že potrebujem niečo sladké, snažím sa vyhľadávať  zdravšie verzie sladkostí a snackov.

Životospráva vraj tvorí  až 80 % úspechu a cvičenie len 20%. Napriek tomu sa ukazuje, že je kritické zvoliť to správne a nepobehovať len tak po parku. Aké cvičenie je podľa teba pre ženy najefektívnejšie?

Najefektívnejšie je cvičenie silové. Ak žena nemá možnosť cvičiť vo fitness centre s pomôckami, môže pracovať s váhou vlastného tela. V oboch prípadoch však treba vedieť správnu techniku. Rada používam pri tréningoch klasické činky a závažia, kettlebelly a medicinbaly. Mám osvedčené aj intervalové kondičné tréningy, ktoré sú veľmi rýchle a efektívne. Vždy však záleží od toho aký je individuálny cieľ danej osoby. Či chce schudnúť alebo len telo vytvarovať.

Ak by si mala čarovný prútik a mohla hneď zmeniť nastavenie mysle tvojich zvereniek, tak ktoré 3 presvedčenia by si adresovala?

V prvom rade sa snažím pracovať na nastavení mysle. Ak nemá jasno v priorite – nadobudnutie krajšieho a zdravšieho tela, tak je sťažená aj práca s prestavením stravy a ochotou cvičiť.   Ďalej by som šmahnutím svojho čarovného prútika vymazala obavy z tukov. Tuky boli vždy démonizované a je veľmi ťažké zverencom vysvetliť, že tuk nie je ako tuk a  zdravé tuky veru treba konzumovať. Ja sama mám vysoko tukovú stravu. Rada trénujem svoj tukový metabolizmus napríklad aj tvojou kávou s maslom a MCT.  

Neposlednom rade, svojim čarovným prútikom by som zotrela zo sveta všetky fixné jedálničky, ktoré vôbec nie sú individualizované. Tvrdia, že treba jesť pravidelne vo vopred stanovených časoch, aspoň 5x denne. Toto je tiež veľký omyl, ktorého sa ale ženy rady držia.

Aké sú tvoje top 3 rýchle a zdravé jedlá?

Milujem steaky pripravené na ghee masle s rýchlou dusenou zeleninkou, či brokolicovým pyré. DSC_0327

Zdravé bryndzové „halušky“. Halušky však nahrádzam varenými karfiolovými ružičkami, ktoré posypem bryndzou, osmaženou domácou slaninkou a kúskom masla.  Veľmi rada mám aj kúsky kuracích pŕs na masle, k tomu pečený batat, so zeleninovým šalátom a dipom z gréckeho jogurtu, bryndze, cesnaku a čierneho korenia.

Obed ? Veľmi mi chutí mozzarella obalená scharzwaldskou šunkou, ktorá je takto zapečená v rúre. K nej si väčšinou pripravujem ako prílohu špargľu na ghee masle. Mám rada aj lososa, ku ktorému si zvyknem pripravovať syrovú omáčku a grilovanú cuketu ako prílohu.

Zo všetkých doterajších skúseností, znalostí a poznania… Aké 3 činnosti alebo návyky by si odporučila pre zdravie, energiu a vitalitu ?

Je to samozrejme veľmi individuálna vec. Čo sa objemov a kombinácií týka, ale určite odporúčam v strave orientovať sa na zdravé tuky v kažom jedle. Tak je potom oveľa ľahšie eliminovať nepotrebné sacharidy a škroby, tak ako to máš rozpísané aj v tvojom šikovnom prehľade pre efektívny nákup.  Ďalej mám aj u seba, aj u klientiek osvedčené to, že by sa malo na ranný tréning chodiť nalačno. Tiež to samozrejme závisí od metabolickej trénovanosti človeka. Je to veľmi individuálne a závislé od toho, nakoľko silná je miera závislosti jedinca na sacharidoch.

A určite by som dbala na regeneráciu. Je neuveriteľné, čo všetko dokáže telo a mozog, ak dostáva správnu výživu a je dostatočne zregenerované. Pokiaľ regenerácia chýba, ovplyvňuje to nielen náš mentálny a fyzický výkon počas nasledujúceho dňa, ale aj naše chute na hlúposti.

Bez názvu
Power  pracovný deň Moniky

Ako vidíte, tak napriek tomu, že som nekonzumovala žiadne iné jedlo pred tréningom ako kávičku s tukmi, mám dobré silové, aj kondičné výkony. Nie som otrokom jedla a to je tá sloboda, ktorú ja potrebujem a bežný človek tiež. Ja nechcem byť otrokom rátania kalórií, váženia si každého jedla a vyhadzovať, čo má o gram viac bielkovín, či sacharidov.

Chcete sa poradiť, alebo trénovať s Monikou? 

Myslím, že fakt dobré rady a inšpirácie za ktoré Monika veľká vďaka. Ak sa chcete vyskúšať nové DYNAMAX tréningy s Monikou, alebo zažiť jej víkendový seminár, tak všetko info nájdete tu: http://samanadsebou.sk/

Zoznam ingrediencií a potravín, ktoré spoločne s Monikou nakupujeme do našej chladničky si môžete stiahnuť tu:

Powerlogy-efektívny nákup

 

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete odo mňa dostávať pravidelné tipy na recepty a zlepšovanie životného štýlu?

Prihláste sa klikom na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

3 Odpovede

  1. Mňa tiež veľmi zaujal fakt, že Monika neraňajkuje. Mne osobne raňajkovanie vôbec v chudnutí nepomohlo, práve naopak som pribrala…..no je teda v poriadku, ak človek príjme prvé jedlo až okolo obeda? 🙂

    1. Ahoj Sandra, ano je to v poriadku. To, ze MUSIS ranajkovat je prezitok. Skus si nastudovat nieco o IF – intermittent fasting 🙂

  2. Velmi zaujimavy a inspirujuci rozhovor.
    Ale predsa mi neda nespomenut jeden fakt: nejest rano pred treningom je nebezpecne z hladiska biochemickych pochodov v tele – v noci telo spali krvny cukor a jeho nedostatok rano moze vyvolat hypoglykemiu, co je nebezpecny stav nielen pre diabetikov, ale aj pre beznych ludi – moze sposobit nevolnost, zavrate a kolaps. Nehovoriac o tom ze bez jedla dat dva treningy doobeda je killer 😀
    Inac velmi motivacny clanok, palec hore 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.