Ako vybrať a kde si výhodne kúpiť kokosový olej?

Power Coffee Source

Pozor! Dôležitá aktualizácia článku o kokosovom oleji. Je naozaj zdravý alebo nie? Prečo niektorý doktori strašia proti tukom a iný nie? Získajte viac informácii aby ste spravili správne rozhodnutia vybrali kvalitné tuky, jedli adekvátne množstvá a kombinovali pre zdravie a výkon. 

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácienovinky zo sveta výberovej kávyvyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie. 

Kokosový olej nie je jediný zázrak a chudnutie si vyžaduje komplexný prístup.

Asi ste už počuli o tom, že kokosový olej je jednou z najlepších kalórii, ktorú môžete dožičiť vášmu telu. Benefitov je neúrekom, čo sa presvedčíte, keď do Googlu napíšete “zdravotné účinky kokosového oleja”. V skratke však väčšinu ľudí väčšinou nezaujíma to, či je jedlo skutočnou výživou pre náš mozog a svaly, ale najmä to, či z danej potraviny priberie, alebo nie. Aj preto sa väčšina žien stavia k tukom veľmi opatrne, priam až so strachom. NEBOJTE SA! Garantujem, že z normálneho množstva kokosového tuku, ak ho, samozrejme, neskombinujete s kilom cukru (áno, aj hnedého), tak vôbec nepriberiete. 

Samozrejme tak ako pri každej potravine, ako je napríklad aj voda platí, že „Dávka je jed!“. A tak hoci je kokosový olej zdravý, tak ak budete každý deň jesť kokosové koláče , alebo ho budete natierať na biele pečivo, tak nič z toho !

Aby som vám uľahčil výber, vyskúšajte náš kokosový olej. Tu máte kvalitu zaručenú 🙂

Aktualizácia 22.8.2012 pre lepšiu informovanosť a výber kvality 

Od publikácie toht článku sa v médiách a aj v mojej práci toho udialo veľa. Veľa som poštudoval, vnikli rôzne konfrontácie až sme sa dostali do momentu, že mnoho ľudí je zmetených. 

Zmetených z toho, čo vlastne jesť keďže vždy sa niekto obuje do nejakej potraviny. Preto prosím ak chcete vedieť odpoveď na to, či je kokosový olej zdravý preštudujte viacero zdrjov a urobte si úsudok. Ak mám odporúčiť konfrontáciu a článok, ktorý vá v tom pomôže asi najviac tak kolega Martin Chudý poblikoval odpoveď na kritiku známeho Doktora B. 

Úsudok si urobte sami: https://www.facebook.com/prevezmitekontrolunadsvojimzdravim/posts/930239457102019

Môj osobný pohľad na výhody kokosového oleja Prečo sa z MCT tukov nepriberá?

Z môjho pohľadu ide najmä o to, že kokosový olej obsahuje MCT tuky, takzvané Medium Chain Triacylglycerols, v obsahu až 50 %. Ide o nasýtené mastné kyseliny SAFA s krátkym reťazcom, ktoré naše telo veľmi ľahko a pohodlne spracuje vo využiteľnú energiu. Navyše nevzniká žiaden toxický produkt (triglericid, glukóza), ktoré by potom náš organizmus uložil do tukových vankúšikov.

Ešte by som zdôraznil, že nasýtené tuky (obsiahnuté napr. v materskom mlieku) sú priam základnou súčasťou zdravej výživy a práve kokosový olej sa svojím zložením skvelo približuje k ich zloženiu tak, ako sú nám najprirodzenejšie. 

Ak chcete pre energiu v koncentrovanej forme esťe niečo silnejšie, preštudujte ako funguje MCT olej v tomto článku: 

PRAVDA O MCT, KOKOSOVOM OLEJI A ICH ŠPECIÁLNYCH ÚČINKOCH

Súmar vybraných Benefitov :

  • Ľahko stráviteľný a okamžitý zdroj energie
  • Neobsahuje a nastimuluje produkciu LdL cholesterolu a nezaťažuje žlčník
  • Podporuje imunitný system, pôsobí antibakteriálne a antivirálne
  • Vyživuje kožu, nechty a vlasy tak, aby sa Vám leskli (lepšia reklama ako na šampón J )
  • Podporuje správnu funkciu štítnej žľazy, kľúčového orgánu v tele
  • Je tepelne stabilný až do 200 C, neprepaľuje sa a je odolný voči oxidácii
  • Vhodný na varenie, restovanie, pečenie a vôbec asi na všetko (Volské oko na kokosovom tuku je priam lahôdka….)
  • Výborne chutí a dá sa vybrať aj nearomatická verzia

V poriadku, všetky benefity ovládam, ako si však vybrať?

Túto otázku dostávam pri mnohých potravinách. Pri kokosovom oleji je dôležité, aby bol z ekologického poľhohospodárstva (princípy pestovania, kvalita, šetrenie pralesov) a nezoxidovaný v top kvalite. Tak ako pri mäse a iných tukoch, tu je potrebná investícia do kvality. Z mojich osobných skúsenosti ako pracujem s potravinami, vám len poviem, že olej za ceny pod 10 Eur za 500ml v supermarketoch, by som nekupoval. Proste asi len príliš do toho vidím a poznám aké sú aj marže supermarketov. Viac už nechám na vašom zvážení….

3 internetové obchody a 2 príklady kamenných predajní,  kde by som si olej kúpil 

Ako “moderný mladý človek“ často preferujem nákup cez internet, najmä všaka rýchlosti a možnosti, že mi tovar prinesú domov a ja sa nikde nemusím naháňať. Výhodou je aj to, že sa dá čiastočne ošetriť aj emociálny nákup, a tak sa Vám (okrem Amazonu a nákupu e-kníh) len občas stane, že kúpite to, čo momentálne vôbec nepotrebujete.

A teda keď si chcete kúpiť dobrý olej tak si dovolim smelo odporúčam najprv produkt z vlastnej dielne. POWER kokosový olej je snehobiely, top kvalita z malej farmy na Srí Lanke a viem vám garantovať 100% kvalitu a 100% návratnosť peňazí ak by vás olej sklamal. 

 

1.    POWERLOGY E-SHOP 

Vylepšený kokosový olej s extra MCT
Vylepšený kokosový olej s extra MCT

Aby som bol však fér vyberám ďalšie 2 druhy, ktoré sú na úrovni….

1.    TROPICAI

  • Značka:  http://www.tropicai.cz/potraviny/panenskykokosovyolej/
  • Obchod: http://www.nutraceutica.sk/sk/
  • Prečo práve tento?: Dobrý pomer cena/kvalita, super info, certifikácia Bio kvality a výborná chuť.

tropicai

2. KULAU

  • Značka: https://fresheees.sk/
  • Prečo práve tento? Olej k nám prichádza z Nemecka pokiaľ dobre viem. Nemci majú dosť vysokú kvalitu a Kulau boli medzi prvými, čo priniesli olej na Slovensko.

Kulau

 

Nemám problém odporúčať konkurenciu, ale tento olej mi osobne nesedí

Toto je olej, čo veľa ľudí kupuje! Je ľahko dostupný, ale ak sa pýtate na môj názor, tak neodporúčam. Chuť mdlá, často zoxidovaný a proste nič moc. Nechcem nikoho urážať, je to len osobný názor, ale nechápem, nákladovosť tohto produktu, keď vidím výslednú cenu na pultoch. 

Purity visiaon kokos olej

 

 

Pre fanúšikov kamenných predajní

Aj keď môžem preferovať internetový nákup, obchod je obchod a s nakupovaním sa nám často spája aj emócia objavovania. A tak som hľadal a objavoval aj ja… Samozrejme, obchodov s kokosovým olejom je stále viac a viac…

Ja som vybral len 3 príklady, kde určite nájdete dobrý olej a podľa tohto vzoru Vám to aj môže pomôcť, kde takého predajne hľadať, hoci pravdou je, že mimo Bratislavy je kokosový olej prístupný trochu ťažšie, často len v špecializovaných Bio predajniach. (V Košiciach som našiel predajňu Natura Produkty v Kežmarku napríklad predajňa Bevande atď. )

 

 1. Fresh Market, Bratislava: Predajňa „Paleo ako životný štýl“

Výborný výber skutočných potravín,  bezlepkových produktov, olejov, či semien…

2. Bio obchody, kde sa ľudia vyznajú ako napríklad v www.slnecnica.sk, alebo www.sklizeno.sk

Výborný výber kvalitných potravín,, schopnosť poradiť a odporučiť. Majú tam prehľad, vyberajú, čo najkvalitnejšie potraviny na ktoré sa dá spoľahnúť. 

 

 

 

 

Moralizácia na záver,  prečo je zrazu take zlé používať rastlinné oleje?

Často dostávam zvláštne obranné odpovede typu “veď doteraz sme používali slnečnicový olej a všetko bolo v pohode”. Teraz všade samé bio a človek už ani nevie, či si môže natrieť normálny chlieb s maslom…

Súhlasím, že sme často už až prehnene vytočení z toho množstva informácií. Avšak nekomplikujme si to zbytočne, zabezpečme si pár kľúčových tukov do našej domácnosti a nemáme čo riešiť.

Takto odporúčam nájsť si svojho dodávateľa pre kokosový olej, olivový olej, pravé maslo či bravčovú masť. Nič iné okrem Ghee (prepraženého masla, pre tých ktorí potrebujú riešiť laktózu), vám v podstate netreba, a tak si potom môžete kľudne dopriať váš krajec domáceho chleba s maslom.

Ak rastlinné oleje, tak len na studenú kuchyňu a to najmä mak, ľan, pestrec, či tekvica. To sú škovné vecičky najmä do šalátov.

Čo je to ghee? Spoznajte v mojom článku o ghee tu!

 

 

Jedna odpoveď

  1. Spätné upozornenie: nu3o

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.