FoodLover.sk: Zdravý život by mal byť plný pôžitkov bez výčitiek

admin-ajax

Kvalitné jedlo mení myslenie, o tom niet pochýb. Myslím, že ako čitatelia tohto blogu už dobre viete, že minimálne vynechanie múky, cukru a “chémie” v potravinách je základom pozitívnej zmeny našej životosprávy. Prečo však po niekoľkých dňoch disciplíny nastávajú problémy a mnoho ľudí nevydrží v nasadenom trende? Prečo nás vždy lákajú práve tie zlé potraviny? Je vôbec možné spojiť gastronómiu a pôžitky so zdravým životným štýlom?  Čítajte ďalej a inšpirujte sa príbehom Martiny z Foodlover.sk, ktorá prišla na to, ako skĺbiť gastronómiu so zdravím vďaka hodnotným potravinám ako napríklad kokosový olej, olivový olej, maslo, orechy, korenie, morská soľ či pravé kakao…

Príbeh FoodLover.sk a filozofia jedla, ktoré mení myslenie

IMG_20150104_133306-1024x1024Nedávno sa mi dostala do rúk kniha tenisovej svetovej jednotky Novaka Djokoviča. Je o ňom známe, že až po niekoľkých rokoch tréningu a urputného boja s mentálnym tréningom či vylepšovaním stratégie hry bola práve jeho životospráva tým kľúčovým problémom, pre ktorý zlyhával v kľúčových momentoch.  

Novak uvádza, že práve vyššie množstvo cukru a lepku v klasickej športovej výžive je častým problémom, ktorý sa bohužiaľ prejaví až v kritických momentoch, alebo tak, že ani neviete, čo je dôvodom vašej slabosti. V súčasnosti však už vieme, že to neplatí len u športovcov, ale aj v našom každodennom živote. Pokiaľ nám naozaj záleží na tom, aby sme realizovali svoj plný potenciál, budeme potrebovať trochu iný prístup, ako vám často poradia v lekárni, či posilňovni.  

Vieme, že pre úspech je potrebné oprieť sa o istú filozofiu pre vybudovanie vnútornej motivácie a vydať sa tým správnym smerom. Aj preto pre vás vyberám rozhovory s ľudmi, ktorí sú podľa mňa skvelou inšpiráciou. Nielen preto, že robia veci inak, ale aj preto, že tomu skutočne veria a žijú tým čo robia.

Aká je teda filozofia spojenia gastro a welness? 

Vyspovedal som Martinu a Kristínu, zakladateľky blogu FoodLover.sk, aby som sa obohatil o ďalšie skvelé inšpirácie pre nekonečnú kreatívu v kuchyni. Na ich blogu totiž nájdete fakt dobré recepty, ktoré spĺňajú aj veľmi veľa mojich kritérii. Najmä, keď si pozriete ich kokosovo-pistáciové maslá a prácu so zdravými tukmi… 

  • Dievčatá poďme rovno k veci. Aká je vasa filozofia a čo vás motivovalo spustiť foodlover.sk?

Filozofia, na ktorej sa zakladá blog FoodLover.sk je o pôžitkoch, ktoré nám jedlo prináša. Ale keď hovoríme o jedle, myslíme to naozajstné. Žiadne polotovary, žiadne výrazne spracované suroviny, len zdravé, prírodné a čerstvé ingrediencie.  To znamená čerstvé a kvalitné mäso a výrobky z neho, vajíčka, kopec zeleniny a ovocie, a v neposlednom rade zdravé tuky. K FoodLover nás nepriviedla len láska k samotnému jedlu, vareniu a pečeniu, ale aj potreba podeliť sa s ľuďmi o naše znalosti a naučiť ich, že aj zdravé jedlo vie byť naozaj chutné a plné kreativity. 

  • Martina, je pravdou, že si mala zdravotné problémy a vyriešila si ich vďaka zmene životosprávy?

Tak ako každá žena (dievča) som vymýšľala s rôznymi diétami, chudnutím a podobne. Prešla som si nízkotučným stravovaním, sacharidovými vlnami a inými hlúposťami, s ktorými keď prestanete, priberiete naspäť. Avšak dlhodobo som trpela na kvasinkovú infekciu, kde jediným východiskom bola nízkosacharidová diéta. Práve takto som sa dostala k “Whole foods” prístupu, “paleu” a LCHF diéte, na ktorú teraz nedám dopustiť.

  • Čiže aj napriek neodporúčaniu doktorky si zamenila množstvo sacharidov práve za zdravé tuky…

Zdrave tuky.002Okrem už spomínaných zdravotných problémov mám aj genetickú predispozíciu na vysoké hladiny cholesterolu. To znamená, že do konca života mám naordinovanú nízkotučnú stravu. Áno viem, to sa dosť bije s tým čo robím, ale po všetkých prečítaných článkoch a názoroch na cholesterol mi dáva tento prístup oveľa väčší zmysel. Môj pomer medzi LDL a HDL sa zlepšil, triglyceridy sa mi znížili. Samozrejme, že sa lekárke týmto nechválim, ale asi ma už nikdy nikto nepresvedčí o tom, že nízkotučné jogurty sú lepšie ako tie normálne, margaríny (fuj) zdravšie ako maslo a že kokosové produkty sú „out.“

  • Ako by si opísala 3 hlavné benefity, ktoré by mal človek cítiť a vidieť po zmene? 

Najväčší benefit vidím v tom, že mám energiu po celý deň, bez toho aby som zívala alebo bola malátna.  Jednoducho si celý deň idem na 100%. Ďalej, nie som závislá na cukre, čo znamená, že nemám pravidelné absťáky a chute na hlúposti. Posledný a ten najkrajší benefit vidím v tom, kam som sa v experimentovaní v kuchyni dostala. Pre niekoho je nepredstaviteľné piecť bez cukru a múky, ale pre mňa to bola obrovská výzva a to, čo sa dá bez týchto surovín pripraviť je najmenej miliónkrát chutnejšie a prospešnejšie pre moje telo.

  • Aký čas ti to trvalo a čo na to z odborného hľadiska chemickej a potravinárskej expertky hovorí Kristína?

Z pohľadu vedy môže byť riešenie, ktoré zvolila Martina prinajmenšom považované za odvážne. Určite nie je odborne akceptovateľné ignorovať stanovisko lekára a zvoliť si takmer opačnú cestu. Treba ale brať do úvahy, že Martina toho na sebe vyskúšala už veľa a keď nič neprinášalo zlepšenie, je len pochopiteľné, že zostala pri druhu stravovania, ktorý jej zdravotný stav jednoznačne zlepšoval. Čo ale rozhodne musím spomenúť je fakt, že Martina sa spolu s vhodným pomerom hlavných živín začala oveľa viac zamýšľať aj nad pôvodom a kvalitou surovín, ktoré na prípravu jedál používala.

Či už ide o vyššiu kvalitu zdrojov tukov, proteínov, alebo polysacharidov, vždy nášmu telu viac prospieva konzumácia domácich, menej konzervovaných a spracovaných potravín. Vďaka takýmto surovinám navyše získate aj niečo oveľa cennejšie. Znovu začnete rozpoznávať pôvodné vône a chute, začnete experimentovať s rôznymi prísadami a kombináciami. V konečnom dôsledku si takéto jedlo začnete naozaj vychutnávať a to je pre náš metabolizmus rovnako dôležité (možno ešte dôležitejšie) ako optimálne zloženie stravy.

  • Kristína, prečo sa podľa teba na vysokých školách (medicína, výživa, potravinárska chémia) učí stale klasický prístup založený na sacharidovej strave a obilninách ako hlavnom zdroji energie? 

zdrave sacharidy.001Je to najmä preto, lebo tento takzvaný klasický prístup bol zatiaľ globálne a historickým vývojom asi najviac zmapovaný, vedecky podložený a osvedčený. Či už sa pozrieme na stravovanie v Ázii, poprípade v rozvojových krajinách, dokonca aj na Slovensku v minulosti, je veľmi ťažké poprieť opodstatnenosť prítomnosti polysacharidov v strave zdravého dospelého človeka. Opäť je ale dôležité pripomenúť, že aj medzi zdrojmi polysacharidov (ako aj pri ostatných živinách) sa vyskytujú vhodnejšie a menej vhodnejšie varianty.

Z bežne dostupných produktov by som napríklad dávala prednosť celozrnným cestovinám a pečivu pred klasickými bielymi, často používaný cukor (sacharózu) by som nahradila medom, poprípade datlami a s obľubou konzumované sladkosti by som vymenila za ovocie (ideálne lokálne a sezónne a v rozumnom objeme).

  • Aký je tvoj pohľad na najnovšie výskumy a mnohé príklady toho, že  práve nízkosacharidová a paradoxne “tučnejšia” strava je lepší smer pre naše zdravie?

Toto tvrdenie je podľa môjho názoru veľmi zovšeobecňujúce. Pre mňa ako pre dietológa je veľmi ťažké bez globálneho pohľadu a poznania anamnézy jednotlivca (skupiny ľudí) tvrdiť, že tučnejšia strava je jednoznačne pozitívnym riešením akéhokoľvek problému. Dokonca si netrúfam tvrdiť, že by zdravý a spokojný človek mal niečo na svojom stravovaní meniť. Je jasné, že situácia sa mení, ak človek trpí určitým druhom metabolickej, hormonálnej, poprípade imunitnej poruchy. Vtedy je určite nutné stav konzultovať s odborníkom a prijať opatrenia hlavne vo forme úpravy stravovacích návykov.

  • Poďme z teórie späť k pôžitkom. ☺ Martina, aký je tvoj denný režim, kedy funguješ najlepšie?

Osobne som celkom hyperaktívny človek a stále musím niečo robiť. Keďže ešte študujem a popri škole sa posledný rok venujem naplno FoodLoverovi, môj deň začína s perfektnými raňajkami a kávou, potom som buď v škole, idem cvičiť alebo sa venujem blogu. Jedávam 3-4 krát denne a mám pocit, že celý deň som plná energie. Ale keď sa nad tým tak zamyslím, častokrát ma práve večer chytajú veľké návaly energie. Často chodíme cvičiť s Kikou práve navečer a ja som niekedy ako utrhnutá z reťaze. Ale všeobecne mám pocit, že naozaj pri tejto strave viem fičať celý deň naplno.

  • Najobľúbenejšie zdravé jedlá a nápoje?

IMG_7605Toto je ťažká otázka. Osobne milujem všetky jedlá, ktoré pripravujem. Ale keby som si mala vybrať, tak by som začala s čokoládou. Niet nad kvalitnú horkú čokoládu. Vždy mám v skrinke aspoň 5 rôznych a na výletoch je to vždy to prvé čo googlim na webe a kupujem. Práve s čokoládou je tvorená väčšina mojich dezertov. Čo sa týka raňajok, najviac milujem kokosovú omeletu s orieškovým alebo kokosovým maslom (recept na webe). Vždy som milovala cestoviny, čo ma priviedlo k cukinovým špagetám, tie by som vedela jesť každý deň.

Či už na taliansky spôsob, alebo s avokádovo-mangovým pestom. Ďalšou mojou závislosťou je slanina, s ňou predsa len všetko chutí lepšie. Obľúbené nápoje mám dva. Jedným je samozrejme kvalitná káva s domácim mandľovým mliekom, to je naozaj moja závislosť. Druhým je menej známa Kombucha (kvasený čaj) s chia semiačkami. Tento nápoj som objavila v Amerike a poviem vám, že nič lepšie na osvieženie neexistuje.

  • Vedela by si vybrať tvojich top 10 ingrediencií, ktoré odporúčaš? 

Zdrave tuky.002.jpg.001Určite to bude kokos vo všetkých podobách. Čerstvý, sušený ako múka, kvalitný panenský olej a kvalitné kokosové mlieko. Ďalej sú to mandle, škorica, raw kakao, zo zeleniny určite brokolica a špenát. Čo sa týka bielkovínových zdrojov, určite odporúčam vajíčka, bravčovú panenku a kvalitné slovenské syry. A netreba zabúdať na kvalitné kyslomliečne výrobky.

  • Aké sú tvoje 3 pravidlá, na ktorých staviaš životosprávu? 

Kvalitné ingrediencie, pôžitok a dobrý pocit z každého jedla, ktoré zjem. 

Untitled-2-1024x485

Tak, čo poviete? Vyzerá to tak, že ak zlepšíme svoje kuchynské schopnosti, tak sa už vôbec nepotrebujeme sťažovať na nudné jedlo bez energie a perfektne môžeme spojiť gastronómiu so zdravým životným štýlom. Pre ďalšie inšpirácie navštívte stránku FoodLover.sk. Nájdete tam nielen skvelé sladké maškrty, ale aj chutné bomby, ktoré zasýtia aj poriadnych chlapov a pri ktorých neobstoja ani výhovorky, že vyprážaný syr s hranolkami či hamburger sú naj… Veď posúďte sami!

Sledujte nás aj naďalej, akčné ženy z FoodLover.sk majú veľké plány

FoodLover-logo-2….a možno čoskoro vznikne Power kaviareň, kde sa budú pripravovať práve takéto super chutné gastro záležitosti.  

A keďže dievčatám zachutila naša Power Coffee, aj vy sa môžete nadchnúť a vyskúšať  okrem iných špecialít i toto lahodné Power Macchiato vo verzii s kokosovým mliekom

Hľadáte inšpiráciu pri varení na blogoch o jedle? Máte svojich obľúbených foodblogerov? Stiahnite si náš nákupný košík pre ľahšiu orientáciu v základných surovinách, ktoré sa vám v kuchyni zídu.  

1502 Power_nakupny_kosik_final_poster

 

 

 

 

 

 

 

Prečítajte si tiež:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.