3 dôvody, prečo som sa opäť vrátil na Filipíny

timoy-headline

Cestovanie je o zážitkoch. Keď sa pošťastí, tak aj o životných a jednoducho o pocitoch, pri ktorých ste na 100% tu a teraz. Nič vám nechýba a zažívate slávne štádium „flow“. Aj vedecká literatúra uznáva tento stav ako základ nášho šťastia, či naplnenia. Preto raz ročne organizujem dobrodružný zájazd za jedlom a surfingom na Filipíny.  Napriek môjmu vracaniu sa na to isté miesto mi to opätovne stojí za všetky drobné…. 

Ľudia sa ma pýtajú, prečo sa obťažujem s organizáciou celej skupiny, keď môžem cestovať sám…?

Netrápim sa. Keď raz máte podnikateľského ducha a napĺňa vás sebarealizácia, tak sa vám aj pre niekoho možno nepredstaviteľný diskomfort stáva výzvou a motiváciou. Takto som si pred dvoma rokmi zmyslel, že by bolo super sprostredkovať ľuďom reálne cestovanie ako ho vidím ja.

Mnoho ľudí sa ma totiž pýtalo ako som v takom mladom veku toho toľko zažil, videl, ochutnal atď… Ono je to asi tým cestovaním a mojim záujmom o poznanie.

Pritom som cestoval veľa sám, či s manželkou… Avšak zistil som, že tak ako keď máte partnera a zážitok sa znásobuje minimálne krát 2, tak pri partii rovnako naladených ľudí viete zážitok poriadne znásobiť. Nehovoriac o spoločných večerách, či dovolenkových párty… 🙂 Veď to poznáte…

Tí, čo cestujete za poznaním, tak dáte za pravdu, že je super ak si človek robí zápisky, denník, alebo v súčasnej dobe blog. Zážitky sa uchovávajú lepšie v pamäti a viete sa k nim vrátiť a podeliť sa…

Dnes vám píšem moje top 3 zážitky, ktoré verím, že vás inšpirujú a motivujú pre cestovanie a poznanie.

Tak ako aj mňa motivoval svojho času blog Tima Ferrissa, či slávna cestovateľská kniha Ralpha Potta – Vagabonding, ktoré naozaj odporúčam.

3 zážitky, ktoré vo mne ostanú navždy!

Už som spomenul, zážitkov je veľa a ťažko vybrať najlepší, neopakovateľný. Navyše, každý zážitok vždy záleží len a len od vášho prístupu a niekedy nemusíte ísť až na Filipíny, aby ste zažili ten úžasný pocit slobody (zažívam ho napríklad pri plávaní v jazere, horskom biku a podobne). 

Preto vyberám 3 zážitky, ktoré môžu byť inšpiráciou pre každého, či už ste typ na divočinu prírody, šport, alebo máte radi špeci atmosféru svetových metropol. 

1. zážitok: „Just eating and walking in Singapore“

Singapur je pre mňa úžasné mesto a istým spôsobom nádej, že ako by mohli vyzerať viaceré mestá budúcnosti (kiežby aj Bratislava 🙂 ). Perfektná infraštruktúra, dane na autá v meste, moderná architektúra, veľa parkov, zeleň, poriadok, vychovaní ľudia, multikultúrna otvorenosť, princípy meritokracie, silná ekonomika a hlavne neskutočne dobré jedlo.

Čo viac by sme potrebovali? Oki, lacnejšie bývanie, ale keď máte možnosť nájsť adekvátnu prácu, tak sa to dá zvládnuť v pohode.

Potom sa len 3 dni prechádzate v údive a vychutnávate úžasný street food, kde nájdete rôzne pochúťky čínskej, indickej, malajskej, moslimskej, kórejskej, či vietnamskej kuchyne. Pravidelne sa prepálite od jazyka, cez žalúdok až k zadku. Efektívne hasíte kokosovým mliekom, neefektívne kultovým tiger pivom.

Neustále sa zamýšľate ako to tak všetko môže fungovať napriek tomu, že v meste žijú 3 odlišné kultúry so svojimi náboženstvami (India, Čína, Malajzia – Hinduizmus, Taoizmus/Budhizmus, Islam).

2. zážitok: „Surfing Cloud Nine and feeling surfing freedom“

Kto nesurfoval – asi nepochopí!  Tak ako ten, kto nedáva na lyžiach freeride alebo sa na bicykli vozí len po ceste :). Napriek tomu, ak sa odvážite a hecnete sa s inštruktorom na pár malých vĺn, podarí sa vám postaviť, tak ste v tom! Totiž ten surfing je taký celý proces…

Vstanete skoro ráno 4:50, aby ste o 5:00 sadli s vašim parťákom inštruktorom na motorku. Riešite tak maximálne zuby, nejaký pohár vody. 5:30 ste vo vode, ak máte šťastie, tak vychutnáte východ slnka nad Pacifikom. Ranná atmosféra je neopísateľná.

Potom už len bojujete so sebou samým, vašim sústredením, energiou, schopnosťami, cítením vĺn a žijete „flow“. Keď sa totiž na vás valia 2 metre vody nemáte čas myslieť na blbosti :).

Navyše, Cloud 9 na Filipínach patrí medzi jeden z najlepších svetových spotov pre svoju bezpečnosť a stabilné podmienky počas celého roka.

3. zážitok: “Obrovské žraloky a kontakt so silou prírody”

Každý z nás sníva svoje životné sny… čo by raz v živote chcel vidieť, zažiť, čoho by sa chcel dotknúť. Ja som si tak vysníval stretnutia so žralokmi. S obrovským a bielym. Bieleho mi zatiaľ manželka zatrhla a tak som v štádiu vyjednávania vybavil toho obrovského. 🙂

Žralok obrovský je totiž skôr veľryba, ľudí nehryzie, no zato vie byť veľký ako autobus! Plávať s ním môžete len na pár miestach vo svete a jedným z nich je Oslob, Filipíny. Pravdupovediac, najprv som mal pocit, že to bude taká komercia. Privezenie loďkou, kde tie žraloky držia, ukážu vám ho a na minútu pustia kontrolovane do vody.

Na moje prekvapenie to bolo o dosť lepšie! Kladú tam veľký dôraz na prirodzený pohyb žralokov a zážitok z naozajstného plávania s nimi. Skočíte do mora, ocitnete sa pri rybe minimálne veľkosti dodávky a uvedomíte si obrovskú silu prírody! 

Video síce prikrášľuje, ale tá sloboda tam naozaj je!

Video nie je moje, ale keď som ho videl, nabehli mi zimomriavky. Samozrejme zábery z drona veci prikrášľujú… 

Myslím, že keď človek aspoň na týždeň zažije ten kontakt s prírodou, flow na surfe, jedlo s domácimi a prenikne trochu do kultúry, tak rýchlo pocíti, že je vlastne slobodný! Možno príde aj zamyslenie, že na Slovensku niekedy riešime blbosti. Neustále chceme maximálny komfort, stávame sa rozmaznaní, žijeme v strachu a pri pracovnom nasadení nám zvyknú unikať detaily, úsmev a krásy jednoduchého života.

Sám som taký, priznávam! Ale zároveň vidím, ako mi cestovanie pomáha uvedomiť si to a brať život viac s nadhľadom.

Ak teda môžete cestovať a váhate, tak neváhajte. Neriešte a radšej otvorte vašu myseľ pre nové veci a potešte vaše dobrodružné srdce.

No a na záver by to nebol môj blog, ak by nedal „street food“ galériu úžasne zaujímavého jedla, čo sme mali možnosť pojesť. Ja by som kľudne obetoval bryndzové halušky za tieto špeciality a chleba za ryžu. 

P.S.: Ak zvažujete Filipíny, Borneo, Honk-kong, Singapur, Kuala Lumpur, Austráliu, Tasmániu, či Nový Zéland, tak ma kľudne konktaktujte alebo napíšte otázky do komentov. Rád poradím a odporučím tipy na power zážitky.

9 Odpovedí

  1. Tento clanok je odveci. filipiny a singapore dokopy. oslob so zralokmi vypusta vacsina ludi lebo to je masovka ktora nema nic spolocne so zazitkom. na filipinach je kopec inych zaujimavych zazitkov. surfing lepsi vo vietname na muine. a zajazdy sa daju absolovvat za polovicnu cenu a ovela lepsie miesta.

    1. Fuuha sefe, tak to si dovolim oponovat! Ako mne je to jedno ci ti paci abio nie, ale minimalne prosim neposielaj ludi do Muine na surfing, lebo ten urcite neje lepsi ako Siargao. ako bol som aj tam a Vietnam je fajn a super ale Siargao si dovolim povedat ovela lepsie. A samozrejme ze filipiny maju milion ostrovov a moznosti kde ist

  2. Mily Dusan, ak patri plavanie so zralokmi v Oslobe medzi Vase top zazitky, je to viac ako smutne. Ja som bol tiez na Filipinach, ale ked som videl, ako to v Oslobe funguje, rozhodol som sa tejto atrakcie nezicastnit. Nic komercnejsie som na Filipinach nezazil, a aj vdaka Vam sa zralok velrybi stal ohrozenejsi. To, ze tam kazdy den chodia ludia znamena, ze zraloky menia svoje migracne trasy, co je zasadny problem. So zralokmi velrybymi sa da plavat aj na dvoch dalsich miestach na Filipinach, kde to naozaj robia udrzatelne. Ste pre mna nekonecny amater, zabrdate do vsetkeho, a pritom veciam nerozumiete. Jedine, co Vam musim uznat je, ze Vase powerlogy vyrobky su kvalitne, ale to je ina debata.

    1. Jaaj Peter, to je najlepsie ked hodnotite kto je aky Amater… Prepacte ak som vas Supermana zcestovaneho nejak takto urazil. Ja som napisal ze to pre mna a ludi co boli so mnou bol pecka zazitok. Kazdy ma vsak ine vnimanie a suhlasim s vami, ze este lepsie to moze byt inde. Skuste nam napisat vase uzasne dobrodruzstva a poznatky , zorganizovat zaujimavy zajazd a ja sa rad inspirujem. V ramci ochrany prirody je mi luto, ze som ohrozil zraloka ..velmi ma ospravedlnite, neurobil som to vedome. 🙁 Teraz uz budem vediet, a nabuduce pojdem plavat inde! som rad, ze trapneho amatera poucil taky profesional ako vy.

  3. Ahoj Dusan,
    poznam Kuala Lumpur, ale stale mam pocit, ze som este vela veci nevyskusal. Mozes mi dat prosim tipy na food, coffee a power zazitky?
    Dakujem

      1. Ahoj,
        zaujimaju ma tipy na zaujimave gastro zazitky, kvalitne restauracie, kam zajst na dobru kavu alebo zivu hudbu typu latino, jazz, blues. A este, ktory mrakodrap ponuka zaujimavy zazitok spojeny s romantickym posedenim.
        Moj email je – martin18@centrum.sk
        Dakujem

  4. Zdravím Dušane, chystáme se s manželem na svatební cestu a sbíráme nějaké praktické info o Filipínách. Výhledově chceme cestovat od decembra do februara, takže hledáme destinaci, kde nebude hrozit moc deštivé počasí. Je nějaká optimální doba pro cestováni na Filipíny? Budu moc ráda za více info. S pozdravem Andrea

    1. Dakujem za spravu…
      Na Filipinach velmi zalezi na presnych ostrovoch kde sa ide, pocasie sa vie dost lisit.
      Prosim napiste mi mail na dusan@dusanplichta a tam uz konkretne navrhnem co by mohlo byt idealne.
      Tych casov kedy cestovat je viac, ale Februar je vo vasom pripade velmi priaznivy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.